Diagnose: Gescheiden ouders – ontwikkelingsvraag 1: belangen en gevoelens van het kind

Vandaag weer een aflevering van Diagnose over kinderen van gescheiden ouders. In dit artikel lees je meer over kinderen van 6 tot 10 jaar en gescheiden ouders en kinderen van 10 tot 18 jaar en gescheiden ouders. Ook lees je meer over wat er belangrijk is voor een kind wanneer het te horen heeft gekregen dat de ouders gaan scheiden. Wil je meer weten over hoe je omgaat met gescheiden ouders en kinderen van gescheiden ouders? Of wil je meer weten over wat je kunt doen waarvan de ouders gaan scheiden? Kijk dan morgen nog een keertje op JufLinn.nl, vanaf 12 uur. Dan vindt je hier meer informatie over!

Wat is er belangrijk voor een kind wanneer het te horen heeft gekregen dat de ouders gaan scheiden?
Voor een kind dat constant in het geruzie van twee ouders zit, zal het wellicht niet als verrassing komen wanneer ouders vertellen dat ze besloten hebben te gaan scheiden. Maar wanneer het kind hier niets of niet veel van mee heeft gekregen, kan dit als een flinke schok komen. Dit zal ook zijn weerslag hebben op het gedrag op school. Het kind kan zich wat meer gaan terugtrekken of juist storend gedrag vertonen. Wanneer je zelf op de hoogte bent van de ontwikkelingen thuis is het dan ook belangrijk om het kind discreet te vragen of het kind erover wil praten in de klas. Wil het kind zijn verhaal vertellen aan zijn klasgenootjes, zodat zij indien nodig rekening met de betreffende leerling houden? Of wil het kind dit juist niet? Respecteer elke keuze die dit kind maakt. Maak het kind ook rustig duidelijk dat wanneer het ook maar iets nodig heeft, uiteraard binnen de mogelijke grenzen, dat het daarom kan vragen. Wil het even samen ergens over praten, al gaat dit totaal niet over de scheiding, maak hier dan toch tijd voor. Het is belangrijk dat het kind zijn verhaal kwijt kan, nu het thuis wellicht even wat minder gaat en er minder aandacht voor is. Verder is het heel belangrijk om bij je eigen gevoel te blijven. Push het kind niet, maar geef wel een open, beschikbare houding aan.

Wat als je ouders gaan scheiden? Voor kinderen tussen de 6 tot 10 jaar.
Scheiden maakt veel kinderen verdrietig, in de war, bang, onzeker of boos. Dat zijn enorm veel gevoelens en soms zijn ze ook allemaal tegelijk aanwezig. Het is logisch dat het kind in kwestie even niet goed kan opletten op school of zomaar ineens ruzie maakt met zijn beste vriend(in). Het is net of het kind ineens anders is dan vroeger en dat het nooit meer over zal gaan. Zo zal het kind het ervaren. Gelukkig zal het kind merken dat dit vanzelf weer over gaat en dat dit iets is waar het even doorheen moet. Het zal na een tijdje gewoner worden.

Het is, ongeacht de leeftijd van het kind, belangrijk dat het kind weet dat de scheiding in geen enkele manier de schuld is van het kind. Ook is het belangrijk dat het kind weet dat zij zowel de vader als de moeder echt niet kan helpen om bij elkaar te blijven. Dat is jammer, want dat zouden ze vast graag willen. Kunnen ze dan echt helemaal niets doen? Natuurlijk wel. Het allerbelangrijkste is dat het kind probeert om gewoon verder te gaan met zijn eigen leventje. Lekker verder groeien, leren, sporten, vrienden maken, alle dingen doen die het altijd al deed. Het maakt het kind ook vrolijker als ze merken dat dat gewoon nog kan. Dit verandert niet, en dat geeft dan toch nog een beetje een vertrouwd gevoel. Bovendien: de ouders houden ontzettend veel van het kind en willen het vast heel graag helpen om zijn of haar leventje verder voort te zetten. Daarnaast maakt het ouders vrolijker als ze zien dat het kind minder verdrietig is. Maar natuurlijk kan er meer gedaan worden. Vaders en moeders zijn soms zo druk met de scheiding en al het geregel, dat ze wel eens vergeten om die dingen te doen die nou net belangrijk zijn voor het kind. Voor het kind is het dan van belang om hier toch over te praten met de ouders en alles te vragen wat het kind wil weten.

Wat als je ouders gaan scheiden? Voor kinderen tussen de 10 en 18 jaar.
Een kind dat al wat ouders is voelt dingen misschien al sneller aan. Misschien was het kind er dan ook al bang voor. Het kind zag misschien al dat de ouders veel ruzie hadden of dat ze er beiden steeds minder gelukkig uitzagen. Kinderen voelen dit goed aan. Maar het kan ook zijn dat het kind zo druk was met zijn vrienden, school, games, sport, en nog veel meer dat het niet eens echt iets merkte. Tenslotte heeft het kind een eigen leven en is het dan ook logisch. Hoe dan ook, als ouders zeggen dat ze gaan scheiden kan een kind, ongeacht de leeftijd, toch helemaal van slag zijn. Scheiden? Hoe moet dat dan? Moet het kind verhuizen? En zeggen de ouders van het kind niet altijd tegen het kind dat je ruzies moet oplossen? Dat doen ze nu zelf ook niet. Ze zien er ook beiden verdrietig uit, wat moet het kind daar nu mee?

Bij zo’n scheiding komen natuurlijk vele gevoelens kijken. Nu zoveel mensen gaan scheiden lijkt het soms net of het daardoor gewoon is. Maar dat is het natuurlijk niet. Iedereen die het meemaakt is een tijdje in de war, verdrietig, boos, onzeker of zelfs bang. Alle dingen die gewoon waren, zo gewoon dat het kind er eigenlijk niet bij nadacht, lijken anders en het kind weet nog niet hoe het zal gaan aflopen. Dan is het niets meer dan normaal dat het kind zich bang voelt.

Naast deze angst kan het kind zich ook boos gaan voelen. Het kind weet misschien niet zo goed op wie. Wat van belang is, is dat het kind niet boos wordt op zichzelf, want het kind kan zelf niets aan de scheiding doen. Al was het kind nog zo lastig, het kind zal nooit de reden van scheiding zijn. Toch is het lastig, want ze zien hun ouders verdriet hebben. De meeste jongeren zijn dan ook kwaad, op hun vader, op hun moeder, omdat ze er samen een rommeltje van gemaakt hebben. Het is echt gewoon als het kind eens even helemaal niet aardig doet en het liefst op zaterdag extra lang in zijn bed blijft liggen, een keer goed uithaalt naar de deur of iemand uitscheldt.

Wanneer een kind ziet dat de ouders verdrietig zijn, zullen ze hun vader of moeder willen troosten. Sommige ouders vinden dat ook fijn, even uithuilen bij hun grote zoon of dochter. Dat mag ook, maar het kind hoeft zich daar niet verantwoordelijk voor te voelen. Zij kunnen de problemen niet voor hen oplossen en dat mogen ze ook niet van het kind verwachten.

Het gebeurt ook wel eens dat een van de ouders allerlei nare dingen over de andere ouder vertelt. Dan krijgt het kind ineens het gevoel dat je het misschien minder van die ouder houdt. Dat is lastig, want eigenlijk wil het kind gewoon allebei de ouders houden. Het kan ook zomaar zijn dat het kind op een andere manier van zijn vader houdt als dat het van zijn moeder houdt. Dat is allemaal normaal en goed, alleen kost het rond een scheiding vaak nog wel wat tijd en energie om dat allemaal samen uit te vinden.

Sommige kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar zullen zelf ook wel al eens verliefd zijn geweest of al een tijdje verkering hebben. Als ze zelf net verliefd zijn of een tijdje verkering hebben dan zullen ze misschien ineens gaan twijfelen aan hun eigen gevoelens. Hun ouders dachten vroeger tenslotte ook dat ze echt van elkaar hielden en toch hebben zij zich vergist en dat heeft nu al deze ellende gebracht. Dus, hoe zit dat dan met hun eigen liefde? Het is belangrijk dat een kind dan weet dat de liefde van zijn ouders éérst heel veel moois heeft opgeleverd, zoals bijvoorbeeld het krijgen van het kind in kwestie. Ze hebben vast heel lang genoten van elkaar en dat moet het kind ook doen. Gewoon verliefd worden en het leuk en fijn  hebben met elkaar. Ook iets wat misschien niet voor altijd is kan fijn en belangrijk zijn. Het maakt je tot de persoon die je later zal worden.

Meer weten over hoe je omgaat met kinderen van gescheiden ouders? Of wat je kunt doen voor kinderen van gescheiden ouders? Lees hier morgen meer over in Diagnose!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s