Diagnose: Asperger – Ontwikkelingsvraag 2: Welke problemen komen erbij kijken?

Vandaag gaat Diagnose over de problemen die zich kunnen vormen bij kinderen met het syndroom van Asperger.

Het syndroom van Asperger kent zoals ieder ander syndroom zo zijn eigen kernproblemen. Maar daar blijft het niet bij. Naast deze kernproblemen, beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten, zijn er veel soorten problemen die er ook nog eens bij komen kijken. Zo kunnen er problemen ontstaan rondom de zintuiglijke verwerking, eetproblemen, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, spraak-taalproblemen en gelijktijdig voorkomende stoornissen kunnen ontstaan.

Zintuiglijke verwerking
Veel kinderen met het syndroom van Asperger verwerken zintuiglijke prikkels zoals zien, horen en voelen op een andere, afwijkende manier. Soms te sterk en soms te zwak. Dan zijn ze bijvoorbeeld hyper of hypogevoelig voor informatie die via ogen, oren of huid binnenkomt. Dat kan voor veel problemen zorgen, denk maar eens aan het niet goed voelen van temperatuurwisselingen en het instellen van badwater. Het is maar iets simpels, maar toch wel een vervelend probleem.

Eetproblemen
Ook eetproblemen kunnen ontstaan door de afwijkende manier van verwerken van zintuiglijke prikkels. Het eten kan namelijk als aangenaam of juist zeer onaangenaam ervaren worden. Vanuit de sterke behoefte aan routines of rituelen kan een meer of minder stereotype eetpatroon ontwikkeld worden. Het kind wil bijvoorbeeld de maaltijd graag elke dag op hetzelfde moment en wil altijd op dezelfde plek aan tafel zitten.

Doordat kinderen met autisme vaak focussen op kleine details, kan ook hierdoor het eetpatroon beïnvloed worden. Ze willen bijvoorbeeld niet eten van een ander bord met ander bestek, en geen ander merk mayonaise, of ze willen niet dat het vlees de groenten raakt. Het zijn kleine dingetjes, maar allemaal dingen die erg belangrijk kunnen zijn. Soms weigeren kinderen zelfs iets te eten of te drinken waar ze eerder geen problemen mee hadden. Het is mogelijk dat ze dan een koppeling gemaakt hebben tussen een onaangename ervaring en een detail. Bijvoorbeeld wanneer een kind zijn tong verbrandt aan de spinazie, wil hij daarna misschien niets groens meer eten. Ook kan het zijn dat kinderen gewoon geen hongergevoel hebben of problemen hebben met de smaak of textuur van voedsel.

Soms kan een gebrek aan controle over de spieren die een rol spelen bij het kauwen en slikken een oorzaak van de eetproblemen zijn. Deze problemen worden normaal gesproken al duidelijk wanneer van borst- of flesvoeding op vast voedsel overgegaan wordt.

Problemen met de ontlasting
Kinderen die een autismespectrumstoornis hebben, waar Asperger ook onder valt, hebben regelmatig problemen met hun stoelgang. Vaak is verstopping hiervan de oorzaak. Verstopping kan ontstaan als een kind een keer een pijnlijke ervaring heeft gehad met het naar het toilet gaan en daarna bang geworden is om zijn behoefte te doen. Het kind houdt zijn ontlasting op waardoor het zich alsmaar ophoopt in de darmen en daardoor harder wordt. Zo kan bijvoorbeeld ‘overloopdiarree’ ontstaan: het kind verliest onvrijwillig zijn ontlasting. Kinderen kunnen hier angstig, somber of juist opstandig van worden. Gedragstherapie kan helpen om dit probleem op te lossen. Maar de obstipatie zelf dient ook behandeld te worden. Daarnaast hebben kinderen met het syndroom van Asperger vaker problemen met (bed)plassen. Als deze incontinentie voor urine niet veroorzaakt wordt door een lichamelijke afwijking, bijvoorbeeld in de urinebuis, kan het vaak met een gedragsmatige aanpak verbeterd worden.

Slaapproblemen
Het syndroom van Asperger is zelf geen oorzaak van de slaapproblemen. En toch hebben kinderen met Asperger er soms last van. Iets anders wat gepaard gaat met de diagnose moet dan het slaapprobleem kunnen verklaren. De wetenschap heeft alleen nog geen antwoord op het feit dat kinderen met autisme vaak slaapproblemen hebben. Als oorzaak van slaapproblemen wordt vaak genoemd:
– Angst, niet veilig voelen, teveel stress;
– Obsessief pieken;
– Het gevoel geen controle te hebben over de situatie;
– Het concept gaan slapen niet ten volle begrijpen;
– Hypergevoelig zijn voor omgevingsgeluiden, geuren, visuele prikkels, textuur van de stof van de nachtkleding of lakens;
– Gevoelig zijn voor voedingsmiddelen zoals suiker of cafeïne;
– Gebruik van medicatie, bijvoorbeeld Ritalin;
– Te weinig melatonine aanmaken.
Slaapproblemen zijn hardnekkig en gaan meestal niet uit zichzelf voorbij, maar ze zijn in principe goed te behandelen.

Spraak-taalproblemen
Kinderen die het syndroom van Asperger hebben kunnen opvallen door een ‘pedante’ manier van spreken. Hun spreektaal is vaak formeel en vertoont veel overeenkomsten met de schrijftaal. Ze komen vaak autoritair over doordat ze stellig zijn in hun uitspraken en ze hebben vaak een eentonig stemgeluid. Verder hebben ze een sterke neiging lang over hun ‘specialisme’ door te praten, terwijl de gesprekspartner er allang geen interesse meer voor toont. Ze kunnen uitblinken in spelling, genieten van dictees en van het uitleggen van spelling- en grammaticaregels en kunnen lezen en voorlezen als kinderen die jaren ouder zijn. Dit staat allemaal los van de inhoud van de tekst, die ze misschien niet eens begrijpen. Meestal wordt de taal door hen te letterlijk genomen.

Gelijktijdig voorkomende stoornissen (comorbiditeit)
Kinderen met het syndroom van Asperger hebben meer dan gemiddeld te maken met bijkomende problemen. Hierbij kan gedacht worden aan depressies, oppositioneel-opstandige gedragsstoornissen (ODD), Developmental Coordination Disorder (DCD), het syndroom van Gilles de la Tourette en angst- en dwangstoornissen. Er zijn ook mensen met het syndroom van Asperger die gediagnosticeerd worden met bijvoorbeeld dysgrafie, dyslexie of dyscalculie. Dysgrafie is de medische term voor het onvermogen dan wel verminderd vermogen tot schrijven.
Bron: balansdigitaal.nl

Meer weten over wat de oorzaak en gevolgen van het syndroom van Asperger zijn en hoe hier op school het beste mee omgegaan kan worden? Dat lees je binnenkort op JufLinn.nl!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s