Review: Achtste groepers huilen niet

Een mooie, maar toch ook ontroerende film kijken in de bovenbouw (7/8)? Dan is ‘Achtste groepers huilen niet’ een echte aanrader!

Het verhaal gaat over de 11-jarige Akkie. Ze zit in groep 8 en is helemaal wild van voetbal. Ze gaat na schooltijd dan ook het liefst voetballen met haar klasgenoten. Het kan haar niets schelen dat haar klasgenoot Joep het totaal geen sport voor meisjes vindt. Ze is hartstikke goed, en kan Joep ook makkelijk aan. Gedurende de schooltijd wordt Akkies klas door Juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken zoals de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Maar dan gebeurt er iets wat alle plannen in de war gooit..

Akkie wordt ziek. In het ziekenhuis krijgt Akkie te horen dat ze leukemie heeft. Gelukkig krijgt ze heel veel steun van haar klasgenoten en van Juf Ina. Ondanks het grote verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Zo houdt ze zich bezig met de teamopstelling van het voetbaltoernooi en probeert ze Juf Ina te koppelen aan Meester Henk. Af en toe verblijft ze in het ziekenhuis. Wanneer ze tussendoor naar huis mag, gaat ze ook halve dagen naar school. Ze mag op haar aandringen ook op schoolkamp, op de voorwaarde dat ze het rustig aan doet. Bij het verstoppertje spelen klimt ze echter in een erg hoge boom, waar ze vervolgens niet meer uit kan. Joep vindt haar en helpt haar uit de boom te komen. Hij doet dit discreet zodat anders er niets over horen, want dan zou ze het verwijt kunnen krijgen dat ze niet rustig aan heeft gedaan, en dingen als op kamp gaan dan niet meer mogen.

Als voorbereiding op het verliezen van haar haar door de chemotherapie laat Akkie haar lange haar kort knippen, waardoor ze er meteen ook een stuk jongensachtiger uit ziet. Vervolgens wordt ze al snel kaal. De pruik die ze krijgt kriebelt en daarom draagt Akkie geen pruik, maar alleen een petje of muts.

De kanker komt in Akkies hersenen, waardoor er helaas geen hoop meer is op genezing. Ze moedigt haar vriendin aan haar plaats in het team in te nemen bij het voetbaltoernooi. Als verrassing spelen de klasgenoten een voetbalwedstrijd op een veldje voor het ziekenhuis, na te hebben geregeld dat Akkies bed naar het raam wordt gereden waar ze er uitzicht op heeft. Kort daarop sterft Akkie. De achtste-groepers proberen zich groot te houden, maar uiteindelijk komen de tranen toch naar boven.

Een erg mooie film waar gegarandeerd iedereen bij meeleeft. De rollen zijn perfect neergezet, met name die van hoofdrolspeler Akkie (Hanna Obbeek) en de rol van Joep (Nils Verkooijen). Een aanrader om in de klas te kijken! De film heeft dan ook niet voor niets een Gouden Kalf (Publieksprijs) gewonnen in 2012.

Bron: Filmfonds.nl

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s