Diagnose: Tics – behandeling van tics en hoe ermee om te gaan

Vandaag lees je meer over de behandeling en hoe om te gaan met tics.

Behandeling van tics
Vaak hoeft er niets gedaan te worden aan tics. Allereerst omdat je het zelf nauwelijks merkt en het ook niet altijd opvallend is voor de omgeving. Echter, als de tics wel hinderlijk zijn dan is het belangrijk om te weten dat tics bij veel kinderen voorkomen. Eigenlijk is het vrij normaal in sommige fases in het leven. Het is dan ook niet iets dat je opzettelijk doet en je kunt er dus ook niet zomaar mee ophouden. Wanneer dat begrepen wordt, kan dat al als steun dienen. Soms vinden mensen manieren om hun tics wat te verbergen of in te houden. Daar is natuurlijk niets op tegen, maar het is onmogelijk om het de hele dag maar in te houden. Dat kan niemand! Soms nemen tics erg toe bij spanning en helpt het om dit een beetje te vermijden. Aan de andere kant: je kunt niet elke stukje spanning en opwinding altijd maar ontlopen.

Wat kun je als ouder doen?
Allereerst natuurlijk het kind bij bovengenoemde helpen en ondersteunen. Daarbij is vooral acceptatie van belang. Stimuleren om de tics tegen te houden zorgt vaak voor een tegenovergesteld effect. Straffen of verbieden is al helemaal uit den boze. Soms lukt het een kind wel om de tics buitenshuis in te houden, maar thuis niet. Dat komt doordat niemand zich de hele dag door in kan houden. Waar het kind zich het veiligst en meest op zijn gemak voelt, daar ontspant het zich. En dat betekent ook dat de tics dan loskomen.

Behandeling: hoe en wat?
De behandeling bestaat uit een aantal dingen. Natuurlijk moet er eerst vastgesteld worden of er sprake is van een ticstoornis. Daarna volgt er een voorlichting. Het is voor een kind en/of zijn ouders belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Verder is het belangrijk dat zij weten waar ergens ze terecht kunnen met eventuele vragen. Voor een deskundige zal het niet moeilijk zijn om een ticstoornis vast te stellen. Een gesprek is daarvoor vaak al voldoende. Om een ticstoornis vast te kunnen stellen zijn dan over het algemeen ook geen belastende onderzoeken zoals hersenscans of bloedonderzoeken nodig. Echter is er soms wel uitgebreider psychiatrisch onderzoek nodig. Dat is omdat er nogal eens andere problemen bij kunnen zijn gekomen. Dit onderzoek zal meestal ook bestaan uit gesprekken.

Naast uitleg en voorlichting kan er besproken worden of medicijnen nodig zijn voor de behandeling van de tics. Dat hangt onder andere af van de mate van de tics en van hoeveel last iemand ervan heeft. De hulpverlener kan voorlichting en advies geven over medicijnen. Uiteindelijk beslissen ouders zelf of hiermee begonnen wordt. Afhankelijk van de leeftijd zal ook het kind hierover kunnen beslissen. Medicijnen kunnen de tics vaak al behoorlijk verminderen. Bijwerkingen blijven wel mogelijk, maar dat is natuurlijk lang niet altijd het geval. Verder wordt er gekeken of het kind kan leren om op een andere manier met de tics om te gaan. Of hij kan leren om de tics beter tegen te houden, te beheersen. Er kan dan ook gekeken worden of er omstandigheden zijn die de tics verergeren en of daar dus wat aan te doen valt. Bij de meer ernstige vormen van ticstoornissen is soms langdurige begeleiding nodig, zowel voor het kind als voor de ouders.
Bron:  http://www.kindertherapiepraktijktilburg.nl/tourette-en-andere-tics_24.php

Over tics is nog niet erg veel bekend, vandaar dat het lastig is om hier een duidelijk beeld omheen te schetsen. Om echt een goed beeld van tics te krijgen, zal een diepgaander onderzoek gedaan moeten worden. Dit was de Diagnose van deze maand. Volgende maand weer een nieuw onderwerp!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s