Oefenen met het woordenboek: spelletjes

Veel kinderen weten niet goed hoe ze nu precies een woordenboek kunnen gebruiken. Om dit te verbeteren kun je hier op een leuke manier aan werken met woordenboek spelletjes. Een aantal voorbeelden:

Wie vindt het snelst..
Maak er een wedstrijdje van, nadat je de kinderen in grote lijnen hebt uitgelegd hoe ze het beste snel en effectief een woord op kunnen zoeken. Geef ze een woord en laat deze opzoeken, wie het woord het eerst gevonden heeft, mag het volgende woord dat opgezocht moet worden noemen. Je kunt in het begin ook nog hints geven, zoals bijvoorbeeld bij welke beginletter ze moeten kijken. Zo hebben de kinderen vast een voorsprong.

Hoeveel woorden zijn er met (….) aan het begin?
Geef de kinderen een woord, zoals bijvoorbeeld voet, spin, tand, of iets degelijks en vraag hen zoveel mogelijk woorden te vinden en op te schrijven die beginnen met dat woord! Wie de meeste woorden gevonden heeft, wint. Ook leuk om in groepjes te doen.

Rijmen maar!
Je zegt een woord en de kinderen gaan zo snel mogelijk in het woordenboek, maakt niet uit waar, een woord zoeken dat op het gegeven woord rijmt. Hebben ze dit steeds snel gevonden? Laat ze dan steeds meer woorden vinden, zodat de kinderen lekker competitief bezig zijn. Wie kan de meeste rijmwoorden vinden in het woordenboek?

Ik heb dit woord, maar wat betekent het eigenlijk?
Lees een (zelfgemaakt) tekstje voor met daarin enkele woorden die aan de kinderen aangeboden horen te worden in de betreffende periode. Zeg tegen de kinderen dat je eigenlijk niet weet wat een woord zou moeten betekenen, maar dat je dat heel makkelijk kunt opzoeken.. met jawel, het woordenboek. Wie kan er het snelst de betekenis van het genoemde woord vinden?

Natuurlijk zijn er nog veel meer spelletjes te verzinnen. Welke gebruik jij wel eens in de klas?

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s