Recensie: J.K. Rowling – Harry Potter en de Halfbloed Prins


Harry Potter en de Halfbloed Prins is het zesde deel in de Harry Potter serie van J.K. Rowling. Het verhaal begint met de schoolvakantie en belooft weer een spannend verhaal te worden. Let op! Hieronder staan spoilers!

Cornelis Droebel brengt een bezoek aan de Britse Dreuzelpremier. Het blijkt dat Droebel als Minister van Toverkunst werd opgevolgd door Rufus Schobbejak. Droebel fungeert nog wel als woordvoerder en hij bespreekt met de Dreuzelpremier de rampspoed die de Dreuzelwereld de voorgaande weken is overkomen. Het blijkt dat een aantal Dooddoeners verantwoordelijk is voor de rampen. De Dooddoeners zijn dus weer volop actief, zowel in de tovenaarswereld als in de Dreuzelwereld.

Severus Sneep, mogelijk dubbelspion, legt een Onbreekbare Eed af aan Narcissa Malfidus waarin hij belooft dat hij haar zoon, Draco Malfidus, zal helpen bij het uitvoeren van de op dat moment voor de lezer nog onbekende taak waarmee Voldemort hem heeft belast. Harry Potter wordt al vroeg in de schoolvakantie door Perkamentus opgehaald bij zijn oom en tante. Harry ziet dat een hand van Perkamentus zwart en verschrompeld is. Perkamentus wimpelt een vraag van Harry hierover af en vertelt hem dat Harry alle bezittingen van Sirius Zwarts geërfd heeft en dus ook het huis en de huiself Knijster. Harry wil beiden niet houden. Hij stuurt Knijster naar de keukens van Zweinstein en geeft het huis van Sirius aan de Orde van de Feniks zodat het gebruikt kan blijven worden als hoofdkwartier. Daarna neemt Perkamentus hem mee naar het huis van tovenaar Hildebrand Slakhoorn, om hem over te halen weer les te komen geven op Zweinstein. Het gesprek verloopt stroef maar wanneer Perkamentus even naar het toilet gaat weet Harry Slakhoorn over te halen. Harry wordt vervolgens afgezet bij de Wemels thuis. Voordat Perkamentus vertrekt vertelt hij Harry dat hij hem dit jaar privéles zal geven. In het Nest, het huis van de Wemels, wordt hij niet alleen herenigd met Hermelien en de Wemels, maar ook met Fleur Delacour, die blijkt te gaan trouwen met Rons broer Bill. Mevrouw Wemel en Ginny vinden dit vooruitzicht echter niet prettig.

De WegisWeg is aanmerkelijk minder aantrekkelijk geworden door de vele dichtgetimmerde winkels, alles door toedoen van de Dooddoeners, en het bange en haastige publiek. Zelfs de toverstokkenwinkel van Olivander is gesloten. Wanneer Harry, Ron en Hermelien er hun inkopen doen, met Hagrid als beveiliging, komen ze Draco Malfidus tegen, die samen met zijn moeder een nieuw gewaad wil aanschaffen. Draco wordt kwaad wanneer Madame Mallekin zijn mouw wil opstropen. Harry vermoedt dat Draco het teken van de Dooddoeners op zijn arm heeft en niet wil dat ze het ziet. Wanneer ze later een bezoekje brengen aan Tovertweelings Topfopshop, de winkel van Fred en George, die vorig jaar per bezem van Zweinstein zijn vertrokken, zien ze Malfidus de Verdonkeremaansteeg inlopen en ze besluiten hem te volgen. Bij Odius & Oorlof, een winkel in in- en verkoop van Duistere zaken, zien ze hoe Malfidus van de eigenaar wil weten hoe hij iets moet repareren en dat de eigenaar iets voor Malfidus in bewaring moet houden. Daarna bedreigt Malfidus hem. Harry concludeert hieruit dat Malfidus zijn vader heeft vervangen als Dooddoener en dus volgeling is van Voldemort. Ron en Hermelien geloven dit niet omdat Malfidus nog veel te jong en onervaren is. Weer teruggekomen in Het Nest ontvangen Harry, Ron en Hermelien de resultaten van hun S.L.IJ.M.B.A.L.-examens. Harry heeft net een graad te laag gehaald om door te mogen met het schoolvak Toverdranken, dat hij nodig heeft als hij Schouwer wil worden.

Tijdens de reis naar Zweinstein wordt Harry uitgenodigd voor de lunch door professor Slakhoorn. Het blijkt dat hij in de vroegere jaren dat hij lesgaf een groepje leerlingen om zich heen verzamelde, de Slakkers. Blijkbaar hervat hij die traditie, want Harry komt terecht in een groepje leerlingen dat voldoet aan de eisen van Slakhoorn. Tot zijn verrassing is Ginny er ook. Slakhoorn zag haar een prachtige demonstratie geven van de Vleddervleerspreuk en vermoedt bij haar veel talent. Harry blijkt piekeren over het gedrag van Draco en maakt nog tijdens de treinreis gebruik van een mogelijkheid om, verstopt onder zijn onzichtbaarheidsmantel in het bagagerek boven Draco’s hoofd, de gesprekken af te luisteren. Draco zegt inderdaad dat hij een opdracht moet uitvoeren, maar verder zegt hij er weinig over. Draco heeft Harry echter opgemerkt en als iedereen de trein heeft verlaten, verlamt Draco Harry en breekt zijn neus. Nymphaedora Tops ontdekt Harry, brengt hem naar school en repareert zijn neus. Omdat Slakhoorn niet zo’n hoge eisen stelt als Sneep, kan Harry toch door met Toverdranken, en omdat hij geen boeken heeft gekocht mag hij er tijdelijk een gebruiken uit de kast in het klaslokaal. Het boek blijkt volgekliederd te zijn door de vorige eigenaar en allerlei handgeschreven aanwijzingen te bevatten, waardoor Harry ineens uitblinkt in Toverdranken en al in de eerste les een prijs wint: een flesje Felix Fortunatis, ofwel geluksdrank. Het boek was vroeger eigendom van iemand die zich de Halfbloed Prins noemde, maar wie dit is weet Harry niet. In het boek staan ook enkele zelfbedachte spreuken van de Prins.

Ondertussen krijgt Harry privéles van Professor Perkamentus. In deze les krijgt Harry te zien hoe de moeder van Voldemort verliefd werd op Marten Vilijn Sr. en hoe ze uiteindelijk ontsnapte aan de woede van haar vader. In de herinnering zijn ook twee sieraden te zien: het medaillon van Zwadderich en de Ring van Asmodom. Die ring ziet Harry aan het einde van de les liggen in de kamer van Perkamentus. Hij ontdekt dat Perkamentus de ring al om had toen ze op bezoek gingen bij Slakhoorn en dat de hand van Perkamentus geblakerd is in dezelfde tijd dat hij de ring vond. Opnieuw wil hij er echter niets over kwijt.

Ook is Harry nu aanvoerder van het Zwerkbalteam geworden en moet hij een nieuw team samenstellen. Na drie Jagers, onder wie Katja Bell en Ginny Wemel, en twee Drijvers te hebben gekozen, moet Harry een Wachter kiezen, uit twee kandidaten: Ron en een zevendejaars genaamd Magnus Stoker. Ron doet het beter, dus wordt hij Wachter. Later bekent Hermelien aan Harry dat ze Stoker behekst had om Ron te laten winnen. Omdat ze Hagrid al een tijd niet hebben gezien en hij ze zelfs negeert als hij ze tegenkomt, vermoeden ze dat dat is gekomen doordat ze zijn vak Verzorging van Fabeldieren hebben laten vallen. Hoewel hij het niet toegeeft, blijkt hij inderdaad beledigd, maar hij draait snel bij als de drie vrienden bezweren dat ze het alleen maar hebben laten vallen omdat het niet in hun rooster paste. Als ze dan ook nog met hem meeleven wanneer hij vertelt van de doodzieke spin Aragog, is alles weer oké. Het eerste uitje van dat jaar naar Zweinsveld was in meer dan een opzicht vervelend. Het was een ijskoude dag met harde wind die het buiten zijn erg onaangenaam maakte. Bovendien leek Zonko’s Fopmagazijn dichtgespijkerd te zijn. Na wat gedronken te hebben in de Drie Bezemstelen gingen ze terug naar school. Onderweg liepen ze achter Katje Bell en haar vriendin Lia. Plots rees Katja met uitgestrekte armen in de lucht. Ze bleek vervloekt door een ketting dat in een pakje zat dat ze van ‘iemand’ gekregen had. Ze had de ketting slechts aangeraakt door een gaatje in haar handschoen. Ze moest heel lang worden behandeld met als gevolg dat Harry ook een Jager kwijt was. Hij spreekt zijn vermoeden uit dat Draco verantwoordelijk moet zijn, omdat hij denkt dat de ketting bij Odius & Oorlof vandaan komt. Hij heeft echter geen bewijs, dus er wordt door de anderen geen aandacht aan besteedt verder.

De volgende privéles van Perkamentus leert Harry meer over het jonge leven van Voldemort. De hoogzwangere Merope verkoopt het medaillon aan Caractus Oorlof, omdat ze snel geld nodig heeft. Later bevalt ze in een weeshuis van een zoon en vertelt nog dat het kind Marten Asmodom Vilijn moet heten. Kort daarna sterft ze, terwijl haar kind in het weeshuis blijft. Als de jonge Marten bijna 11 jaar oud is, zoekt Perkamentus hem op in het weeshuis en vertelt hem dat hij een tovenaar is en les kan krijgen op Zweinstein. Het blijkt dat hij huisgenoten pest en voorwerpen verzamelt, als een soort trofeeën. Ook wordt voor Harry duidelijk dat de jonge Voldemort al jong onafhankelijk en gesloten was, zonder vrienden en liever alles alleen deed. Professor Slakhoorn geeft een uitgebreid feest ter gelegenheid van de naderende kerstvakantie en de Slakkers mogen iemand meenemen. Harry kiest uiteindelijk voor Loena, als goede vriendin, die daar erg blij mee is. Hij stelt met zijn keus vele meisjes teleur, want volgens Ron had hij iedereen kunnen vragen. Een daarvan is Regina Valster en zij steekt haar bewondering niet onder stoelen en banken en heeft Harry al een aantal cadeaus gegeven. Vooral om Ron een hak te zetten heeft Hermelien Magnus Stoker uitgenodigd. Tijdens het feestje probeert Draco onuitgenodigd binnen te komen, maar Sneep neemt hem mee en confronteert hem met zijn ongelukkige acties. Harry is hen onder zijn onzichtbaarheidsmantel gevolgd en hoort de twee praten over een opdracht en een meester en vooral dat Sneep aanbiedt Draco te helpen. Dit bevestigt Harry zijn idee rond Draco.

Harry gaat in de kerstvakantie met Ron mee naar huis. Hij wordt op een avond bezocht door de nieuwe minister van Toverkunst, Rufus Schobbejak, en zijn assistent Percy Wemel. Percy zegt niet veel tegen Harry of zijn familie. De reden van dit bezoek is dat Rufus een voorstel heeft voor Harry. Hij probeert Harry over te halen en later te dwingen om het ‘poster-jongetje’ te worden van het Ministerie, om hoop te geven aan de magische bevolking. Hij wil laten zien dat Harry, de Uitverkorene, één is met het Ministerie. Harry weigert dit, vooral vanwege gedragingen van het ministerie in het voorgaande schooljaar. Rufus is beledigd maar biecht op dat ook Perkamentus er zo over dacht. De twee vertrekken later woedend en laten Harry en de Wemels achter. Harry legt zijn idee over Draco, en Sneep, voor aan meneer Wemel en Lupos en, zoals Hermelien al voorspeld had, zeggen beiden dat Sneep te vertrouwen is, omdat Perkamentus dat zegt, en het vast een manier was om Draco te controleren. Verder gebeurt er ook op het gebied van de liefde het een en ander op Zweinstein. Hermelien vraagt Ron mee uit naar het kerstfeestje van Slakhoorn, maar nadat Ron zijn zus Ginny met Daan Tomas heeft zien zoenen, reageert hij zijn woede af op Hermelien en krijgt hij een relatie met Belinda Broom, om wraak te nemen op zowel Ginny als Hermelien, die vroeger gezoend heeft met Viktor Kruml. De jaloerse Hermelien neemt daarom Magnus Stoker mee naar het kerstfeestje, om Ron te pesten. Harry was ook getuige van de zoen van Ginny en Daan, waardoor voor hem zijn gevoelens voor Ginny duidelijk worden. Harry is alleen wel bang voor Rons mening. Als Daan en Ginny uit elkaar gaan, weet hij dan ook niet goed wat te doen. Uiteindelijk komen Harry en Ginny bij elkaar na een gewonnen Zwerkbalwedstrijd. Ron maakt het uit met Belinda, wanneer er signalen zijn dat het tussen Hermelien en Ron iets zou kunnen worden.

Kort na de vakantie krijgt Harry een nieuwe uitnodiging voor een les van Perkamentus. In deze derde les vertelt Perkamentus over de eerste jaren van Voldemort op Zweinstein. Ook ziet Harry via de hersenpan dat Voldemort een bezoek brengt aan zijn oom Morfin en dat uit dat bezoek afgeleid kan worden dat Voldemort de ring met de zwarte steen in bezit heeft genomen en zijn vader en grootouders heeft vermoord. Die daad heeft hij vervolgens geraffineerd in de schoenen van zijn oom geschoven. Een volgende herinnering laat een verminkt gesprek zien tussen professor Slakhoorn en Voldemort. Hij vraagt aan Slakhoorn wat hij weet van Gruzielementen. Slakhoorn wordt boos en zegt dat hij er niets van weet en dat Voldemort er niet meer op terug mag komen. Volgens Perkamentus is de herinnering door Slakhoorn bewust verminkt omdat hij zich ervoor schaamt. Perkamentus zegt tegen Harry dat de herinnering cruciaal is voor het begrijpen van het mysterie van Voldemort en geeft Harry de opdracht de werkelijke herinnering aan Slakhoorn te ontfutselen. Harry’s eerste poging loopt compleet mis, waardoor Slakhoorn hem door heeft en hem gaat ontlopen. Harry hoopt wel te slagen als Ron de dood Chocoketels van Regina Valster per ongeluk aanziet voor een van zijn verjaarscadeaus. De chocola blijkt gevuld met een liefdesdrank, bedoeld voor Harry. Hij brengt Ron naar Slakhoorn met de bedoeling weer in een goed blaadje bij hem te komen. Na een gelukt tegengif maakt Slakhoorn een fles mede open om te toosten. Ron neemt een grote slok en valt stuiptrekkend op de grond. Harry reageert attent door hem een bezoar in de mond te stoppen. Ron overleeft, maar Harry’s poging is opnieuw mislukt. In de tussentijd probeert Harry ook nog Malfidus’ bedoelingen te ontdekken. Zo laat hij Dobby en Knijster Draco volgen om te ontdekken wat hij van plan is. Harry beseft na hun verslag dat Draco iets uitvoert in de Kamer van Hoge Nood. Hij verwaarloost daardoor zijn opdracht en Perkamentus is duidelijk teleurgesteld. In de vierde les laat hij Harry een herinnering zien waaruit duidelijk wordt dat Voldemort twee waardevolle voorwerpen ontfutselt aan juffrouw Orchidea: de beker van Huffelpuf en het medaillon van Zwadderich. De laatste is door zijn moeder, voor heel weinig, verkocht aan Odius & Oorlof en via hen bij Orchidea terechtgekomen. De huiself Hompy krijgt de schuld van de dood van juffrouw Orchidea. Een laatste herinnering laat Voldemort zien die op sollicitatiegesprek komt bij Perkamentus. Hij heeft zich dan al omringd met Dooddoeners en Perkamentus weigert hem aan te nemen. Voldemort gaat vervolgens woedend weg. Perkamentus vertelt tot slot aan Harry dat sinds dat gesprek geen enkele leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten het langer heeft uitgehouden dan een jaar. Harry weet niet hoe hij Slakhoorn kan overtuigen. Als hij een briefje van Hagrid krijgt met de boodschap dat zijn favoriete spin Aragog is overleden, besluit hij het geluk af te dwingen door een slokje te nemen uit het flesje Felix Fortunatis. Tegen alle logica in gaat hij naar Hagrid die Aragog gaat begraven. Onderweg komt Harry Slakhoorn tegen die, als hij hoort dat de spin dood is, wel belangstelling heeft voor het spinnengif. Na een aantal toasts op het leven van Aragog raakt Slakhoorn aangeschoten en weet Harry hem op zijn gemoed te werken. Uiteindelijk geeft Slakhoorn de echte herinnering aan Harry. Het blijkt dat Voldemort aan hem heeft gevraagd of het mogelijk is om 7 gruzielementen te maken. Omdat het afsplitsen van de ziel (het creëren van een Gruzielement) gepaard gaat met een moord is Slakhoorn geschokt. Het maken van één Gruzielement is ten slotte al weerzinwekkend, laat staan zeven! Perkamentus vermoedt dat Voldemort dat wel gedaan heeft. Omdat in zo’n Gruzielement een deel van de ziel van Voldemort huis, kan die pas sterven als alle Gruzielementen vernietigd zijn. Twee van deze Gruzielementen zijn al vernietigd, namelijk het dagboek van Marten Vilijn en de Ring van Asmodom. Bij het vernietigen van de laatste is de hand van Perkamentus geblakerd geraakt. Hij wilde de ring omdoen en werd het slachtoffer van een vloek. Die had hem normaal gesproken gedood, maar Sneep zag kans de vloek (tijdelijk) op te sluiten in de hand. Onduidelijk is dan nog of er inderdaad zeven Gruzielementen zijn en welke voorwerpen Voldemort ervoor gebruikt heeft. Professor Perkamentus ontdekt een volgend Gruzielement in een grot aan de zee. Hij neemt Harry mee om het Gruzielement te vernietigen maar voordat ze vertrekken vraagt Harry aan Ron en Hermelien om Malfidus en Sneep in de gaten te houden. En omdat hij een aanval verwacht, om het restant van Felix Fortunatis te verdelen onder de Strijders van Perkamentus. Het Gruzielement wordt met diverse betoveringen zeer zwaar bewaakt en om het uiteindelijk te verkrijgen moet Perkamentus een grote hoeveelheid vergif opdrinken. Hij geeft Harry de taak ervoor te zorgen dat hij blijft drinken, ongeacht de uitwerking. Harry doet dit en ze bemachtigen het Gruzielement, het blijkt het medaillon van Zwadderich te zijn, maar Perkamentus is erg verzwakt. Ze worden daarnaast ook aangevallen door Necroten, de dode bewakers van het Gruzielement. Na hun ontsnapping arriveren ze in Zweinsveld en krijgen ze de schrik van hun leven wanneer het Duistere Teken boven Zweinstein zweeft!

Ze haasten zich naar de school en komen aan bij de Astronomietoren. Wanneer Draco Malfidus naar boven komt, verlamt Perkamentus Harry (die onder zijn Onzichtbaarheidsmantel zit) om vervolgens ontwapend te worden door Malfidus. Malfidus zegt dat het zijn taak is Perkamentus te doden, wat hij geprobeerd heeft met de ketting en de wijn. Ook heeft hij met behulp van twee identieke Verdwijnkasten Dooddoeners binnengelaten die nu beneden vechten met leden van de Orde van de Feniks. De ene Verdwijnkast was op Zweinstein, in de Kamer van Hoge Nood, de tweede in Odius & Oorlof. Perkamentus vraagt hem over te lopen naar de goede kant, omdat hij niet gelooft dat Draco écht slecht is. Maar voordat Malfidus daarover kan beslissen, arriveren er enkele Dooddoeners. Omdat Draco niet in staat is Perkamentus te vermoorden, doet Sneep dit met de Avada Kedavra-vloek. Door deze vloek sterft Perkamentus en door de schokgolf van de spreuk valt Perkamentus van de Astronomietoren af. De missie is volbracht en Sneep en Malfidus vluchten. Harry, die inmiddels weer kan bewegen, rent hen achterna en komt midden in het gevecht terecht. Hij sprint naar de uitgang van het kasteel, waar Hagrid de Dooddoeners probeert tegen te houden om de poort te bereiken. Vanaf de poort kunnen de Dooddoeners verdwijnselen. Harry haalt Sneep in en ze duelleren. Sneep weet elke vloek van Harry te pareren, maar doet geen poging om terug te vechten. Wanneer Harry de sectumsempra-spreuk probeert, onthult Sneep dat hij de Halfbloed Prins is. Sneep weet dan te ontsnappen, waarop Harry de rest op de hoogte brengt van Perkamentus’ dood en Sneeps verraad. Professor Anderling neemt tijdelijk de leiding van de school op zich en terwijl de rest van de school net wakker wordt, zingt Felix een klaaglied voor Perkamentus. Bill is zwaar toegetakeld tijdens het gevecht en omdat hij door een weerwolf is aangevallen zal hij nooit meer de oude worden. Mevrouw Wemel is verbaasd als Fleur nog steeds met Bill wil trouwen en de twee sluiten vrede. Tot zijn grote schrik ontdekt Harry dat het Gruzielement dat ze gevonden hebben, nep is! Het bevat wel een briefje waarin ene R.A.Z. zegt dat hij het echte Gruzielement heeft en dit zal vernietigen en dat hij hoopt dat, wanneer Voldemort zijn gelijke vindt, hij weer sterfelijk zal zijn. Hermelien is erachter gekomen dat Sneep moeder Ellen Prins heette en dat zijn vader een Dreuzel was. Vandaar de naam: Halfbloed Prins.

Perkamentus krijgt een eervolle begrafenis op het terrein van Zweinstein en velen komen een laatste eer aan hem bewijzen. Hieronder zijn ook de Meermensen en de Centauren. Hagrid draagt zijn lichaam naar het midden. Dan verschijnen er plotseling vlammen en ligt Perkamentus in een witte tombe. Op de begrafenis wordt Harry opnieuw benaderd door Schobbejak, maar Harry wijst wederom het aanbod af. Ook weigert hij iedereen, behalve Ron en Hermelien iets te vertellen over het Gruzielement, aangezien hij dit beloofd had aan Perkamentus. Harry deelt zijn twee beste vrienden mee, dat hij het volgende schooljaar mogelijk niet terugkeert naar Zweinstein. Hij wil het volgende schooljaar benutten om de resterende Gruzielementen te vernietigen en Voldemort (en zo nodig Sneep) te doden. Ron en Hermelien zeggen dat ze met hem meegaan en Harry weet dat voordat de moeilijke tocht beginnen zal, hij nog één zomervakantie kan doorbrengen met zijn vrienden.

Dit boek is een van de spannendste boeken uit de serie en daarom is het ook aan te raden dit pas vanaf groep 6/7 voor te lezen. Echter is het wel weer een prachtig mooi verhaal in de bekende Harry Potter serie. Het boek geeft een mooie aanzet tot het laatste deel in de serie.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s