Een kindercoach, wat is dat?

Coaches, iedereen kent wel het idee van een coach. Ongeacht of dit nu in een voetbalteam is of op een ander gebied. Maar er zijn ook kindercoaches. Kindercoaches vormen een relatief nieuwe beroepsgroep en die groep groeit hard! Er zijn nog geen specifieke cijfers bekend, maar steeds meer mensen laten zich bijscholen of omscholen tot kindercoach. Maar wat doet een kindercoach nu precies? Voor wie is die kindercoach er? En hoe zit dat met de zorgverzekering?

Wat is en doet een kindercoach?
Kort uitgelegd is een kindercoach iemand die zich bezighoudt met de vraag hoe hij kinderen en hun ouders op weg kan helpen in de ontwikkeling van het kind, wanneer zij het zelf even niet meer weten. Dit kunnen kinderen met bepaalde gedragsproblemen of stoornissen zijn, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Een kindercoach is er dus voor ieder kind die coaching nodig heeft.

Een kindercoach helpt de ouders en kinderen inzicht te krijgen en spoort aan om actie te ondernemen zodat er verbetering kan komen in de problemen die de ouders en kinderen ervaren. De coach geeft leiding aan verandering die ouders en kinderen wensen of nodig hebben.

Voor wie is de kindercoach er?
Zoals hierboven eigenlijk al vernoemd is de kindercoach er voor ieder kind en iedere ouder die ondersteuning en begeleiding nodig heeft bij bepaalde gedragsproblemen of stoornissen. Het kan zijn dat ouders twijfels hebben over de opvoeding die zij hanteren en dat ze daar wat sturing in willen krijgen. Vroeger was het namelijk zo dat de ouders echt de baas over het kind waren. Tegenwoordig is dat al veel anders, kinderen hebben steeds meer medezeggenschap thuis en dat zorgt er ook voor dat de manier van opvoeden veranderd. Voor sommige ouders is dat nog erg lastig, zij kunnen bij de kindercoach terecht.

Worden de sessies van de kindercoach vergoed door de zorgverzekering?
De behandeling bij een kindercoach wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekering. Ouders betalen dit dus allemaal zelf. De tarieven voor een sessie verschillen van 50 tot 90 euro per uur. Gezien het beroep van de kindercoach momenteel flink in opkomst is, zou het zomaar kunnen zijn dat de sessies over een paar jaar wel vergoed worden.

Uiteraard zijn er ook nog altijd mensen die het vak van de kindercoach maar een beetje vreemd blijven vinden. Opvoeden doen ouders immers zelf. Echter moet je het werk van een kindercoach niet zo zien. Een kindercoach kan helpen om ouders een gerichtere ‘gebruiksaanwijzing’ voor hun kind te leren kennen, terwijl de kindercoach ook juist een leerkracht kan helpen om bepaalde handvatten te bedenken die de leerkracht helpen om de betreffende leerling in de klas meer te kunnen helpen.

Momenteel ben ik zelf ook bezig met de studie ‘kindercoach’. Hiervoor heb ik regelmatig fictieve casussen nodig. Uiteraard  is dat een beetje lastig bedenken zonder enig aanknopingspunt. Mocht je zelf in de klas ergens tegenaan lopen waarvan je denkt dat dit wel onder kindercoaching past, schroom dan niet en stuur een mailtje. Wellicht kunnen we samen op zoek naar een oplossing en kan ik zo alvast enige ervaring opdoen voor de toekomst. Uiteraard ben ik momenteel nog niet klaar met deze studie, dus het kan zomaar zijn dat ik ergens geen antwoord op heb, maar ik zal mijn best doen om tot een antwoord te komen. Wie niet waagt, wie niet wint, hè 😉

Heb je zelf de opleiding tot kindercoach al voldaan? Deel dan in een reactie je ervaringen, vind ik erg leuk namelijk 🙂

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

One thought on “Een kindercoach, wat is dat?

  1. Hallo Linn, ik ben kinderoefentherapeut in Wormerveer. Wij werken vaak samen met een praktijk voor kindercoaching. Dit bevalt zowel de ouders als de kinderen uitstekend.Veel succes met je opleiding, het is heel waardevol werk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s