Billetjes-bloot-spel

Billetjes bloot spel
Dit spel is geschikt voor kritische kinderen. Spannende, slome en andere filosofische vragen om elkaar te plagen en tot denken uit te dagen.

Speelmogelijkheden 1:
Dit spel kan op veel manieren gespeeld worden, met verschillende aantallen spelers, van één tot zeer veel. Enkele speelmogelijkheden:
1. Zonder antwoordkaarten:
Schud de vraagkaarten en leg ze omgekeerd op een stapeltje, trek een vraag en stel die aan de anderen of aan één van de anderen. De antwoorden kunnen kort of lang zijn en er kan wel of niet doorgevraagd en gereageerd worden. Als het onderwerp genoeg besproken is komt de volgende vraag.

2. Met veel toeval:
Maak 2 omgekeerde stapeltjes: één met vraagkaarten en één met antwoorden. Degene die aan de beurt is trekt een vraag en stelt deze aan een van de anderen. Degene die moet antwoorden heeft 3 mogelijkheden: ‘ja’, ‘nee’ of ‘tja’.. ‘Tja’ kan betekenen: ‘soms’, ‘ik twijfel’, ‘ik weet het niet’ of ‘niet van toepassing’. Zodra er een duidelijk antwoord is trekt de vraagsteller een antwoordkaart. Komt het antwoord op de kaart overeen met het gegeven antwoord dan mag de vraagsteller de vraag houden (bij wijze van puntentelling). Komt het antwoord niet overeen dan legt de vraagsteller de vraagkaart onderaan het stapeltje vragen. De antwoordkaart gaat in alle gevallen onderaan het stapeltje. Daarna is de volgende aan de beurt.

3. Antwoordgever trekt het antwoord:
Net als bij 2, maar nu trekt niet de vraagsteller maar de antwoordgever een antwoord. Is het antwoord op de kaart hetzelfde als het gegeven antwoord dan krijgt de antwoordgever de vraagkaart. De antwoordgever mag van mening veranderen, maar dat moet dan wel goed uitgelegd worden. Zorg dat iedereen per ronde een keer mag antwoorden!

4. Inschatten:
Iedereen krijgt 3 vragen, degene die aan de beurt is trekt een antwoordkaart en zoekt pas daarna iemand uit om een vraag aan te stellen. Of er nu met ‘ja’, ‘nee’ of ‘tsja’.. geantwoord wordt, altijd kan er (door iedereen) doorgevraagd worden. Bedenk wat voorbeelden uit je eigen leven. Komt het antwoord overeen met dat op de kaart dan is de kaart voor de vraagsteller.

5. Geen getwijfel:
De ‘tja’..-kaart wordt uit het spel gehaald. Het is ‘ja’ of ‘nee’!

6. Puntentelling opschrijven:
Iemand trekt een vraag en stelt die aan een van de anderen. Zodra het antwoord duidelijk is trekt iedereen een antwoordkaart. Als je kaart overeenkomt met het gegeven antwoord krijg je een punt.

7. Argumenten voor elk antwoord:
Als je aan de beurt bent trek je een vraagkaart, je stelt de vraag aan degene die links van je zit (of aan jezelf, want dit kan je ook alleen spelen). Degene die moet antwoorden trekt een antwoordkaart en bedenkt argumenten voor dat antwoord. Gebeurt dat overtuigend dan ontvangt de antwoordgever de vraagkaart als punt. Zo niet dan is de kaart voor de vraagsteller. Wie na afloop de meeste kaarten heeft, heeft gewonnen. Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om!

Duur van het spel:
Je kunt doorspelen totdat de vragen op zijn, maar je kunt ook eerder ophouden, na een bepaald aantal rondes. Spreek van tevoren duidelijk af hoe je het spel gaat spelen! Om het spel nog spannender te maken kan je eigen vragen toevoegen. De blanco vraagkaarten kunnen gebruikt worden als een soort jokers: de vraagsteller bedenkt ter plekke een vraag voor een van de andere spelers. Veel plezier!

Download de vragen en antwoorden hier

Er is ook een ‘billen-bloot-spel’ voor volwassenen en jongeren.
ISBN: 978-90-73034-40-2
Atalanta, simón bolívarstraat 87, 3573 ZK
Utrecht, atalanta@at-a-lanta.nl / www.at-a-lanta.nl

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s