Review: Briefgeheim

Briefgeheim is een al wat ouder boek in de Nederlandse kinderliteratuur. Het boek is geschreven door Jan Terlouw en gaat over de 11-jarige Eva.

In het kort: Eva heeft genoeg van alle spanningen die thuis hangen. Ze wil haar ouders laten merken hoe ze zich voelt en besluit daarom weg te lopen. Ze verstopt zich bij haar beste vrienden, Jackie en Thomas. Maar wanneer ze een geheime brief vindt en betrapt wordt in de tuin van buurman Brandsema, die hoofd is van een criminele organisatie, neemt haar plan een onverwachte wending!

Nog ietsje meer weten over het verhaal? Lees dan verder!
Eva en Jackie zijn hartsvriendinnen. Na de eerste schooldag toen Eva thuiskwam, stond haar moeder bedroefd in de keuken. Eva wist ondertussen wel wat er aan de hand was: haar ouders hadden weer ruzie gekregen. Eva noemde deze ruzies ‘het grote zwijgen’. Dit kon soms wel een week duren! Eva zit dan eigenlijk altijd op haar kamer.

Bij Eva in de tuin zit er in de heg een groot gat waar je doorheen kunt kruipen en zo kom je in de tuin van Kolonel Brandsema. Kolonel Brandsema is een erg strenge man en blijkt heel anders te zijn dan hij zegt. Toen Eva met Thomas en Jackie aan het spelen was, zag ze een brief liggen. Deze raapte ze op en stopte ze in haar jaszak. Eva wilde graag weg van huis, omdat haar ouders juist zoveel ruzie maken. Jackie en Thomas hadden daarom een idee bedacht: op zolder was een geheim hol, daar kon Eva wel slapen. Maar dat deed Eva niet. Ze kwam thuis en haar ouders hadden weer ruzie. Eva besloot het idee van Jackie en Thomas dan toch maar uit te voeren. Eva werd er wel heel zenuwachtig van maar besloot door te zetten en liep weg. Opeens voelde ze de brief in haar jaszak. Die was ze ondertussen al helemaal vergeten. Toen Eva de brief openmaakte zag ze dat er allemaal geheime letters in de brief stonden en die kon ze niet ontcijferen. Eva besluit de brief in de brievenbus van de Kolonel te doen, want dat stond tenslotte op de envelop. Maar dan staat Kolonel Brandsema ineens achter haar en vraagt hij Eva wat zij met de brief doet. Brandsema pakt de brief uit Eva’s handen en leest hem. Brandsema vraagt Eva wie de inhoud van de brief allemaal gelezen hebben. Maar wat Eva ook zegt, Brandsema gelooft haar niet. Eva wordt bovenop de zolder van Brandsema opgesloten. Eva snapt er niets van. Brandsema timmerde zelfs planken voor de ramen, zodat ze er niet uit kon. Hij vertelde dat de brief over mevrouw Tijnman ging, verder niets. Maar die naam kent Eva. Dat is de naam van haar nieuwe juf! Eva zit een paar dagen vast op de zolder van Brandsema.

Ondertussen werden Eva’s ouders en Jackie en Thomas al erg ongerust. De Kolonel laat Eva uiteindelijk gaan en iedereen is blij dat Eva terug is. Eva’s verdwijning had zelfs de krant gehaald! Maar dat was niet alles wat er in de krant stond. Daar stond ook in dat Kolonel Brandsema vermoord is! Eva moest erom huilen, want eigenlijk vond ze het toch wel een aardige man. Eva besluit het tegen mevrouw Tijnman te vertellen, gezien de link die ze hebben. In het gesprek worden er dingen gezegd die Eva niet voorzien had en waar geen rekening mee gehouden is.

Een spannend verhaal voor kinderen in de bovenbouw! Naast het verhaal is er zelfs een film gemaakt van dit verhaal, onder dezelfde naam als het boek. Ook erg leuk om eens te bekijken 🙂
 
Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s