Review: Documentaire ‘Anne Vliegt’

Op de Pabo krijg je bij bepaald aanbod de opdracht om een aantal documentaires te bekijken over bepaalde kinderen. Echter ben ik van mening dat deze documentaires ook interessant kunnen zijn als je al van de Pabo af bent.

Vandaag dus een review over de documentaire ‘Anne vliegt’. Deze documentaire gaat over een 11-jarig meisje genaamd Anne. Anne is een prachtig meisje, zo’n meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je naar haar kijkt, hoe beter je kun zien dat ze last heeft van ‘tics’. Anne heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, zoals bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal aan likken. Anne heeft het soms moeilijk met haar afwijking, en dan met name op school. Ze is bang dat ze gepest of uitgelachen zal worden. Daarom probeert Anne haar tics in te houden, maar dat blijkt nog erg lastig te zijn. Het liefst ‘vliegt’ ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best. In deze documentaire zie je hoe Anne met haar tics leeft. Tics die ze uiteindelijk, als het erop aankomt, toch ook niet kwijt wil..

Een mooie, duidelijke documentaire over een meisje met Gilles de la Tourette. Er wordt duidelijk in beeld gebracht waar het meisje tegenaan loopt in haar leven en hoe zij hier mee om leert gaan. Een waarheidsgetrouwe documentaire, mede door het inzetten van een écht zorgenkind, in plaats van een actrice. 

‘Anne vliegt’ is een documentaire van Catherine van Campen. Het is een korte documentaire van zo’n 21 minuten. De film is tot stand gekomen met een bijdrage van het Mediafonds, het Fonds Psychische Gezondheid en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. ‘Anne vliegt’ is een erg bekende documentaire geworden. De documentaire heeft vele prijzen gewonnen en is op verschillende filmfestivals over de hele wereld te zien geweest.

Het mooie aan deze documentaire is dat het meisje uit deze documentaire geen actrice is, maar een écht meisje uit Nederland. Op 10 november 2010 was Anne van Zon samen met meester Roel te gast in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Je kunt de uitzending via de website van de documentaire bekijken. Eveneens kun je hier een aflevering zien van Limburg Vandaag van TV Limburg. Hierin is Anne samen met haar moeder Iris te gast geweest op 3 december 2010. En op 29 januari 2011 was Anne te gast bij Z@PP LIVE op Z@PP. Ook dit kun je via de website terugkijken.

Wil je de documentaire zien? Dat kan gedeeltelijk, namelijk via de website van de documentaire ‘Anne vliegt’. Je kunt hier namelijk de trailer bekijken. Voor €5 kun je de dvd bestellen en krijg je hem in je bezit. Eventueel kun je de documentaire ook online bekijken, maar dan in zijn geheel. Dit kan via de website van het NPO.
275583
Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het artikel onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s