Even terugkijken!

Nadat je de opleiding van de Pabo afgerond hebt verkoop je eigenlijk de meeste boeken wel. Maar is het voor sommige boeken niet handig om ze toch te houden? Af en toe eens even terugkijken bijvoorbeeld. Hieronder 3 van de boeken die ikzelf gehouden heb.

Handige boeken om als leerkracht in je bezit te hebben..:

Robert Feldman – Ontwikkelingspsychologie
In dit boek vind je veel aansluiting bij de uiteenlopende achtergronden en carrièredoelstellingen van studentOntwikkelingspsychologieen die zich met ontwikkelingspsychologie bezig gaan houden, maar ook daarna is het boek nog erg handig om in je bezit te hebben. Snel even iets opzoeken over de ontwikkeling van kinderen wordt een eitje met dit boek. Het biedt een uitstekende balans tussen theorie en onderzoek waarbij de nadruk ligt op de toepassing van de ontwikkelingspsychologie. De onderwerpen worden in chronologische volgorde gepresenteerd en er zit een cd-rom bij waarop meer dan dertig in de tekst behandelde onderwerpen en experimenten op een levendige manier geïllustreerd worden. Altijd handig om even terug te kijken dus 😉

Dit boek is nog te koop, in zowel deze versie als tweedehands boek, maar ook in nieuwere edities. Prijzen variëren tussen de 40 en 60 euro. Oudere versies zijn er al vanaf 10 euro.

Anja Valk & DieActief met taaluwke de Coole – Actief met Taal
Ik kocht dit boek destijds voor een beroepsproduct taal en het heeft mij destijds enorm geholpen. Daarnaast staan er
enorm veel leuke werkvormen in waardoor het een ontzettend handig naslagwerk is voor als je eens een leuke werkvorm zoekt! Taalmethodes bieden zelf vaak kant-en-klare lessen waarmee je als leerkracht wel efficiënt en verantwoord aan de leerdoel kunt werken, maar daarnaast blijft toch vaak de behoefte om werkvormen in te kunnen zetten om te reageren op de gebeurtenissen in de klas. Hoe laat je dan die woordenlijst nog een keer goed langskomen? Of hoe kun je een ingeslapen klas nog een halfuurtje oppeppen? Hoe zet je kinderen wat actiever aan het werk met een leesopdracht? In dit boek staan ruim 60 verschillende werkvormen als inspiratiebron. Het is heel handig ingedeeld want je ziet meteen aan welke vaardigheid er gewerkt wordt en op welk taalniveau het is. Maar ook de groeperingsvorm wordt meteen duidelijk gemaakt, zodat een geschikte werkvorm snel te vinden is. Er worden ook nog variatiemogelijkheden en didactische tips gegeven.

Dit boek is nog te koop en kost €26,- wanneer je het bij Bol.com besteld. 
Basisboek kwalitatief onderzoek
D.B. Baarda – Basisboek kwalitatief onderzoek
In je laatste jaar heb je waarschijnlijk een onderzoek gedaan en daarvoor heb je destijds het basisboek kwalitatief onderzoek aangeschaft als het goed is. Dit boek is natuurlijk echt op onderzoek gericht, maar het gebeurt vast dat je nog ooit eens in een onderzoeksgroep terecht komt. En dan is dat boek toch wel erg handig! Het boek geeft namelijk praktische aanwijzingen voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek en hoe daarover te rapporteren. Een schematisch overzicht van de onderzoeksfasen vormt dan ook het uitgangspunt. Elk hoofdstuk behandeld telkens een fase van het schema. Deze schema’s passen goed bij het cyclische karakter dat kenmerken is voor veel kwalitatief onderzoek. De hoofdstukken eventueel in willekeurige volgorde gelezen worden. Het laatste hoofdstuk is gericht op rapportage en aanbevelingen.

Dit boek is tweedehands nog aan te komen en kun je al kopen voor 13,95 euro via bol.com –> tweedehands boeken. 

Welke boeken heb jij gehouden en zou je echt aanraden om in je bezit te hebben als leerkracht?

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s