Het rustige hoekje

In elke klas zitten wel een paar kinderen die beter presteren wanneer zij niet in een groepje werken, maar lekker rustig alleen. Echter blijft dan nog vaak dat deze kinderen het moeilijk vinden om zich niet op de groepjes om zich heen te concentreren, maar juist op zichzelf. Met het rustige hoekje is dit probleem zo opgelost!

DSC_2304Wat heb je hiervoor nodig?
* Een kamerscherm of een aantal houten latten indien je hem in zijn geheel zelf maakt.
* Stof, dienend als afscherming van de rest van de klas, maar dan wel zo, zodat je als leerkracht nog goed verstaanbaar bent.
* Een A4tje met daarop de tekst ‘het rustige hoekje’.
* Lijstje met welke kinderen voorrang hebben om het hoekje te gebruiken (dus eerst de kinderen die het echt nodig hebben, daarna pas de andere kinderen).
* Tafel en stoel

Zoals hierboven al aangegeven staat is het aan te raden om de kinderen waarvan je zelf vindt dat zij dit goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als extra rustpunt tijdens een toets, voorrang te geven en dit kenbaar te maken aan de rest van de klas. Kinderen die dan voorrang hebben kunnen zelf vragen of zij erin mogen, op elk moment wanneer er gewerkt moet worden (dus niet tijdens instructie) en indien geen van de voorrang-kinderen wil, kun je dit even checken door het na te vragen en wanneer andere kinderen vervolgens vragen om in het rustige hoekje te mogen werken, dan kun je een van de andere kinderen natuurlijk in het rustige hoekje laten werken.

Ik heb zelf het afgelopen halfjaar met het rustige hoekje gewerkt en de kinderen leren hier heel goed mee omgaan. Ze kunnen er rustiger en vlotter werken. Ze zijn minder snel afgeleid en leiden anderen minder snel af. Het rustige hoekje werd ook niet als straf ervaren of iets dergelijks, sterker nog, kinderen gingen graag in het rustige hoekje werken. Het is dus zeker een aanrader voor kinderen die het soms gewoon echt even nodig hebben om een rustige plek in de klas te hebben, afgeschermd van de rest, maar zonder echt uit de klas te zijn.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s