Diagnose: Pleegzorg – een introductie

Pleegzorg, je hoort het zo nu en dan wel eens vallen. Maar wat houdt pleegzorg nu eigenlijk precies in? En wie komen er in aanmerking voor pleegzorg? Hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Je leest het de komende dagen in Diagnose.

Wat is pleegzorg?
Anders gezegd; hoe wordt een kind een pleegkind? Als er problemen zijn in  een gezin wordt er uiteraard eerst gekeken of deze problemen thuis opgelost kunnen worden. Op het moment dat het toch noodzakelijk blijkt te zijn dat anderen de zorg voor het kind gaan overnemen van de ouders, wordt een kind een pleegkind. Soms gebeurt dat doordat ouders zelf hulp inroepen, bijvoorbeeld van bekenden of bij een wijkteam of misschien zelfs wel het centrum voor Jeugd en Gezin. Maar het kan ook zijn dat de kinderrechter in moet grijpen en het kind uit huis geplaatst wordt.

Een pleegkind, wat is dat voor een kind?
Pleegkinderen kunnen zowel jongens als meisjes zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Het zijn in feite gewone kinderen. Het verschil dat deze kinderen hebben is dat ze vaak veel meegemaakt hebben en dingen tekort zijn gekomen. Sommigen hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking, een chronische ziekte of leer- en gedragsproblemen. Echter hoeft het niet zo te zijn dat een kind een beperking of ziekte heeft.

Een pleegkind is dan ook zeker niet altijd een probleemkind. Ieder kind is anders, en dat geldt ook zeker voor pleegkinderen. Je kunt wel stellen dat pleegkinderen wat meer bagage hebben. Ze hebben tenslotte een afscheid, van ouders en eventueel broertjes/zusjes, achter de rug. Soms hebben ze ook al afscheid moeten nemen van hun vriendjes, in de buurt of op school. Mede daardoor kunnen hechtings- en loyaliteitsproblemen ontstaan en komen deze veelvuldig voor. Maar bovenal zijn pleegkinderen ook maar gewoon kinderen, die naar school gaan, willen buitenspelen en soms lekker dwars kunnen zijn omdat ze in hun puberteit zitten.

Wil je graag meer weten over pleegzorg en hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Houd dan de Diagnose van deze maand in de gaten. Uiteraard is pleegzorg een serieus onderwerp en blijft het altijd verstandig om experts in dit vakgebied om meer informatie te vragen.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s