Tekenen onder het luisteren zorgt voor 30% beter onthouden

Afgelopen week heb ik de kinderen in groep 8 de opdracht gegeven om bij een verhaal dat ik voorlas een tekening te maken. Hierin moest naar voren komen waar het stuk van het verhaal over ging. Een dag na het geven van deze opdracht, kwam ik onderstaand artikel tegen.

De natuur is de mooiste kunstenaar. Alle symmetrie, alle kleine stukjes die deel uitmaken van grotere systemen die op hun beurt deel uitmaken van nog grotere systemen, het is allemaal perfect. Alles is verbonden op één of andere manier. Alles is verbonden en derhalve kan alles begrepen worden. Maar of je het ooit zal begrijpen, hangt van jezelf af. Net als het universum zijn onze gedachten, herinneringen en ideeën net zo verbonden in onze geest. Ons brein is een ongelooflijk complex systeem dat volledig verbonden is. Alles wat je weet, herinnert en ervaart bestaat in je hoofd. Elk stukje informatie is op een bepaalde manier verbonden met een ander. Dat stelt ons in staat om verbindingen te maken tussen twee zaken die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben en het is daarom dat mensen die tekenen terwijl ze luisteren veel gemakkelijker dingen onthouden.

Het blijkt uit een studie van de Applied Cognitive Studies in 2009 dat mensen die werden gevraagd om te doodlen (op het eerste gezicht zinloos krabbelen op papier) terwijl ze luisterden, maar liefst 30% meer namen konden herinneren van een lijst toen ze later verrast werden met een quiz dan deelnemers die aandachtig luisterden. Dat betekent dat iemand die tijdens een hoorcollege kronkelende lijnen en willekeurige vormen tekent 30% meer kans heeft om het op het examen beter te doen dan jij.

Doodling kan ook helpen om te komen op creatieve ideeën
Tekenen stimuleert meerdere delen van je hersenen die niet gestimuleerd zouden worden als je besloot om te staren naar een leeg vel papier tijdens een brainstormsessie. De vormen samen met de bewegingen van je hand en pols, stimuleren delen van de hersenen die je in staat maken om op dingen te komen waar je anders nooit op zou kunnen komen.

Doodling helpt ook om je emoties beter te begrijpen
Emoties zijn complexe ervaringen. Ze zijn zo complex dat er beweerd wordt dat we nooit precies dezelfde emotie tweemaal ervaren in ons leven. Krabbels en tekeningen zorgen voor een extra subtiliteit die taal niet kent. Het uittekenen van emoties in plaats van ze op te schrijven, zorgt ervoor dat je ze beter begrijpt.

Doodling verbetert ook reeds bestaande ideeën
Gabriela Goldschmidt, emeritus hoogleraar architectuur aan het Technion-Israel Instute of Technology in Haifa, voerde een studie uit dit jaar waaruit bleek dat tekenen een dialoog kan creëren tussen de geest, de hand die het potlood vasthoudt en de ogen die de tekeningen waarnemen.

Ze deed de studie toen studenten architectuur vastzaten met een ontwerp voor een nieuwe kleuterschool. Om je creatieve impasse te overwinnen, bleek dat doodlen de oplossing kan bieden. Een van de studenten begon willekeurige dingen te tekenen gebaseerd op zijn handtekening en van daaruit kwam hij op zijn concept. Onze hersenen zijn in staat om verbindingen te maken tussen de meest obscure dingen.

De kunst van het doodlen
Het punt van doodlen is dat je je niet focust op het tekenen zelf. Je laat je geest dwalen terwijl je wat krabbelt en laat de vormen zichzelf ontvouwen. Veel van wat we ervaren als moeilijk in het leven komt omdat we het niet begrijpen. We hebben een gebrek aan woorden of een gebrek aan begrip. We vinden onszelf verloren, verward of gewoon versuft. De oplossing voor de meeste problemen zit eigenlijk al in je hoofd, het is alleen zaak om de juiste verbinding te maken.
Bron: http://nl.metrotime.be/2014/11/19/must-read/mensen-die-tekenen-terwijl-ze-luisteren-onthouden-30-meer/ 

Een erg leuk stuk om te lezen, want zou het dan dus ook zo werken als er een gerichte opdracht gegeven is? Niettemin, een leuke opdracht om in de klas te doen! Ik heb voor bovenstaande opdracht het eerste boek uit de serie van de Grijze Jager, de Ruïnes van Gorlan, gebruikt. In dit boek wordt er op een zodanige manier geschreven dat alles heel erg beeldend wordt. Personen worden goed en duidelijk omschrijven, evenals omgevingen en situaties. Zeker het proberen waard dus en een leuke tekenopdracht!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s