Diagnose: Tics – Oorzaken en gevolgen

Eerder las je al over tics en wat dat precies zijn. Het is wel duidelijk, tics hebben kan heel lastig zijn. De meeste tics bestaan uit korte, schokachtige bewegingen met bijvoorbeeld de ogen, het hoofd, de nek en de schouders. Ook kunnen er allerlei geluiden gemaakt worden als tic.

Komen tics vaak voor?
Tics treden meestal voor het eerst op na het 5e levensjaar en voor het 12e levensjaar. Wanneer het na het 12e jaar voor het eerst optreedt, dan blijkt dat er voor het 12e levensjaar toch vaak wel al eens incidentele tics geweest zijn. De tics vielen dan wellicht minder op, want tics kunnen in ernst afwisselen. Sommige kinderen hebben ze bijvoorbeeld ook alleen maar op thuis en dan heel vaak, terwijl ze er op school vrijwel geen last van hebben. De meeste tics zullen ook vanzelf weer overgaan, vaak wanneer het kind ouder wordt. Zo’n 1/3 tot de helft van de kinderen met een ticstoornis heeft er op volwassen leeftijd geen last meer van. Mocht er nog wel sprake zijn van tics, dan kunnen deze minder aanwezig zijn dan op kinderleeftijd. Echter kunnen er ook op volwassen leeftijd erg aanwezige tics zijn. Vroeger werden tics vooral gezien als een uiting van spanning, vandaar ook de benaming zenuwtrekjes. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Spanning kan de tics verergeren, maar het zou ook net zo goed geen invloed kunnen hebben.

Hoe ontstaat een tic?
Je weet nu dat spanning van binnenuit zoals stress of problemen vanuit de omgeving tics wel kunnen verergeren, maar dat betekent niet dat ze ze ook veroorzaken. Hoe tics dan wel ontstaan? Dat is nog niet geheel duidelijk. Vast staat dat de erfelijke factoren een grote rol spelen hierin. Daarnaast komt het 3 tot 10 keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes! Bij kinderen of jongeren met tics of ticstoornissen komen andere problemen ook meer voor. Er is bijvoorbeeld vaker sprake van dwangverschijnselen (denk hierbij aan opruimdrang, hygiënedrang, controledrang, etc.). Verder is er vaker sprake van hyperactiviteit en concentratieproblemen (ADHD) en/of gedragsproblemen en van leerproblemen en dan met name rekenproblemen. Deze klachten zijn vaak nog een groter probleem dan de tics zelf. Echter, deze problemen komen ook voor bij kinderen of jongeren zonder tics.

Tic of geen tic?
Sommige dingen worden snel gezien als een tic, terwijl ze dat niet zijn. Denk maar eens aan het kuchen als je verkouden bent of veel knipperen met je ogen wanneer je wat grieperig bent. Terugkerende handelingen zoals een stukje lezen voor het slapengaan, trommelen met de vingers enzovoort zijn niet meteen een tic. Toch worden ze wel al gauw zo genoemd in het dagelijkse spraakgebruik. Maar ze hebben niets te maken met de, meestal kortdurende, bewegingen of geluiden waar je het over hebt wanneer je over tics spreekt. Daarnaast worden ook dwanghandelingen vaak tics genoemd. Dwanghandelingen komen vaker voor bij mensen met tics en daardoor is het soms moeilijk te zeggen of iets een ingewikkelde tic genoemd moet worden of juist een dwanghandeling.

Gevolgen
De gevolgen van tics kunnen groot zijn. Zo kan het bijvoorbeeld het dagelijks leven ernstig belemmeren. Ze zijn vaak hinderlijk voor het kind of de omgeving van het kind en kunnen daardoor problemen op gaan leveren in het dagelijks leven en functioneren. Daarnaast kunnen er naast de ticstoornissen nog andere problemen om de hoek komen kijken. Denk hierbij maar aan gedachtentics, drang, impulsiviteit, het maken van betekenisvolle gebaren of het uiten van betekenisvolle woorden (vloeken), druk gedrag, leer- en aandachtsproblemen, dwanghandeling en emotionele problemen. Kortom, tics zijn meer dan tics. Ze kunnen uitgroeien tot meer en tot lastigere problemen. Het is daarom belangrijk om de tics in de gaten te houden. Worden ze naarmate het kind ouder wordt minder of juist meer? Daar kun je vaak al veel uit afleiden.

Bronnen: http://kjp.yulius.nl/ticstoornis-1 / http://www.kindertherapiepraktijktilburg.nl/tourette-en-andere-tics_24.php

Morgen weer meer over tics!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s