Diagnose: Asperger – een introductie

Het heeft even op zich laten wachten, maar hier is het dan weer, een volledig nieuwe Diagnose! Ditmaal gaat de ‘Diagnose’ over Asperger.

Wat is het syndroom van Asperger?
Het syndroom van Asperger behoort tot de autisme spectrum stoornissen, ook wel ASS genoemd. Een syndroom wordt gevormd uit de combinatie van een aantal specifieke symptomen. Kinderen met het syndroom van Asperger zijn normaal tot hoogbegaafd, maar ze vertonen specifieke problemen met de sociale communicatie. Daarnaast hebben ze vaak beperkte interessegebieden en laten ze herhalingsgedrag zien. Kinderen met het syndroom van Asperger hebben geen vertraagde taalontwikkeling, wat bij klassiek autisme vaak wel het geval is. Het syndroom is vernoemd naar de Weense kinderarts Hans Asperger. Er is al veel bekend over het syndroom, maar door wetenschappelijk onderzoek worden nog altijd nieuwe theorieën ontwikkeld en wordt er meer en beter inzicht verkregen.

Waar heeft Asperger zijn oorsprong?
De Weense kinderarts Hans Asperger beschreef in 1944 een groepje kinderen, waar overwegend jongens in zaten, met een aantal bijzondere kenmerken. Deze kinderen hadden allemaal moeite zich in te leven in anderen, hadden weinig tot geen vriendjes, ze praatten op een eigenaardige en pedante manier met vaak weinig variatie in toonhoogte en ritme en ze konden geheel opgaan in bepaalde interesses. Ook viel een onhandige motoriek erg op. In tegenstelling tot andere vormen van autisme was er bij deze kinderen sprake van een normale tot zelfs hoge intelligentie. De beschrijving van de kinderarts is in Nederland lang onopgemerkt gebleven. Kinderen en volwassenen met deze kenmerken kregen daardoor vaak de diagnose (klassiek) autisme, PDD-NOS of juist helemaal geen diagnose.

Lorna Wing
Tot in 1981 een Engelse autismedeskundige haar aandacht vestigde op de beschrijving van Hans Asperger. Dit was Lorna Wing. Zij bracht deze beschrijving in verband met haar eigen onderzoek en concludeerde daaruit dat de kenmerken die Asperger beschreef, ondergebracht konden worden in drie categorieën: sociale interactie (relaties), sociale communicatie en sociaal voorstellingsvermogen (verbeelding). Deze ontwikkelingsproblemen zie je ook terug bij klassiek autisme. Lorna Wing introduceerde later de term ASS. In Nederland gebruiken we zowel ASS als PDD, wat staat voor pervasieve ontwikkelingsstoornissen, om deze varianten van autistische stoornissen te beschrijven. Ook is de diagnose ‘syndroom van Asperger’ meer ingeburgerd geraakt. Naast PDD is er ook de term PDD-NOS. Hiermee wordt de groep aangeduid die wel een aantal kenmerken van autisme heeft, maar niet aan het complete beeld voldoet.

De DSM-IV en de DSM-V
De aandacht van Wing voor het artikel van Asperger leidde tot toenemende belangstelling voor het syndroom van Asperger en vervolgens in 1994 tot opname in de DSM-IV. De DSM is een handboek voor de psychiatrie waarin alle psychiatrische ziektes vermeld staan. Sinds de opname in de DSM-IV is de discussie ontstaan of het syndroom van Asperger nu iets anders is dan hoog functionerend autisme. Pas de laatste tijd zijn er aanwijzingen dat er ook neurobiologische en neuropsychologische verschillen te vinden zijn. Het ziet ernaar uit dat het syndroom van Asperger in de DSM-V, de opvolger van eerder genoemde DSM, als een milde vorm van autisme zal worden opgenomen onder de brede noemer van het autismespectrum. Het zal dan niet meer als een aparte stoornis gezien worden. De term Asperger kan wel nog gewoon worden gebruikt. Er zijn echter onvoldoende aanwijzingen om het syndroom als afzonderlijke eenheid binnen het autismespectrum te beschouwen.

Meer weten over het syndroom van Asperger? Dat kan, want de komende dagen volgen nog meer artikelen van Diagnose, met betrekking tot het syndroom van Asperger.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s