Buitenspeel-spelletjes

Het komt regelmatig voor dat kinderen tijdens het buitenspelen niet zo goed weten wat ze kunnen doen. Hieronder een aantal leuke, bekende en minder bekende, buitenspeel-spelletjes.

Voetje van de vloer
Een tikspel waarbij een tikker kinderen probeert te tikken. Een kind kan echter niet getikt worden wanneer het de voeten van de vloer heeft. Door bijvoorbeeld ergens op te staan of door op de billen te zitten met de voeten in de lucht. (eventueel kun je een regel toevoegen dat er niet langer dan tien tellen ergens de voeten van de vloer mogen zijn.) Wanneer het wel gelukt is om te tikken, is het getikte kind de volgende tikker.

Er kan nog meer bij
Groot en klein gaat bij elkaar op schoot zitten in een lange rij, tot er een aan het wiebelen gaat, en de hele rij uit elkaar valt.

Boompje verwisselen
Boompje verwisselen is een tikspel waarbij de kinderen een boom moeten vasthouden maar niet te lang, want het is de bedoeling om van boom te verwisselen. Als je de boom niet meer vasthoud, mag je getikt worden en dan kun je zomaar de volgende tikker zijn.

Fopbal
De kinderen staan in een kring met de handen op de rug. Eén kind staat in de kring met een bal en doet net of het de bal naar één kind gooit, die moet hem dan opvangen. Maar let op, de gooier kan je ook foppen! Wanneer je gefopt bent en de gooier heeft je handen gezien ben je af en ga je zitten waar je stond.

Ongelukstikkertje
Op de plaats waar je getikt wordt, moet je je hand houden.

Buskruit
Buskruit is een vorm van verstoppertje. Een kind telt tot tien (of meer als het dat al kan) terwijl andere kinderen zich verstoppen, dit gebeurt bij een bal die op de grond ligt. Wanneer het kind klaar is met tellen moet het de andere kinderen gaan zoeken. Heeft het kind een kind gevonden dan moet het naar de bal lopen en de naam roepen van het gevonden kind. Maar alle niet gevonden kinderen kunnen de bal wegtrappen voordat de zoeker bij de bal is en dan is iedereen weer vrij en moet de zoeker opnieuw gaan tellen en zoeken. Wanneer iedereen gevonden is voordat de bal is weggetrapt gevonden, dan is degene die het éérst gevonden werd de nieuwe zoeker..

Kat en muis
Twee tegen twee. Iedereen heeft een lintje en wie de bal heeft moet extra goed opletten. Want van hem of haar mag het lintje worden afgepakt. Dus het is belangrijk om heel snel over te spelen én om te blijven vrijlopen, zodat het makkelijker wordt om de bal kwijt te kunnen.

Achteromkijkertje
Dit spel wordt gespeeld met een groep kinderen. Eén kind staat met het gezicht tegen de muur, de anderen erachter op een rij tegen een hek of achter een lijn. De groep moet proberen het kind dat tegen de muur staat te tikken maar die mag onverwachts omkijken en diegene die dan nog loopt moet terug naar de lijn en opnieuw beginnen. Uitkijken dus.

Lummelen
Iemand wordt uitgeroepen tot lummel en gaat tussen de andere spelers staan. De andere spelers moeten nu proberen de bal over te gooien/rollen naar andere spelers zonder dat de lummel de bal te pakken krijgt. Zodra de lummel de bal aanraakt is degene die de bal als laatste heeft aangeraakt de nieuwe lummel. Het spel wordt vaak enkel met de voet gespeeld. Ook kun je twee lummels inzetten.
Ook bekend als chaos lummel spel (‘gewoon’ lummelen is dan met 3 spelers). Variatie: tweede bal is heilig: zodra een nieuwe speler de lummel is, wordt er eerst twee keer overgespeeld, pas daarna mag de lummel proberen de bal te veroveren.


Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s