Positieve feedback geven

Waardering: één van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. En toch ligt de focus vaak op dat wat je nog beter kunt doen, of wat een ander nog beter kan doen. Met als gevolg dus het gebrek aan ‘uitgesproken’ waardering. Maar hoe kun je nou toch aangeven dat er nog wat verbetert kan worden, zónder meteen heel negatief te klinken?

Complimenten geven
Allereerst: complimentjes! Een complimentje geven heb je zo gedaan. Het kost je niets en het effect ervan is onbetaalbaar. Moeilijk te geloven? Denk dan maar eens aan het laatste complimentje dat je zelf kreeg. Hoe voelde je je daarbij en wat deed het verder met je? Niets stimuleert meer, geeft meer energie en verhoogt de productiviteit beter dan een oprecht compliment. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat het krijgen van complimenten leidt tot meer energie. Kortom: complimenteren moet meer!

Complimentjes krijgen, dat is één ding. Het is natuurlijk leuk om complimentjes te krijgen. Maar complimentjes geven? Dat is het tweede. Want om complimenten te krijgen, zal er ook iemand moeten zijn die ze geeft. Als complimentgever zul je merken dat wanneer je iemand complimenteert, dat ook wat met jezelf doet. Je humeur verbetert bijvoorbeeld. De ander voelt zich gewaardeerd en gaat gemotiveerd bezig met zijn taak. Het verbreedt ook je eigen blikveld, omdat je gericht bent op zaken die goed gaan en niet op zaken die nog verbetering behoeven. De ander voelt zich zo minder bedreigd, omdat hij weet dat je niet alleen iets zegt wanneer het fout gaat of wanneer je ontevreden bent.

Hoe geef je goede complimenten?
Het klinkt heel makkelijk, een complimentje geven. Maar er zitten toch wel wat regeltjes aan vast. Hieronder lees je daar meer over!
1. Spreek vanuit jezelf: “Ik vind echt dat je dit goed hebt opgelost!”
2. Blijf oprecht en overdrijf niet: Zeg niet iets positiefs als je het eigenlijk niet meent. Dus ga geen complimentjes geven om het complimentjes geven.
3. Benoem concreet: wat jij goed vond gaan: “Ik bewonder de manier waarop jij deze opdracht zelfstandig hebt gemaakt.”

Complimenten in ontvangst nemen
Complimenten geven betekent ook complimenten ontvangen. Veel mensen, en ook kinderen, hebben hier nog wel eens moeite mee. Want hoe reageer je nou eigenlijk het beste op een complimentje? Complimenten ontvangen is dan ook een vak apart. Vaak wordt je er een beetje door overrompeld en zul je je automatisch gaan verontschuldigen. We verschuilen ons dan achter woorden als ‘ach, het was een kleine moeite’ of ‘zo ingewikkeld was het nou ook weer niet’. Daarnaast overheerst ook regelmatig de argwanende gedachte dat iemand het niet meent. De belangrijkste tip die je dus moet onthouden is eigenlijk een inkoppertje: Accepteer het compliment en zeg ‘dankjewel!’ Geniet van het compliment en schrijf hem ergens op. Krijg je een compliment per mail? Sla hem op in een mapje ‘complimenten’ en blader daar af en toe doorheen. Want ook jíj als leerkracht hebt regelmatig een complimentje verdiend!

Complimenteren is feedback geven
Complimenteren is in feite een vorm van feedback geven. Je koppelt terug aan de ander wat je van zijn of haar prestaties vindt bijvoorbeeld. Goed feedback geven is essentieel in je communicatie met anderen. Wees daarom ook duidelijk in je complimenten en wat je bedoelt.
Bron: http://www.sn.nl/Kenniscentrum/Blogartikelen/Artikel/Positieve-feedback-complimenten-geven-en-ontvangen.htm

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s