Werelddierendag: 4 oktober!

Zaterdag 4 oktober is het Werelddierendag! Uiteraard kun je dan natuurlijk vrij weinig met de kinderen in je klas doen, op zaterdag.. Maar je kunt er op maandag natuurlijk nog even aandacht aan besteden. Even lekker kletsen over wat de kinderen voor hun huisdieren hebben gedaan bijvoorbeeld. Of een mooie tekening van hun huisdier of favoriete dier laten maken. Of wellicht een paar informatieve filmpjes kijken over dieren, passend bij je lessen. Maar wat je ook kunt doen is de kinderen uitleggen waarom we eigenlijk een Werelddierendag hebben. Waardoor is het ontstaan? En waarom?

Werelddierendag is een dag waarop we even stilstaan bij de dieren die we in onze wereld rond hebben lopen en waar we mee samenleven. De mens heeft vaak een speciale relatie met dieren: sommige worden gehouden als vee, andere weer als huisdier en weer anderen lopen gewoon vrij rond in de natuur. Als mens zijnde hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid voor het welzijn van de dieren en het beschermen van hun leefomgeving.

En om dat allemaal goed te onthouden vieren we Werelddierendag. Het verschilt per land hoe het gevierd wordt, maar in Nederland zie je onder andere de volgende activiteiten:
– huisdieren meenemen naar school om ze aan klasgenoten te laten zien;
– in katholieke kerken en synagogen kunnen huisdieren gezegend worden;
– dierenopvangcentra houden open dagen en hopen zo dat meer mensen een dier komen adopteren;
– sommige mensen zien Werelddierendag als ‘eetgeendieren-dag’. Op deze dag eten ze dan geen vlees of vis;
– mensen met huisdieren zorgen voor wat extra’s voor hun huisdieren. Vaak is dit iets wat het dier niet altijd krijgt.

Maar hoe is Werelddierendag ontstaan?
In Florence, Italië, ontstond tijdens een congres van ecologen het idee om jaarlijks een Werelddierendag te houden. Het oorspronkelijke idee ging om speciale aandacht vragen voor bedreigde dieren. Later werd het idee wereldwijd overgenomen en werd de aandacht uitgebreid naar alle dieren.

We weten allemaal wel dat Werelddierendag op 4 oktober valt. Maar waarom is dat eigenlijk? Daar is een simpele verklaring voor. De datum van deze zogenaamde feestdag is opgedragen aan Franciscus van Assisi. De heilige Franciscus stierf op 3 oktober 1226 en op 4 oktober werd zijn lichaam in een processie door de stad gevoerd om te worden begraven in de kerk van San Giorgio in Assisi. De reden dat deze datum van Franciscus van Assisi gekozen is, is omdat Franciscus de patroonheilige is van de dieren.

Fijne Werelddierendag alvast!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het artikel onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s