Cijferspel

Niet alle kinderen vinden rekenen een leuk vak, maar het is wel erg belangrijk dat alle kinderen kunnen rekenen. En om ook de kinderen betrokken te maken die het wat lastiger vinden, kun je rekenlessen leuker maken door middel van spelletjes rondom rekenen te spelen. Met name spellen die je klassikaal kunt doen, doen het erg goed bij kinderen.

Wat ga je doen?
Je verdeelt de kinderen allereerst in groepjes. Wanneer zij al in groepjes zitten, kun je ze in die groepjes laten spelen. Vervolgens geef je aan elk groepje 10 kaarten. Op deze kaarten staan de cijfer 0 tot en met 9. Daarna schrijf je een som op het bord. Dit kan een simpele som zijn (9+1=), maar ook een moeilijkere som (9000+100+2=). Nu is het de bedoeling dat de kinderen de som in stilte voor zichzelf gaan uitrekenen. Wanneer iedereen het uitgerekend heeft in het groepje en het eens is over het antwoord, gaan zij hun antwoord presenteren door de cijferkaartjes in de goede volgorde omhoog te steken of op tafel neer te leggen. De kinderen krijgen voor iedere som 30 seconden de tijd om het uit te rekenen en het antwoord in de goede volgorde neer te leggen. Blijkt dit in de meeste gevallen te weinig tijd te zijn, dan kun je er 10 seconden extra bijgeven. Is het nog niet genoeg, dan kun je er telkens opnieuw 10 seconden bij doen. Zijn de kinderen al vaak voor die 30 seconden klaar? Dan kun je er steeds 5 seconden afhalen. Dit bevordert het wedstrijdgevoel.

Wanneer een groepje het antwoord goed heeft, krijgen ze een punt. Het groepje dat als eerste het antwoord correct neergelegd/opgestoken heeft krijgt daarnaast ook nog een bonuspunt. Hebben ze gedurende het uitrekenen, en dus vóór het tot één antwoord komen, gepraat? Dan krijgen ze een strafpunt en verliezen ze in feite een punt. Wie er aan het einde van het spel de meeste punten heeft, heeft gewonnen!

Je kunt dit spel spelen met simpele plus en min sommen, maar ook met breuken, kommagetallen, procenten, etc. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s