Surprise! – spel – thema

Voor je begint met een nieuw thema zijn kinderen vaak op en top nieuwsgierig. maar naarmate het thema zich vordert daalt de betrokkenheid bij sommige kinderen. Hoe kun je die betrokkenheid nou toch nog vasthouden?

Benodigdheden:
Een doos, te koop bij bijvoorbeeld de Action of de Xenos
Voorwerpen, passend bij het betreffende thema

Wat doe je?
De voorwerpen moeten niet te groot zijn, want ze moeten passen in de doos. Iedere week of om de zoveel dagen haal je samen met de kinderen een van de voorwerpen uit de doos. Dit kun je gestructureerd doen door zelf te kiezen welk voorwerp er uit de doos gehaald wordt. Maar je kunt het ook zo doen dat de leerlingen een voorwerp uit de doos halen en je hen dus de touwtjes in handen geeft voor de volgorde van het thema. Iedere keer wanneer de doos verschijnt wordt er slechts één voorwerp uitgehaald en daar wordt een bepaalde tijd over gepraat, gediscussieerd, gewerkt, onderzocht etc. Door dit iedere keer opnieuw te doen, krijg-x22-candy-roulette-x22-mystery-box-15.99-for-over-25-worth-of-candy-21967-pt elk voorwerp telkens opnieuw de volledige aandacht van de kinderen. Zorg er dan ook echt voor dat de andere voorwerpen niet in het zicht van de kinderen komen.

Wat je eventueel ook nog zou kunnen doen is telkens alleen het voorwerp dat je bespreken wilt, in de doos doen en alle kinderen eerst de doos rond laten gaan en laten voelen. Voel het gewicht, wat denk je dat erin zou kunnen zitten? Vervolgens doe je de doos weer weg en kom je er bijvoorbeeld in de middag op terug en haal je het voorwerp eruit om het verder te bespreken.

De kinderen zullen het spannend en interessant vinden en de betrokkenheid zal goed blijven. Met een beetje geluk wordt ook de nieuwsgierigheid geprikkeld en komen er de gekste vragen naar boven!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s