Recensie: Roald Dahl – Matilda

Wie kent het niet? Het boek ‘Matilda’ geschreven door Roald Dahl. Een tijdloze topper kunnen we wel stellen! Ik vermoed dan ook dat zo’n beetje iedereen het boek weleens gelezen of voorgelezen gekregen heeft. Bij deze dus wat meer over Matilda, het boek.

Matilda is een kinderboek uit 1988 en sindsdien hebben al vele lezers van het verhaal van de slimme Matilda kunnen genieten.

Matilda is een jong, slim meisje van vijf jaar en 7 maanden. Ze houdt erg van lezen. Haar ouders, meneer en mevrouw Wurmhout, houden zich niet met Matilda bezig, maar verdoen hun tijd liever met televisie kijken en mensen belazeren. Matilda’s vader is een oplichter die tweedehands auto’s verkoopt voor een véél te hoge prijs. Haar moeder is een geblondeerde verwende vrouw die alleen maar televisie kijkt en met zichzelf bezig is. Ze zijn niet trots op hun slimme dochter, sterker nog: ze vinden haar maar vervelend en betweterig. Haar broer Michiel krijgt echter wel alle aandacht, en haar vader probeert hem te leren hoe hij later ook mensen kan oplichten.

Matilda besluit hen, en dan met name haar vader, te straffen en het hem betaald te zetten wat hij allemaal tegen Matilda heeft gezegd en gedaan in het verleden. Dit doet ze door streken met haar vader uit te halen, een streek voor iedere keer dat haar vader gemeen tegen haar is. Zo doet ze bijvoorbeeld secondelijm op zijn hoed, waardoor hij die niet afkrijgt en verwisselt ze zijn haargel met haar moeders blondeermiddel. Dit heeft inderdaad het gevolg dat hij zich iets beter gaat gedragen. Maar dat duurt niet lang..

Wanneer Matilda naar de basisschool gaat, ontdekt haar schooljuf dat Matilda hoogbegaafd is. Ze sluit een bijzondere vriendschap met juf Engel, die net als de kinderen erg bang is voor het schoolhoofd, Agatha Bulstronk. Ze is het vreselijkste schoolhoofd ooit, dat kinderen verschrikkelijk haat. Juf Bulstronk is olympisch kampioen kogelstoten en demonstreert dit regelmatig met kinderen. Bulstronks favoriete straf voor kinderen is opsluiting in het Stikhok: een smalle kast met spijkers en glasscherven aan de binnenkant. De kast is ongeveer 30 bij 30 centimeter, dus wie in de kast is opgesloten kan vanwege de scherpe spijkers en scherven alleen maar stijf rechtop staan, zolang als dat de straf duurt. Soms 2 uur, maar soms wel 24 uur.

Iedere week komt juf Bulstronk een uur lesgeven aan Matilda’s klas, en daar regeert ze met terreur. Bovendien komt Matilda erachter dat juf Bulstronk de tante is van juf Engel én dat ze het huis en salaris van juf Engel heeft ingepikt.

Juf Engel probeert Matilda in een hogere klas te plaatsen, maar Bulstronk wil daar natuurlijk niets van weten. Matilda moet noodgedwongen in de eerste klas blijven, waar ze zich doodverveelt. Hierdoor kan haar mentale energie geen uitweg vinden en ontwikkelt ze een telekinetische gave. Matilda besluit om deze gave te gebruiken om schoolhoofd Bulstronk te verslaan. Wat uiteindelijk ook lukt: ze laat Bulstronk denken dat de geest van de vader van juf Engel (waarvan sterk gesuggereerd wordt dat Bulstronk hem vermoord heeft) terug is gekomen om zich te wreken indien Bulstronk juf Engel niet haar geld en huis teruggeeft en de school voorgoed verlaat.

Matilda’s ouders besluiten uiteindelijk het land te verlaten, omdat de grond Matilda’s vader wat te heet onder de voeten lijkt te worden. Ze hebben sowieso nooit veel om Matilda gegeven en laten haar dan ook zonder enige twijfel achter bij juf Engel. Matilda gaat bij juf Engel inwonen en samen zorgen ze voor elkaar.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s