Diagnose: Gescheiden ouders – een introductie

Deze maand weer een nieuwe diagnose. In deze diagnose lees je meer over kinderen met gescheiden ouders en hoe hiermee om te gaan.

Tegenwoordig zie je het steeds vaker, kinderen met gescheiden ouders. Het begint een alom bekend fenomeen te worden en het is eigenlijk al voor een groot deel geaccepteerd als normaal. Toch heeft het scheiden van twee ouders nog steeds een enorme impact op de kinderen. Daarom de komende dagen wat meer informatie over kinderen met gescheiden ouders. 

Vragen die aan de orde zullen komen:
– Wat is er belangrijk voor een kind wanneer het te horen heeft gekregen dat de ouders gaan scheiden?
– Wat als je ouders gaan scheiden? Voor kinderen tussen de 6 tot 10 jaar.
– Wat als je ouders gaan scheiden? Voor kinderen tussen de 10 en 18 jaar.
– Hoe ga je ermee om?
– Wat kun je voor het kind doen waarvan de ouders gaan scheiden?

Om te beginnen maar eens de algemene informatie: Kinderen van gescheiden ouders.

Scheiden: Wat is het precies en waarom gaan mensen scheiden? – een uitleg voor kinderen
Denk je eens in, toen je ouders gingen trouwen, beloofden ze elkaar dat ze voor de rest van hun leven samen zouden blijven, in voor en tegenspoed. Dat beeld hebben kinderen ook. Zelf weet je ondertussen misschien beter. Toch kan het zijn dat later blijkt dat het samen wonen en leven toch niet zo goed uitgepakt heeft als gedacht werd toen er getrouwd werd. Misschien vond de vader de moeder wel veel te netjes en opgeruimd, of de moeder vond dat de vader zich veel te veel bemoeide met van alles en nog wat. Iedereen heeft wel eens ruzie, ook ouders. En over zulke kleine dingetjes ontstaan ook wel eens ruzies. Maar wanneer ouders zoveel ruzie hebben dat ze niet meer met elkaar samen willen wonen en leven, dan is het misschien toch verstandiger om van elkaar te scheiden. Ze wonen dan niet meer bij elkaar en zijn niet meer getrouwd.

Hoe ga je om met ouders die op het punt van scheiden staan?
Voor ouders is het moeilijk om hun kind te vertellen dat ze gaan scheiden. Op school erover praten met een vertrouwenspersoon kan het kind dan ook erg helpen. Het blijft moeilijk om aan kinderen te vertellen waarom ouders gaan scheiden. Dit is voor bijna alle gescheiden ouders anders. Je kunt de ouders ernaar vragen, maar dat is natuurlijk niet erg voor de hand liggend gezien je je neus niet in andermans zaken wilt steken. Maar het kan best zijn dat de ouders er zelf mee komen. Uiteraard is ook het tegenovergestelde mogelijk, wat betekent dat de ouders er beiden onder geen enkele voorwaarde iets over kwijt willen. Er moet in ieder geval één gedachte voorop blijven staan en duidelijk zijn voor het kind: zij zijn NOOIT de reden van de scheiding van de ouders. Zij hebben er NOOIT schuld aan!

De omgangsregeling
Na zo’n scheiding komt er vaak een omgangsregeling bij kijken. Wanneer de ouders gaan scheiden gaan de kinderen of bij de vader of bij de moeder wonen, maar in veel gevallen gebeurt het ook dat ze om de beurt bij een van beiden wonen. Ouders beslissen in principe bij wie de kinderen gaan wonen en anders doet de rechter dat. Dit betekent niet dat een van de twee ouders volledig uit beeld verdwijnt. Praat met het kind over de mogelijkheden om toch contact te houden met de andere ouder. Denk hierbij aan telefoneren met elkaar, sms’en, whatsappen, een brief schrijven of e-mailen. Er zijn vele opties te bedenken.

In de wet staat dat ouders en kinderen contact met elkaar moeten kunnen hebben. Er is dus niemand die het een van de ouders mag ontnemen. Mocht er toch enige reden zijn waardoor het contact niet kan, dan bepaalt de rechter dit vaak. Om ervoor te zorgen dat het kind allebei de ouders kan blijven zien, wordt er een zogeheten omgangsregeling gemaakt. Dat zijn de regels over hoe het kind omgaat met de ouder bij wie het niet woont. Hoe vaak het kind naar diegene toe mag, bespreken de ouders samen. Ouders moeten samen een ouderschapsplan maken, waarin ze regelen hoe het met de kinderen verdergaat na de scheiding. Als de ouders er niet uitkomen, regelt de rechter dit. Wanneer de kinderen jonger dan 12 jaar zijn, wat dus geldt op de basisschool, hoeven de rechter en de ouders het kind niet te vragen wat het kind wil, maar het kán wel!

Zoals hierboven al kort aangestipt kan het soms zo zijn dat een van beiden ouders geen contact meer kan hebben met het kind. Soms kan dit beter zijn, bijvoorbeeld wanneer er mishandeling heeft plaatsgevonden. Maar het kan ook gebeuren dat een van de ouders het kind het gevoel geeft dat er geen contact met de andere ouder kan zijn, terwijl daar eigenlijk geen echte reden voor is. Laat het kind duidelijk weten dat het kind altijd zélf moet bedenken of het zelf wel ergens mee eens is of niet. Ongeacht of het de vader of de moeder is, het kind blijft baas over wat hij of zij denkt en voelt. Allebei de ouders houden van het kind, ook als ze het niet altijd eens zijn met ze.

Een scheiding, de voordelen én nadelen
Een scheiding kan voor kinderen natuurlijk problemen opleveren. Het kind kan soms het idee hebben dat het moet kiezen tussen de ouders, terwijl het kind dat niet wilt. Vooral wanneer ouders ruzie hebben en het kind krijgt dit mee, kan dit lastig zijn. Andere mogelijkheden qua problemen zijn bijvoorbeeld dat het kind een van de ouders heel erg mist, dat het kind niet overweg kan met een nieuwe partner van een van de ouders of dat ze zelf moeilijkheden krijgen in relaties (ongeacht of dit nu op romantisch vlak is of op ander relationeel vlak). Maar.. een scheiding heeft niet alleen maar nadelen. Wanneer de ouders veel ruzie maakten, kan het voor het kind een hele opluchting zijn als de ouders gaan scheiden. Het geruzie stopt hierdoor tenslotte. Het wordt dan een stuk rustiger in huis en het kind kan beter met beide ouders omgaan. Het kan ook zomaar zijn dat het kind het al prima kan vinden met een nieuwe partner en dan heb je er zomaar een extra familie bij!
Bron: kinderenvangescheidenouders.nl

Morgen weer een nieuw deel van diagnose met meer informatie over kinderen van gescheiden ouders.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s