Diagnose: Depressie – behandelingen

Vandaag lees je het laatste deel van Diagnose over depressies bij kinderen. Hierin lees je meer over de behandeling van kinderdepressies en hoe je hier zelf aan mee kunt helpen.

Om iets beter te kunnen maken zal je eerst moeten weten hoe het probleem is ontstaan. J gaat dus als het ware op zoek naar de oorzaak van het probleem. Bij kinderdepressies moet de omgeving bij de behandeling worden betrokken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het gezin of de school. Dit kan echter ook onderdeel van het probleem zijn. Daar moet dus eventueel ook iets gebeuren. Het heeft weinig zin om een kind dat niet weerbaar is een assertiviteitstraining te laten doen, wanneer het thuis onverminderd autoritair verder zal gaan, dat maakt de ellende alleen maar groter, aldus Cees de Wit. Cees de Wit is psycholoog op de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Het ontdekken van een depressie bij een kind is dus heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Er is niemand die graag onder ogen zal zien dat een kind ongelukkig is en dat jij daar misschien wel een rol in hebt gespeeld. Dat kan een hele vervelende confrontatie zijn. Maar er zijn ook heel duidelijk aanwijsbare oorzaken voor kinderdepressies waar je als ouder niets aan kunt doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het overlijden van dierbare familieleden, een ziek gezinslid, etc.

Een depressie behandelen
Een depressie moet altijd behandeld worden en gelukkig kan dat ook. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen en jongeren reageren goed op zowel medicijnen als op therapie. Een tijdige diagnose en een snelle behandeling zijn hierbij heel belangrijk. Een onbehandelde kinderdepressie heeft namelijk een groot risico op herhaling. De psycholoog Cees de Wit van de Katholieke Universiteit Nijmegen waarschuwde al dat hoe vroeger in het kinderleven de depressie optreedt, des te groter de kans is dat er sporen in de hersenen achterblijven.

Als leerkracht of ouder zijnde is het wellicht lastig om een kind met een depressie te helpen. Het beste en belangrijkste in dit geval wat je kunt doen als leerkracht is de ouders inschakelen en je vermoedens voorzichtig kenbaar maken. Ouders kunnen dan op aanraden van de leerkracht gaan praten met bijvoorbeeld de IB’er, een kindercoach of een psycholoog. Van daaruit kunnen volgende stappen gezet worden.

Volgende maand weer een nieuwe Diagnose!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s