Wereldverteldag 2015: 20 maart, thema ‘Wensen’

Op 20 maart is het Wereldverteldag. Dit jaar is het thema van de Wereldverteldag ‘Wensen’. Vertellers uit de hele wereld vieren de kunst van het vertellen, ofwel het overdragen van verhalen in de mondelinge traditie.

In de week van 20 maart worden er in Nederland tientallen evenementen georganiseerd met vertelde verhalen, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

In Nederland organiseren vertellers en vertelkringen in het hele land rond 20 maart vertrelvoorstellingen in hun eigen regio om de kunst van het vertellen te promoten. De meeste activiteiten sluiten aan bij het mondiale thema voor Wereldverteldag. Een landelijke Werkgroep Wereldverteldag nodigt vertellers uit om mee te doen en verzamelt alle georganiseerde activiteiten in een agenda op de Wereldverteldag website. Daarnaast wordt er sinds 2012 in samenwerking met vertellers in binnen- en buitenland het Wereldwijde Vertelcafé georganiseerd.

Ontstaan van Wereldverteldag
Wereldverteldag is oorspronkelijk ontstaan in Zweden. Op 20 maart 1991 werd in Zweden een “Alla berättares dag”, ofwel vertellersdag, georganiseerd. Die dag werd daarna jaarlijks herhaald op initiatief van een aantal enthousiaste vertellers in verschillende delen van het land. In 1997 volgde Australië het voorbeeld van Zweden. In Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen was 20 maart al eerder uitgeroepen tot “National Day of Storytellers”.

In 2002 vond ook in Europa uitbreiding plaats van het evenement. Het werd vanuit Zweden verspreid over Noorwegen, Denemarken, Finland en Letland. In 2003 sloot onder andere Canada zich aan en het evenement kreeg wereldwijd bekendheid als “World Storytelling Day”. Vanaf dat moment is het aantal deelnemende landen en vertellers steeds verder gegroeid.

Nederland en België
Sinds 2008 doen ook Nederlandse vertellers mee. Sinds 2009 wordt Wereldverteldag in Nederland landelijk gecoördineerd. Eerst door de Stichting Vertelcultuur en sinds 2010 door de Werkgroep Wereldverteldag (WVD). Deze werkgroep maakt deel uit van de Stichting Vertellen en streeft naar aansluiting en samenwerking met vertellers, organisaties en met iedereen die het vertellen in welke vorm dan ook ondersteunt. In de loop der jaren zijn er ook steeds meer Belgische vertellers geweest die hun wereldverteldag-activiteit registreerden op de website van Wereldverteldag. Sinds 2012 heeft Vlaanderen zelfs een eigen werkgroep.

Voorgaande thema’s
Elk jaar heeft Wereldverteldag een nieuw thema. Dit jaar is dat ‘Wensen’. Hieronder een overzicht van de voorgaande thema’s:
2009 – Buren
2010 – Licht en Schaduw
2011 – Water
2012 – Bomen
2013 – Noodlot en Fortuin
2014 – Monsters en Draken

Wereldverteldag in de klas
Lezen is ontzettend belangrijk, ook op school. Maar een verhaal vertellen kan nog wel eens leuker en indrukwekkender zijn dan voorlezen. Probeer daarom op 20 maart, Wereldverteldag, eens iets te ‘vertellen’ in plaats van voor te lezen en vier Wereldverteldag mee in de klas!

Wereldverteldag 2015

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s