De Geheime Voorlezer

In het kader van de leesmotivatie vergroten kun je ook ‘De Geheime Voorlezer’ inzetten! Je kunt dit ‘project’ inzetten om het lezen interessant te houden voor kinderen. Schrijf een brief of mail naar de ouders van de kinderen of bekenden van de school of die je zelf kent (denk aan de bakker, de speelgoedwinkeleigenaar, de slager, de directeur van de school, de dokter, de brandweerman, de politieman, etc.). Vraag in je brief of e-mail of zij een keertje tijd zouden hebben om eens voor te komen lezen in de klas, en dan wel uit hún eigen favoriete kinderboek. Het hoeft absoluut niet lang te zijn, 10 tot 15 minuutjes zou al kunnen volstaan.

De pret begint al voordat De Geheime Voorlezer langskomt, want de kinderen krijgen nu aanwijzingen die De Geheime Voorlezer zelf van tevoren opgeschreven heeft. Dus zorg ervoor dat je De Geheime Voorlezer zo’n 5 aanwijzingen laat opschrijven over zichzelf. Die kun je dan van tevoren aan de kinderen vertellen. Misschien weten ze dan wel al wie er zal komen voorlezen.. Dat maakt de kinderen alleen maar nieuwsgieriger en de activiteit des te leuker! De aanwijzingen kunnen van alles zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan over het favoriete boek dat diegene komt voorlezen, maar het kan ook iets over zijn werk zijn, of diegene broers of zussen heeft, waar hij graag naartoe gaat om even tot ontspanning te komen, een hobby, favoriete muziek, of iets heel anders. Vraag na elke aanwijzing of er al een kind is dat enig idee heeft wie er zou kunnen komen.

De Geheime Voorlezer is eigenlijk een werkvorm die erg veel gebruikt wordt in Amerika. Daar worden de kinderen er erg gemotiveerd door om zelf ook te lezen en ze vinden het super leuk! Daarnaast is het voor bijvoorbeeld ouders (of wie er De Geheime Voorlezer is) ook ontzettend leuk om te zien hoe het er in de klas aan toe gaat. Het is eigenlijk een stiekem kijkje in de klas, zullen we maar zeggen. Leuk voor De Geheime Voorlezer én leuk voor de klas. En leerzaam bovendien!

matildaenpippi

Pippi Langkous uit ‘Pippi Langkous’ van Astrid Lindgren en Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s