Kids Skills

Kids Skills is een methode bedacht door Ben Furman. Het is een methode waarbij het kind in het middelpunt staat. Een methode waar gekeken wordt naar wat het kind kan leren, opbouwen en ontwikkelen. Kinderen leren zo op een positieve, constructieve manier hun problemen te overwinnen door nieuwe vaardigheden te leren. Kids Skills is gebaseerd op het idee dat kinderen eigenlijk geen problemen hebben, maar juist alleen vaardigheden die zij nog niet geleerd hebben. Dat betekent dat de meeste problemen waar kinderen mee geconfronteerd worden, angsten/slechte gewoonten of stoornissen, kunnen worden gezien als vaardigheden die onvoldoende ontwikkeld zijn. Door relevante vaardigheden te ontwikkelen, overwint het kind de problemen die daarmee samenhangen.

Om Kids Skills op een goede manier te kunnen gebruiken is het van belang om een nieuwe manier van denken eigen te maken. Bij Kids Skills worden beschuldigende vingers voorkomen. Er wordt niet veel aandacht besteed aan het zoeken naar de oorspronkelijke oorzaak van het probleem van het kind, maar de methode concentreert zich juist op wat het kind nog moet leren.

Het staat centraal dat het kind geholpen wordt om de vaardigheden te leren en tegelijkertijd heeft deze benadering positieve effecten op de omgeving waarin het kind opgroeit. De methode stimuleert volwassenen en andere kinderen om het kind steun te bieden en het kind te helpen bij het leren van de te verwerven vaardigheid. Binnen de methode wordt er van de kinderen verwacht dat ze actief zullen deelnemen aan alle beslissingen en keuzes die betrekking hebben op hun eigen ontwikkeling. Het kind is dus medeverantwoordelijk voor het verloop van dit proces. Kids Skills kenmerkt zich ook door openheid. Het voordeel van deze openheid is dat iedereen, het kind zelf, volwassenen en de vrienden van het kind met elkaar meewerken aan het ondersteunen van het kind terwijl het zich de vaardigheid eigen maakt. De methode bestaat uit vijftien stappen.

De vijftien stappen zijn:
1. Het probleem vertalen in vaardigheden – Nagaan welke vaardigheden het kind moet leren om het probleem te overwinnen.
2. Het eens worden over de vaardigheid die geleerd moet worden – Het probleem met het kind bespreken en het eens worden over de vaardigheid die het gaat leren.
3. De voordelen van de vaardigheid onderzoeken Het kind meer bewust maken van de voordelen die het heeft om iets te kunnen.
4. De vaardigheid een naam geven – Laat het kind de vaardigheid een naam geven.
5. Een totemfiguur kiezen – Laat het kind een dier of een ander figuur kiezen die helpt bij het leren van de vaardigheid.
6. Supporters werven Laat het kind een aantal mensen vragen om supporter te worden.
7. Meer zelfvertrouwen geven – Laat het kind meer vertrouwen krijgen zodat het de vaardigheid kan leren.
8. Plannen maken om het te vieren – Maak samen met het kind vooraf een plan hoe je het gaat vieren wanneer het kind de vaardigheid beheerst.
9. De vaardigheid omschrijven – Laat het kind zelf vertellen en voordoen hoe het zich zal gedragen wanneer het de vaardigheid beheerst.
10. Naar buiten treden – Laat mensen weten welke vaardigheid het kind aan het leren is.
11. De vaardigheid oefenen – Spreek samen met het kind af hoe het de vaardigheid gaat oefenen.
12. Geheugensteuntjes bedenken – Laat het kind zelf vertellen hoe het wil dat anderen reageren wanneer het zijn vaardigheid vergeet.
13. Vieren dat het gelukt is Wanneer het kind de vaardigheid beheerst, is het tijd om dat te vieren en het kind de kans te geven iedereen te bedanken die daarbij geholpen heeft.
14. De vaardigheid aan anderen doorgeven – Stimuleer het kind om een ander kind de nieuwe vaardigheid te leren.
15. Op naar de volgende vaardigheid – Kom tot overeenstemming met het kind over de volgende vaardigheid die het gaat leren.

Wil je meer weten over hoe je deze stappen kunt uitvoeren? Lees dan eens de handleiding van Kids Skills. Hier staat alles is en nog veel meer informatie. Je kunt het bestand via hier lezen.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s