Diagnose: Pleegzorg – Hoe word je pleegouder?

Mocht je interesse gewekt zijn en wil je zelf pleegouder worden, dan is onderstaande informatie wellicht handig om even door te lezen.

Om pleegouder te worden maakt het niet uit of je arm of rijk bent, samenwoont of alleen woont, hetero of homo bent. Iedereen kan in principe pleegouder worden. Wat wel van belang is: een kind structuur, warmte en veiligheid kunnen bieden. Echter zijn dit niet de enige voorwaarden. Hieronder de andere voorwaarden op een rijtje:
1. Je bent minimaal 21 jaar.
2. Je kunt een stabiele leefsituatie bieden.
3. Je krijgt een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming (de pleegzorgorganisatie vraagt deze verklaring, na toestemming, aan).

Wat kun je nog meer doen om pleegouder te worden?
Allereerst is het verstandig een informatiepakket aan te vragen. Dit kan op de website van pleegzorg.nl. Ook kun je gratis bellen met 0800-0223432.

Daarnaast kun je naar informatieavonden gaan. In het informatiepakket staat vermeld wanneer er bij jou in de buurt informatieavonden georganiseerd worden. Na het bijwonen van zo’n avond kun je dan afwegen of je je aanmeldt als aspirant-pleegouder.

Als je je aangemeld hebt, ga je het introductieprogramma volgen. Dit doe je gedeeltelijk in een groep. Ook worden er bij jou thuis een aantal persoonlijke gesprekken gehouden. Aan de hand daarvan weet je of je inderdaad pleegouder wilt worden en kan de instelling voor pleegzorg inschatten of je daar ook daadwerkelijk geschikt bent. Daarbij hanteren ze zes criteria.
images (5)
Uiteindelijk zal de laatste stap het nemen van je beslissing zijn. Wil je pleegouder worden en zijn er geen bezwaren, dan beland je in het bestand van beschikbare pleegouders en is het wachten op een juiste match. Er wordt namelijk geen kind bij een wachtend beschikbaar gezin gezocht, maar omgekeerd! Er wordt uitgegaan van wat een kind nodig heeft!

Wanneer ben je geschikt als pleegouder?
Een instelling voor pleegzorg maakt gebruik van de onderstaande zes criteria:
1. Openheid en duidelijkheid in het contact.
2. Samenwerken als team en het delen van ouderschap.
3. Kinderen helpen een positieve kijk op zichzelf te ontwikkelen.
4. Kinderen helpen hun gedrag te veranderen zonder hen pijn te doen.
5. Het inschatten van de uitwerking die het pleegouderschap op de eigen situatie heeft.
6. Veiligheid: pleegouders bieden een pleegkind een veilige leefomgeving.

Het behoefte natuurlijk geen woorden dat het worden van pleegouder een zorgvuldige voorbereiding vraagt. De keuze om pleegouder te worden is een ingrijpende stap. Over de werkwijze bij de voorbereiding en screening zijn landelijk afspraken gemaakt. Je kunt hier meer informatie over vinden op de website van pleegzorg.nl.

Het hierboven beschreven voorbereidings- en selectieprogramma geldt voor mensen die een onbekend pleegkind in hun gezin willen opnemen. Daarnaast neemt in Nederland de ‘netwerkpleegzorg’ sterk toe. Dat wil eigenlijk zeggen dat de plaatsing van pleegkinderen bij familie of bekenden steeds meer wordt. Meer dan eenderde van de pleegkinderen in Nederland woont bij bekenden. Ook een netwerkpleeggezin volgt een voorbereidingstraject.
Bron: pleegzorg.nl
pleegouders

Heb je besloten je aan te melden als pleegouder? Dan wens ik je graag veel succes en natuurlijk ook veel plezier met elkaar!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s