Lezen in de vakantie: boekentips!

Inmiddels hebben alle basisscholen in Nederland zomervakantie en dat betekent voor veel kinderen natuurlijk even lekker niet aan school denken! Echter blijkt dit bij een groot deel van de kinderen ook zijn weerslag te hebben op wat er het afgelopen jaar geleerd is. Dit bekende fenomeen noemen we de ‘zomerdip’. Deze zomerdip heeft met name betrekking op het lezen. Deze zogenaamde dip zorgt ervoor dat kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar meteen al starten met een (kleine) achterstand op het gebied van lezen. Maar wat houdt het nu precies in?

Kinderen ‘vergeten’ in de vakantie vaak dat het belangrijk is om door te blijven lezen. Het resultaat van het niet door blijven lezen is schrikbarend, want het kan namelijk wel één tot twee AVI-niveaus zakken. Dit betekent bij de gemiddelde kinderen dat zij dus al aan het begin van het nieuwe schooljaar niet aan de norm zullen voldoen. Kinderen die onder het AVI-niveau van het betreffende leerjaar zitten, zullen een nog grotere achterstand ontwikkelen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om kinderen ook in de vakantie, en zelfs tijdens de vakantie of een weekendje-weg, te blijven motiveren om elke dag toch eventjes te lezen.

Maar hoe krijg je kinderen dan aan het lezen in de vakantie? Allereerst, maak het leuk en aantrekkelijk! Laat kinderen iets lezen wat zíj leuk vinden om te lezen. Al is het een boodschappenlijstje of een Donald Duck. In dit geval is het zo: lezen is lezen. Het maakt niet uit wát er gelezen wordt, als er maar gelezen wordt. Dus kies een boek of een tijdschrift of elke andere te lezen tekst die uw kinderen aanspoort om te gaan en blijven lezen in de vakantie.

Laat kinderen ook weten dat lezen altijd en overal kan. Ga je naar de camping en slaap je in een tentje? Daar kun je lezen. Ga je lekker naar het strand? Ook gezellig onder de parasol kun je lezen. Bij het zwembad, in de speeltuin, bij opa en oma thuis, in de auto! Overal kan er gelezen worden. Doe ook eens een lees-spelletje in de auto: wie het snelst de verkeersborden en wegwijzers langs de weg kan lezen bijvoorbeeld. Maak het leuk en spannend!

Naast het aantrekkelijk maken van lezen is het natuurlijk ook belangrijk om hier routine van te maken. Het is beter om elke dag een kwartiertje te lezen, dan wanneer je de ene dag niets leest en de volgende dag een uur. Het moet als het ware een automatisme worden om er even een boek bij te pakken en wat te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die zo’n 15 minuten per dag lezen een miljoen woorden per jaar lezen. Stel je voor hoeveel nieuwe woorden ze dan in dat jaar zouden leren! Een enorme oppepper voor de woordenschat dus. Natuurlijk hoeft het niet altijd zo te zijn dat het kind leest. Voorlezen zorgt er ook voor dat het kind in het leesproces blijft. Maar wissel het wel op tijd af. Of laat het kind zelf voorlezen! Kinderen vinden het daarnaast ook vaak leuk om samen te lezen. Regel voor regel wisselen, of alinea voor alinea, geef er je eigen draai aan!

Uiteraard is het voor kinderen die lezen toch al moeilijk vinden een hele opgave om dan ook nog eens in de vakantie iedere dag te lezen. Wat kun je dan doen om het kind toch te stimuleren om een boek in handen te pakken en te gaan lezen? Spreek samen af dat wanneer jullie samen een bepaald aantal boeken gelezen hebben, jullie iets gaan doen wat het kind wil: bijvoorbeeld een dagje naar het zwembad of naar de speeltuin, een ijsje eten bij de ijsco-boer. Natuurlijk kun je dit ook simpeler zien: voor elk gelezen boek verdien je een sticker, hoeveel stickers kun jij verdienen in de vakantie? Een andere goede motivator om het kind aan het lezen te krijgen is samen naar de bibliotheek te gaan. Laat het kind lekker zelf rondkijken en boeken uitzoeken die het graag wil lezen. De boeken die dan uitgezocht worden, zullen de boeken zijn die het kind aantrekken en die zal het kind dan waarschijnlijk ook maar al te graag lezen! Stel in het begin nog geen eisen, dat kun je na verloop van tijd doen. Steeds een beetje minder plaatjes en meer tekst bijvoorbeeld. En ja, ook hier geldt: die Donald Duck mag ook! Ook kun je natuurlijk een bezoekje brengen aan de kinderboekenwinkel. Geef aan hoeveel boeken het kind uit mag zoeken en laat het zijn/haar gang maar gaan!

Tegenwoordig zijn kinderen natuurlijk hypermodern en hebben veel kinderen ervaring met bijvoorbeeld iPads. Vertel ze dat ze ook hiermee kunnen lezen. Download bijvoorbeeld gratis e-books voor kinderen via de Vakantiebieb app. Je kunt deze app ook gebruiken wanneer je geen lid bent van de bibliotheek. Elke vakantie staan er een aantal boeken gratis op die je kunt downloaden en lezen. Let wel, na de vakantie zijn deze boeken niet meer toegankelijk. Een goede motivatie dus om het boek in de vakantie te lezen 😉 Tip: voor kinderen die wel graag voorgelezen worden, maar nog niet zelf kunnen lezen bestaat er ook de Luisterbieb app. Hierbij kunnen luisterboeken gedownload worden en afgespeeld worden op de tablet. De app voor de Luisterbieb download je hier. De app voor de Vakantiebieb download je hier. Let op: dit zijn de Android versies! Je kunt uiteraard voor de iPad ook de Apple versie downloaden via de AppleStore.

Heeft je kind dan nog moeite om zelf te beginnen met lezen? Dan kun je ook eens proberen om het met vriendjes en vriendinnetjes te laten lezen. Laat de vriendjes en vriendinnetjes hun favoriete leesboek meenemen en laat ze vertellen waarom. En daarna wordt het lezen geblazen natuurlijk! Wie weet is dit net de motivatie die het kind nodig heeft.. Zien dat andere kinderen ook ontzettend van een bepaald boek kunnen genieten!

Veel leesplezier deze vakantie!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s