Geef je mening!: “Leerling ziet weinig terug van extra geld”

Het is de afgelopen tijd volop in het nieuws: “leerlingen zien weinig terug van het extra geld voor het onderwijs”. Maar hoe kan dat nu?

Eind vorig jaar hebben scholen extra geld gekregen, maar leerlingen merken hier maar weinig van. Dit blijkt uit een enquête die de NOS afgenomen heeft op basisscholen en middelbare scholen. Op deze scholen samen zitten meer dan 340.000 leerlingen. Onderwijsinstellingen mocht de in totaal 650 miljoen euro vrij besteden, zo bleek uit het Herfstakkoord dat regeringspartijen PvdA en VVD sloten met oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66. Maar het kabinet wilde eigenlijk wel degelijk dat het geld ten goede zou komen aan de kwaliteit van het onderwijs. De extra miljoenen zouden het bijvoorbeeld mogelijk maken om het onderwijs te verbeteren door bijvoorbeeld jonge leerkrachten aan te trekken en klassen te verkleinen.

Toch hebben veel scholen het geld niet zodanig besteed. Zij hebben laten weten dat ze het geld niet meteen hebben kunnen uitgeven aan beter onderwijs omdat er nog andere, belangrijke problemen aan de orde waren. Zo heeft ruim 80% van de door de NOS ondervraagde scholen in ieder geval een deel van het geld op de spaarrekening gezet óf gebruikt om tekorten weg te werken. Het niet meteen besteden van het geld aan beter onderwijs komt ook doordat veel scholen het bedrag pas aan het einde van vorig jaar gestort hebben gekregen. De boekhoudkundige regels schrijven voor dat het geld nog in het lopende jaar besteed moet worden, anders komt het op de bankrekening. Dit is in de praktijk vaak gebeurd, gezien er te weinig tijd was om een goede bestemming te vinden voor het geld.

De scholen zeggen daarmee niet dat het kabinet het geld weggegooid heeft. Integendeel zelfs. De meeste scholen vinden het geld nuttig en noodzakelijk, omdat het ze wat lucht heeft gegeven. De financiële positie van de school kon zo verbetert worden en sommige scholen hebben zo uiteindelijk niemand hoeven ontslaan. Een kleine 30% van de ondervraagde scholen heeft zelfs nieuwe docenten aangenomen, zelfs als dit maar van tijdelijke duur was. Andere scholen zagen daar juist weer heel bewust vanaf, omdat er volgens hen teveel onduidelijkheid is over de beschikbaarheid van extra geld in de toekomst. Hoe moet het dan na dit jaar?

Staatssecretaris Dekker geeft aan dat het onderzoek van de NOS geen verrassingen opgeleverd heeft. Dekker: “Kabinet en Kamer hebben er bewust voor gekozen het extra geld van het Herfstakkoord niet aan allerlei bijzondere voorwaarden te verbinden.”
Bron: http://nos.nl/artikel/674470-leerling-ziet-weinig-van-extra-geld.html

Ben jij het eens met staatssecretaris Dekker of denk je dat het geld best gericht besteed had mogen worden? Zo ja, wat is dan volgens jou het belangrijkste punt waar nu op ingezet zou moeten worden? Laat het in een reactie horen!
ANP-1180_20337600-484x307

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s