Dierendag lesideeën

Voor veel kinderen is Dierendag een bijzondere dag. Zo zullen zij thuis door hun ouders geïnformeerd worden over de betekenis van Dierendag en wordt hen dan ook geleerd dat ze dieren dienen te respecteren. In vier miljoen huishoudens kun je dieren terugvinden. En er is dus een grote kans dat de kinderen (samen met de ouders) hun huisdieren extra zullen verwennen.

Op de basisschool zal Dierendag zeker door de kinderen ter sprake worden gebracht, vanuit school zal er dan vervolgens ook zeker iets worden verwacht. Dus daarom, een aantal lesideeën op een rijtje:

1. Bezoek met de klas een kinderboerderij
Ga eens samen met de kinderen een dagje langs bij de dierenboerderij. In samenwerking met de kinderboerderij kan een leuk programma worden samengesteld. Een educatief programma met informatie over de dieren die je op de boerderij tegenkomt, in combinatie met het verzorgen en eten geven van de dieren zal voor de kinderen een fantastische dag zijn met impressies van dieren, die zij thuis niet zo snel tegen zullen komen.

2. Neem een huisdier mee de klas in
Voor de jongste leerlingen die aan het begin van hun ontwikkeling staan, is contact met dieren van belang. Het idee om zelf niet centraal in de aandacht te staan, maar te leren omgaan en spelen met andere kindjes kan worden gestimuleerd met dieren. Het verzorgen van een dier zal de kinderen leren om zorg te dragen en verantwoordelijkheid op te bouwen. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen met huisdieren socialer zijn en minder agressie vertonen.

Vanuit huis komt niet ieder kind in aanraking met huisdieren. De school zou vanuit opvoedkundig oogpunt een dier kunnen nemen, waarbij de klas zorg draagt voor de verzorging. Geschikte dieren hiervoor zijn dieren die gemakkelijk te houden zijn, zoals bijvoorbeeld vissen en knaagdieren, bijvoorbeeld konijnen en cavia’s. Aan te raden is meerdere dieren te nemen, zodat zij zich in het weekend niet vervelen.

3. Muziekles over dieren
Er zijn veel liedjes geschreven over dieren. Voldoende mogelijkheden dus om een muziekles te organiseren die in het kader staat van Dierendag. Een selectie kun je vinden op de website http://www.dierendag.org.

4. Leuke gedichtjes over dieren
Er zijn veel leuke gedichtjes geschreven over dieren en Dierendag. Op bovenstaande website kun je leuke dierendag gedichtjes en rijmpjes vinden. Leuk ook omdat er bij enkele gedichten ook echt om interactie gevraagd wordt van de kinderen, zoals het maken van dierengeluiden.

5. Dieren tekenen en kleurplaten
Lekker tekenen en in alle vrijheid de creativiteit ontplooien. Met een simpel blanco a4-tje en kleurpotloden is het feest al gauw compleet. Aan de leerlingen kun je vragen om hun eigen huisdier(en) na te tekenen, of natuurlijk hun favoriete dier wanneer zij geen huisdier hebben. Leuk voor de kinderen om daarna alle tekeningen aan de muur te hangen en elkaars tekeningen te bekijken, maar ook om aan het eind van de dag te laten zien aan hun ouders. Een goed alternatief is de collectie Dierendag kleurplaten op de Dierendag website. Deze zijn gratis uit te printen.

6. Dierenknuffel mee laten nemen
Laat de kinderen hun knuffel meenemen naar school. De leerlingen kunnen er dan wat over vertellen en er op Dierendag samen mee spelen.

Bron: http://www.dierendag.org

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s