Het leren schrijven afschaffen: Ja of nee?

Vandaag zag ik een artikel op oudersvannu.nl staan over het leren schrijven en de afschaffing daarvan. In Finland zijn er scholen die vanaf 2016 geen schrijflessen meer gaan geven. Alles gaat dan voortaan via de iPad of een andere tablet. Lees hieronder een samenvatting van het artikel en geef je mening!

Vroeger leerde je nog de woordjes Aap, Noot, Mies schrijven. Maar door de onderwijsvernieuwingen verdwijnen steeds meer ‘ouderwetse’ onderwijsmethodes. Zo zullen er in Finland vanaf 2016 geen schrijflessen meer gegeven worden. De eerdergenoemde woorden zullen vanaf dan namelijk op een tablet verschijnen. De reden die hiervoor gegeven is simpelweg dat de Finnen het maar ouderwets vinden om met pen en papier te schrijven. En natuurlijk, de tablets en laptops zijn niet meer uit ons dagelijks beeld weg te denken en dat gebeurt ook op basisscholen steeds vaker. Computers zijn al voor een groot deel geïntegreerd en dat gaat ook gebeuren met de tablets. Volgens de Finnen is het niet meer dan logisch dat ook het schrijven voortaan met bijvoorbeeld een touchscreen of toetsenbord gaat. Echt schrijven op papier is volgens hen niet meer noodzakelijk.

Finland zal vanaf schooljaar 2016/2017 jonge Finse leerlingen typlessen gaan geven in plaats van schrijfelssen. Zij zijn daarmee het eerste land in Europa dat zal stoppen met de alom bekende schrijflessen. Minna Harmanen van de Finse Onderwijsraad zegt compleet achter dit besluit te staan. Volgens haar is het typen vandaag de dag simpelweg relevanter dan het schrijven zelf. Leraren reageren daarnaast ook overwegend positief op het nieuws, zolang de leerlingen maar wel het verschil tussen hoofd- en kleine letters kunnen blijven aangeven.

Allemaal heel leuk en aardig dus, maar dat ouderwetse schrijven ging natuurlijk niet alleen om het schrijven. Door het leren schrijven, leren de kinderen ook hun fijne motoriek te ontwikkelen. Hoe zit dit dan? Volgens de Finse Vereniging voor Leraren hoeven ouders zich daar geen enkele zorgen over te maken, want de leerlingen krijgen vanaf dan extra tekenlessen en meer uren handvaardigheid. Zo kunnen ze ook de fijne motoriek onder de knie krijgen.

In Nederland zijn we toch nog niet helemaal overtuigd van de afschaffing van het schrijven. Volgens schrijfdeskundige Aartje Schoemaker, van het Platform Handschriftontwikkeling, zijn er genoeg redenen te bedenken om de zogenaamde ouderwetse schrijflessen voort te zetten. “Een schrijfbeweging vergt optimale coördinatie tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Wij erkennen het belang van typen, maar de hersenontwikkeling van kinderen is meer gebaat bij schrijflessen,” aldus Schoemaker. Schoemaker kan zich dan ook niet vinden in de bewering dat de hersenontwikkeling van de Finse scholieren straks gestimuleerd gaat worden door extra teken- of handvaardigheidslessen. Volgens haar gaat die vergelijking niet op omdat de hersenen op een andere manier reageren bij tekenen.
Bron: oudersvannu.nl

Ik ben zelf ook van mening dat het ouderwetse schrijven er gewoon bij hoort. Je staat er niet bij stil, maar stiekem schrijf je op een dag natuurlijk erg veel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat je allemaal wel niet verwerkt in je hersenen wanneer je iets opschrijft in plaats van wanneer je iets typt. Wat vinden jullie? Kunnen de schrijflessen afgeschaft worden of toch beter maar niet?


Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het bericht onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

One thought on “Het leren schrijven afschaffen: Ja of nee?

  1. Ha die Linn, als kinderoefentherapeut vind ik dit een interessante discussie. Mijn mening is dat je wel ieder kind moet leren schrijven, maar ook alle kinderen een typecursus moet geven.
    Over of dat schrijven dan los of aan elkaar moet kun je ook nog wel verder van mening verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s