Kleuters met ADHD hebben geheugenproblemen

Uit het onderzoek van promovenda Kim Schoemaker is gebleken dat kinderen met een diagnose ADHD of ODD al op kleuterleeftijd problemen hebben met het beheersen van hun impulsen en hun werkgeheugen. Schoemaker deed haar onderzoek rondom de executieve functies, oftewel het neuropsychologisch functioneren, van kleuters met ADHD of ODD aan de Universiteit van Utrecht.

Deze kinderen blijken al werkgeheugentekorten te vertonen. Het was al langer bekend dat adolescenten daar hinder aan ondervinden, maar het was nog niet duidelijk of er bij kleuters ook tekorten te zien waren in taken voor deze executieve functies. Kinderen met ADHD of ODD leren echter wel beter hun impulsen te beheersen over een periode van anderhalf jaar.

Genoemde ontwikkeling gaat zelfs sneller dan bij zich gunstig ontwikkelende kinderen. Hoewel de resultaten niet eenduidig zijn, blijkt dat de opvoedingsvaardigheden (bijvoorbeeld prijzen en belonen, maar ook inconsequentie) en kenmerken van de moeder (bijvoorbeeld stress, depressie en ADHD-symptomen) de ontwikkeling van impulsen beheersen en werkgeheugen zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. Deze bevindingen bieden dan ook perspectief voor vroegtijdig ingrijpen.

Schoemaker zal op 9 oktober 2013 promoveren op haar onderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Bron: poraad.nl

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s