Vakantie boekentips: bovenbouw

Kinderen uit de bovenbouw lezen wellicht al wat sneller uit zichzelf, maar hieronder toch wat leuke tips!

John Flanagan – Broederband, deel 1: De outsiders
In Skandia kun je maar op één manier een echte man worden. Jaarlijks worden er twee teams samengesteld van jongens die dat jaar 15 worden. Zo’n groep – een broederband genaamd, omdat de jongens elkaar als broers moeten beschermen en voor elkaar op moeten komen – volgt gedurende drie maanden een heftige training, waarin ze leren omgaan met wapens en schepen, en zich allerlei gevechtstechnieken eigen moeten maken. De teams moeten ook met elkaar de strijd aangaan en worden daarbij flink op de proef gesteld. Slechts een van de teams kan winnen. Dit jaar is er echter een probleem. Er zijn teveel jongens om de gebruikelijke twee teams te vormen. Dat betekent dat er een derde broederband wordt gevormd, bestaande uit de jongens die niet in de eerste twee teams zijn gekozen: de zwakste en minst populaire dus. Hal Mikkelson wordt ongevraagd de leider van deze broederband van outsiders, die ‘De Reigers’ worden genoemd, en er zit voor hem niets anders op dan deze uitdaging aan te nemen. Zijn team bestaat misschien niet uit de allersterkste en meest fitte jongens, maar met hun creativiteit, slimme trucs en moed zouden zij iedereen nog wel eens versteld kunnen doen staan! (Van deze serie is ook een deel 2 (De Indringers) en een deel 3 (De Jagers) uitgekomen. Deel 4 zal in het najaar van 2014 verschijnen).

Jacques Vriens – Oorlogsgeheimen
Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit eerst nog wel spannend. Maar langzaamaan komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen en wie er in het verzet zitten. Dan vertelt Maartje aan Tuur dat ook zij een groot geheim heeft. En zo komt de oorlog wel ineens heel dichtbij..

Phoebe Rivers – SaraNormaal: Akelige herinneringen
Nieuwe school. Nieuwe vriendinnen. Nieuwe geesten.. De zomer is voorbij en Sara Collins is zenuwachtig nu ze voor het eerst in Stellamar naar school zal gaan. Hoe zullen de kinderen op haar nieuwe school zijn? Zijn de meisjes er aardig? Zal ze de jongen uit haar visioen ontmoeten? Wanneer iemand – of iets – Sara inschrijft voor de verkiezing van de oogstkoningin tijdens het komende oogstfeest, komt ze erachter dat, alweer, een geest haar hulp heel hard nodig heeft. Zal Sara het risico nemen om zich belachelijk te maken op haar nieuwe school en gaan helpen? Heeft ze eigenlijk wel een keus?

Rachel Russell – Dagboek van een muts: Nikki weet raad
Wanneer MacKenzie een roddelrubriek in de schoolkrant krijgt, is Nikki doodsbang dat ze dingen over Brandon zal verzinnen. Om haar aartsvijand in de gaten te houden, gaat Nikki dus ook bij de schoolkrant. Plotseling krijgt ze haar eigen rubriek! Onder de naam WijsNEUS geeft ze leerlingen raad. De column wordt een enorme hit en iedereen probeert te ontdekken wie Wijsneus nu eigenlijk is. MacKenzie kan de schrijfster van deze rubriek wel villen, want háár rubriek wordt nu door niemand gelezen! Zal ze Nikki’s geheim ontdekken?

J.K. Rowling – Harry Potter en de Steen der Wijzen
Harry Potter is een doodnormale, maar erg ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en gemene oom en tante woont. En wel in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Maar wat misschien nog wel het meest opvallend is: hij blijkt een tovenaar te zijn en die brieven? Die vertellen hem dat hij toegelaten is tot een van de bekendste scholen voor tovenaars en heksen, namelijk Zweinstein. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Naar zo’n geweldige school gaan is natuurlijk een prachtkans voor Harry, maar het blijkt niet altijd leuk te zijn op Zweinstein. Zeker niet wanneer een oude bekende langskomt om het tegen Harry op te nemen..


Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Afbeeldingen afkomstig van bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s