Diagnose: Gescheiden ouders – Ontwikkelingsvraag 2: hoe ga ik ermee om en bied ik hulp?

Wanneer je kinderen in de klas hebt met gescheiden ouders is het goed om te weten wat je kunt doen om deze kinderen indien nodig extra hulp te bieden. Wat je zoal kunt doen en hoe je ermee omgaat lees je hier.

Hoe ga je ermee om en wat kun je voor het kind doen waarvan de ouders gaan scheiden?
Een scheiding heeft een groot effect op kinderen. Een school moet er alles aan doen om veilig te zijn en te blijven, vooral wanneer de ouders gaan scheiden. Het is daarnaast ook goed als een leerkracht of de school zich beseft dat een kind door een rouwverwerkingsproces heen gaat. Kinderen in rouw kunnen verschillende gedachten hebben. Ze hebben vaak het gevoel dat de scheiding (mede) hun schuld is. Door de schuld naar zich toe te trekken, probeert een kind grip te krijgen op deze verwarrende situatie. Daarnaast zijn ze soms bang dat de ouder bij wie ze gaan wonen óók weg zal gaan. Kinderen betwijfelen of de ouders nog wel van hen houden en zullen extra aandacht vragen. Door zich vervelend, brutaal of juist heel lief te gedragen testen de kinderen de liefde van beide ouders uit. Dit kan ook zijn weerslag op school hebben.

Kinderen schamen zich ervoor dat hun ouders gescheiden zijn. Ze durven er niet met anderen over te praten uit angst om gek of zielig gevonden te worden. In feite zou het erover praten juist goed zijn, want er zijn veel gelijken te vinden in deze situatie waarin het kind zich bevindt. Kinderen hebben daarnaast vaak het gevoel dat ze voor één van de ouders moeten kiezen. Dat kunnen ze niet, want ze houden vaak van allebei. Kinderen zijn in veel gevallen bang dat ze één van de ouders verdriet of te kort doen.

Tips & Trucs voor leerkrachten van kinderen van gescheiden ouders
– Het is goed om beide ouders op de hoogte te houden van de ontwikkeling van hun kind. Zo ontstaat er geen verwijt tussen de ouders, maar ook niet tussen school en ouders.
– Kies onder geen enkele voorwaarde partij bij conflicten.
– Zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van wanneer het kind naar welke ouder gaat.
– Leer andere kinderen omgaan met verschillende gezinsvormen. Laat ze respect en begrip tonen voor andere thuissituaties. Dit zorgt ervoor dat de kinderen met gescheiden ouders niet bang hoeven te zijn om gepest te worden. Daarnaast verkleint dit de kans tot pesten.
– Geef het betreffende kind extra persoonlijke aandacht.
– Luister goed naar het kind, maar dwing het absoluut niet om over de scheiding te praten. Het kind zal vanzelf naar je toe komen wanneer het daar behoefte aan heeft.
– Accepteer het wanneer er sprake is van (tijdelijk) mindere leerprestaties.

Echtscheidingsprotocol
Veel scholen werken ermee, een echtscheidingsprotocol. Het gebeurt tegenwoordig erg vaak dat ouders gaan scheiden en dit heeft effect op het kind en daarmee ook op school. Daarom hebben veel scholen er een plan voor opgesteld. Hierin worden afspraken tussen de school en de ouders vastgelegd, zodat problemen niet steeds ad hoc opgelost hoeven te worden, maar al op papier vastgelegd zijn. Bij wet is er op dit gebied namelijk maar enkel één ding vastgesteld en dat is ‘de verplichting van school om beide ouders van informatie te voorzien over de ontwikkeling van hun kind op school’. Het is altijd goed om dit echtscheidingsprotocol van tevoren even in te lezen, zo ben je altijd op de hoogte.

Dit was alweer de laatste Diagnose rondom het thema van gescheiden ouders. Volgende maand weer een nieuwe Diagnose met een nieuw onderwerp. Mocht je een voorkeur hebben, laat het weten!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s