Mystery hero

Een tijdje terug vond ik via Pinterest een leuk project voor in de klas. Dit project, Mystery Hero genaamd, is bedacht door een leerkracht uit Amerika. Je kunt Mystery Hero gebruiken om bijvoorbeeld de positieve sfeer in de klas te bevorderen. Een erg leuke manier dus en best of all: handig zelf te maken!

Benodigdheden
– Potje
– IJstokjes o.i.d. (hetzelfde aantal als aantal leerlingen)
Pull a name from the Mystery Hero jar. Don't say their name, but let kids know you are watching your Mystery Hero. If the Mystery Hero does a good job reward them, and if they aren't on their best behavior just say to the class that the Mystery Hero needs to try harder. Don't call the student out or let students know who it was.

Hoe werkt het?
Het is eigenlijk vrij simpel. Wanneer je aan het gedrag van de leerlingen wil werken, kies je één ijsstokje (met daarop de naam van een leerling) uit. Je vertelt aan de klas dat je een Mystery Hero uitgekozen hebt, maar je geeft nog niet aan wie dit is. Het blijft namelijk een mysterie. Om het niet al te lang te laten duren, geef je aan dat de periode van de betreffende Mystery Hero tot een bepaalde activiteit duurt (bijvoorbeeld tot het buitenspelen, tot de etenspauze, tot de gym, etc.). Let er wel op dat je deze periode ook niet langer laat duren als afgesproken.

Wanneer de Mystery Hero zich goed gedragen heeft, vertel je wie het was en je bedankt deze leerling. Je schrijft ook de naam van de Mystery Hero op het bord. In het geval dat de Mystery Hero zich niet goed gedragen heeft, vertel je de kinderen dat de Mystery Hero toch echt iets beter zijn best moet doen de volgende keer, maar ook hierbij geef je geen naam op. De naam van deze leerling wordt dan verder ook niet genoemd.

Om ervoor te zorgen dat je niet telkens dezelfde kinderen uit kiest, kan het handig zijn om er toch enige administratie bij te houden. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een klassenlijst en zet een kruisje of datum bij een kind dat geweest is. Zo kun je ervoor zorgen dat iedereen aan de beurt komt, zonder dat de kinderen weten dat je het bijhoudt en ze uiteindelijk dus kunnen gaan raden wie het de volgende keer is.

En leuk om op het bord te hangen met daaronder de naam van de Mystery Hero(es):

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s