Recensie: J.K. Rowling – Harry Potter en de Orde van de Feniks

Harry Potter en de Orde van de Feniks is het vijfde deel uit de bekende serie rondom tovenaarsleerling Harry Potter. Let op!: De tekst hieronder bevat spoilers!

Het verhaal:
Harry brengt zijn vakantie opnieuw door bij zijn oom en tante Duffeling in de Ligusterlaan. Hij is gefrustreerd omdat hij geïsoleerd is van al zijn vrienden, ze laten heel de vakantie niets van zich horen en hij hoort niets over Voldemort of wat deze van plan is. Op een avond worden hij en zijn neef Dirk aangevallen door Dementors. Harry gebruikt de Patronus-bezwering om ze te verjagen maar later krijgt hij bericht dat hij daardoor naar een hoorzitting moet van het Ministerie van Toverkunst, want minderjarige tovenaars mogen buiten school niet toveren. Een paar dagen later komt een hele groep heksen en tovenaars, waaronder de voormalige Verweer Tegen De Zwarte Kunsten-leraren Remus Lupos, Alastor Dolleman (ditmaal wél de echte), Romeo Wolkenveldt en Nymphadora Tops, hem ophalen. Ze brengen hem naar Grimboudplein 12, het huis van Harry’s peetoom Sirius Zwarts én het hoofdkwartier van de Orde van de Feniks. De Orde van de Feniks is een groep tovenaars die, in tegenstelling tot veel anderen, er wel van overtuigd zijn dat Voldemort teruggekeerd is. Zij doen er alles aan om hem tegen te houden. Enkele leden van de Orde zijn Perkamentus, Zwarts, Lupos, Dolleman, meneer en mevrouw Wemel en Sneep. Na herenigd te zijn met zijn vrienden krijgt Harry eindelijk de antwoorden waar hij al de hele zomer op wacht.

Het Ministerie van Toverkunst, onder leiding van Cornelis Droebel, weigert te geloven dat Voldemort is teruggekeerd en gebruikt de tovenaarskrant om zowel Harry als Perkamentus zwart te maken. Om de magische gemeenschap ervan te overtuigen dat Voldemort wel degelijk weer leeft en om tegen hem te strijden, is de Orde van de Feniks in het leven geroepen (in het geheim uiteraard). De Orde komt dan ook op geheime plaatsen bijeen. Niemand wil Harry vertellen waar Voldemort op uit is, maar Sirius besluit dat Harry toch volwassen genoeg is om de waarheid te horen en hij vertelt hem dat Voldemort op zoek is naar een wapen. Wanneer de dag van de hoorzitting aanbreekt, gaat Harry met meneer Wemel naar het Ministerie van Toverkunst. Wanneer Harry de rechtszaal binnenkomt blijkt dat hij voor de gehele  Wikenweegschaar, het rechtsprekend orgaan van de tovenaarswereld, moet komen. Dit lijkt erg overdreven voor zo’n klein incident. Harry legt hen uit dat hij gehandeld heeft uit zelfverdediging, maar de heks die hem ondervraagt stelt hem steeds lastige vragen en legt hem woorden in de mond. Hij lijkt dan ook in eerste instantie niet te worden geloofd. Totdat Perkamentus optreedt als raadsman en die roept tot Harry’s grote verbazing mevrouw Vaals, die ook in Klein Zanikem woont en wel eens als oppas fungeert, op als getuige. Tot Harry’s grote verbazing blijkt mevrouw Vaals een Snul te zijn (dat is iemand uit een tovenaarsgezin die niet kan toveren maar wel magische wezens kan zien). Mevrouw Vaals heeft de Dementors gezien en met haar getuigenis en de hulp van Perkamentus wordt Harry vrijgesproken. Perkamentus lijkt echter totaal geen contact te maken met Harry. Wanneer Harry zijn vrijspraak weer naar buiten loopt treft hij meneer Wemel, die vol verbazing naar de mensenmassa kijkt die de rechtszaal uitloopt. Hij meldt bij terugkomst aan de rest van de Ordeleden dat Harry voor de volledige Wikenweegschaar moest komen. Terug op Grimboudplein 12 zijn Harry’s schoolspullen gearriveerd en blijkt dat Ron en Hermelien tot Klassenoudsten zijn benoemd. Sirius, die nu gezocht wordt door het ministerie én Voldemort is minder blij dat het schooljaar begint, want hij mag het huis niet uit en Harry, Ron en Hermelien zullen vertrekken.

Wanneer Harry op Zweinstein aankomt ziet hij gevleugelde paarden voor de koetsen staan die hen van het station naar school brengen. Hij heeft ze nooit eerder gezien en dacht altijd dat de koetsen vanzelf reden, door toverkracht. Ron en Hermelien blijken de paarden niet te kunnen zien en verklaren hem voor gek, maar Loena Leeflang (een meisje uit Ravenklauw waarvan iedereen denkt dat ze een beetje gek is) ziet de paarden ook. Later blijkt tijdens een les dat het gaat om Terzielers, magische wezens die alleen zichtbaar zijn voor mensen die iemand hebben zien sterven. Harry heeft het jaar ervoor Carlo Kannewasser zien sterven, toen die werd gedood door Voldemort. De schrik van het zien van de vreemde paarden blijkt niets vergeleken met de schok die hij krijgt wanneer hij de nieuwe lerares Verweer Tegen De Zwarte Kunsten ziet, Dorothea Omber. Zij is de assistent van Droebel en dé persoon die er tijdens Harry’s hoorzitting alles aan deed om hem veroordeeld te krijgen. Het wordt Harry al snel duidelijk dat veel leerlingen de Ochtendprofeet geloven en denken dat Harry een leugenaar is. Daarnaast geeft professor Omber alleen maar theorie in Verweer Tegen De Zwarte Kunsten en weigert zij de leerlingen spreuken te leren en praktijkles te geven. Wanneer Harry protesteert krijgt hij direct strafwerk van haar. Tijdens die straf moet Harry schrijven met een veer die op magische wijze de rug van zijn hand opensnijdt wanneer hij schrijft. Hij schrijft zonder inkt, maar toch verschijnen er rode letters op papier, hij schrijft namelijk met zijn eigen bloed. Wanneer hij terugkomt in de leerlingenkamer verschijnt Sirius in het haardvuur en hij vertelt dat Omber niet wil dat de leerlingen ‘getraind worden in de strijd’ omdat Droebel bang is dat Perkamentus de leerlingen als een soort privéleger wil gebruiken. Omber voert dan ook in een vlot tempo een hele serie zogenaamde Onderwijsdecreten in (in opdracht van Droebel) die haar meer invloed geven dan de gewone leraren en ze wordt al snel door het Ministerie benoemd tot Hoog-Inquisiteur van Zweinstein.

Hermelien en Ron komen met het idee om zelf maar praktijkles Verweer Tegen De Zwarte Kunsten te gaan regelen en ze willen een groep oprichten waarin Harry de les zal geven. Het aantal leerlingen dat geïnteresseerd is blijkt erg hoog te zijn en tijdens de tweede bijeenkomst wordt er besloten de groep Strijders van Perkamentus (SVP) te noemen. Echter na de eerste bijeenkomst wordt er meteen weer een Onderwijsdecreet ingevoerd, waardoor alle groepen, teams en clubs toestemming moeten hebben van Omber om legaal te kunnen functioneren. De leerlingen realiseren zich dat Omber hen nooit toestemming zal geven en dus gaat de SVP in het geheim door en komen ze bijeen in de Kamer van Hoge Nood, die hen is aangewezen door Dobby de huiself. Ondanks het nieuwe Onderwijsdecreet gaat de Zwerkbalcompetitie dat jaar gewoon door. Ron wordt gekozen als Wachter voor het Zwerkbalteam van Griffoendor. Om Griffoendor te treiteren verzinnen de Zwadderaars het liedje “Wemel is onze vriend”, waarin ze Rons kwaliteit als Wachter bespotten. Ron wordt hierdoor ontzettend nerveus tijdens de eerste wedstrijd tegen Zwadderich, maar Harry weet de Snaai te vangen en de wedstrijd zo te winnen. Vervolgens begint Malfidus de ouders van Harry en de Wemels te beledigen waarop George en Harry hem aanvliegen. Omber legt Harry, Fred en George als straf een levenslang Zwerkbalverbod op en neemt hun bezems in beslag.

Gedurende het schooljaar begint Harry ook steeds vreemde nachtmerries te krijgen waarin bij ronddoolt door lange, rechte gangen en bij een dichte deur uitkomt. Verder lijkt hij verbonden te zijn met Voldemort en diens emoties te voelen wanneer die heel sterk zijn. Op een avond krijgt hij een droom waarin hij als slang Arthur Wemel bijt, terwijl hij bezig was met een klus voor de Orde van de Feniks. Hij gaat naar Perkamentus om hem over zijn droom te vertellen. Perkamentus neemt Harry serieus en zet een zoektocht op touw naar meneer Wemel. Hierdoor wordt hij gered. Harry durft niet te zeggen dat hij in de droom de slang zelf leek te zijn en zelfs een drang voelde om Perkamentus te bijten zoals in de droom. Perkamentus wil niet meer dat Harry de gevoelens van Voldemort voelt en laat hem lessen volgen in Occlumentie (een methode waarmee je je gedachten af kan sluiten tegen binnendringers) die hij krijgt van professor Sneep. Harry doet niet erg zijn best in die lessen omdat hij zo’n hekel heeft aan Sneep.

Op een avond wanneer er een bijeenkomst van de SVP is, komt Dobby binnen om Harry te waarschuwen dat Omber eraan komt. Harry beveelt iedereen om zo snel mogelijk de Kamer van Hoge Nood te verlaten. Ook Harry zelf vlucht weg, maar hij wordt vervloekt door Malfidus. Omber neemt hem mee naar het kantoor van Perkamentus waar Droebel ook aanwezig is met Wolkenveldt, Donders en Percy. Het blijkt dat Marina Elsdonk, de vriendin van Cho Chang hen heeft verraden, en dat haar gezicht door haar verraad nu met een rij puisten is bedekt die het woord ‘klikspaan’ spellen. Droebel ziet hierdoor de kans om Harry van school te sturen maar Perkamentus neemt de schuld op zich. Hij zegt dat de SVP zijn idee was. Droebel wil hem laten arresteren maar Perkamentus is sneller en vervloekt Omber, Droebel, Wolkenveldt, Donders en Percy en slaat op de vlucht. Voor hij vertrekt drukt hij Harry op het hard goed zijn best te doen met Occlumentie. Nu Perkamentus weg is, heeft Droebel Omber aangesteld als het nieuwe schoolhoofd en ze heeft een hoop nieuwe regels ingesteld. De school verzet zich echter tegen haar regime en Fred en George Wemel laten een hoop magisch vuurwerk ontploffen en vertrekken later op hun bezems de school uit.

Tijdens de Zwerkbalfinale Griffoendor tegen Ravenklauw spreekt Hagrid Harry en Hermelien aan omtrent een belangrijk onderwerp. Hij neemt de twee mee naar het Verboden Bos, waar hij onthult dat hij van zijn reis naar de reuzen Groemp heeft meegebracht, Hagrids halfbroer. Sinds het begin van het schooljaar houdt Hagrid hem schuil in het bos, zodat hij niet opvalt voor buitenstaanders. Hagrid wil dat Harry en Hermelien voor hem zorgen in het geval hij door Omber wordt ontslagen. Harry en Hermelien stemmen uiteindelijk in, maar zijn niet zeker over het slagen van Hagrids wens. Het wordt juni en de Slijmballen zijn in aantocht. Harry, Ron en Hermelien hebben haast alleen nog maar aandacht voor hun studies. Tijdens het praktijkexamen Astronomie bestormen Omber en enkele andere tovenaars Hagrids huisje met de intentie hem van het terrein te verwijderen. Omber gelooft namelijk dat hij tot 2 x toe geprobeerd heeft Delfstoffers in haar kantoor los te laten, terwijl dit een grap was van Leo Jordaan. Hagrid weet zich te verzetten tegen de Lamstralen en vlucht. Professor Anderling probeert Omber tegen te houden, maar krijgt zelf Lamstralen in haar borst en wordt vervolgens in allerijl overgeplaatst naar het St. Holisto-ziekenhuis. Tijdens hun laatste examen raakt Harry verwikkeld in een soort dagdroom waarin hij ziet dat Sirius door Voldemort gevangen en gemarteld wordt op het Departement van Mystificatie op het Ministerie. Ron en Hermelien vertrouwen de boel niet en Harry wordt door hen gedwongen om te controleren of Sirius wel écht gevangengenomen is. Omdat alle communicatiekanalen door het Ministerie in de gaten gehouden worden, moet Harry opnieuw gebruikmaken van de enige haard die niet gecontroleerd wordt: die van Omber. Ron verzint samen met Ginny en Loena een afleiding terwijl Harry contact opneemt met Grimboudplein 12, het huis van Sirius. Hij vindt er alleen de huiself Knijster die hem lachend zegt dat Sirius niet terug zal komen van het Departement van Mystificatie. Harry wordt betrapt door een razende Omber die onthult dat zij degene was die de Dementors op Harry had afgestuurd vorige zomer. Hermelien probeert de situatie in de hand te houden en maakt Omber wijs dat ze voor Perkamentus een geheim wapen hebben gebouwd in het Verboden Bos. Eenmaal in het bos komen ze tegenover centauren te staan. Wanneer Omber hen beledigt, vallen ze aan en slepen ze haar verder het bos in. Harry en Hermelien ontsnappen door de tussenkomst van Groemp.

Harry wil per se naar het Ministerie afreizen om Sirius te bevrijden uit de handen van Voldemort. Ron, Hermelien, Ginny, Loena en Marcel willen hem vergezellen omdat ze Harry niet in de steek willen laten. Loena stelt voor om via de Terzielers naar Londen te vliegen, maar voor Ron, Ginny en Hermelien is dit een vreemde ervaring gezien ze de wezens niet kunnen zien. Even later arriveren de leden van de SVP aan de ingang van het Ministerie van Toverkunst. Daar komen ze tot de ontdekking dat het Atrium volledig is uitgestorven, zelfs de bewaking is er niet. Ze nemen de lift naar het Departement van Mystificatie en gaan door de ontgrendelde deur. waarvan Harry meerdere keren droomde. In de ronde kamer kiezen ze een willekeurige deur en ze komen terecht in de Hersenkamer, die in verbinding staat met de Kamer des Doods. Hier ontdekken ze de mysterieuze boog met het gordijn, maar ze beseffen al snel  dat ze hier niet moeten zijn. Ook de volgende ruimte, de Tijdkamer, lijkt niet de juiste bestemming en ze nemen uiteindelijk de deur naar de juiste ruimte, de Hal der Profetieën. Bij rij 97 ontdekt Harry de glazen bol uit zijn dromen en pakt hem  uit het rek. Op dat moment komt hij oog in oog te staan met de Dooddoeners, die hem in een val hebben gelokt. Lucius Malfidus eist de glazen bol op, maar Harry geeft niet zomaar toe. Samen met de anderen weet hij te vluchten en voor ze het beseffen breekt er een strijd los op het Departement. Verschillende Dooddoeners worden uitgeschakeld, maar ook Hermelien, Ron en Marcel krijgen het zwaar te verduren. In de Kamer des Doods valt de Profetie uit Harry’s gewaad doordat hij Marcel op de stenen banken wil hijsen. Hij valt stuk en een gedaante stijgt op uit de scherven om vervolgens weer te verdwijnen. In het strijdgewoel waren alleen Harry en Marcel getuigen van de afgespeelde Profetie, ook al konden ze hem door het lawaai niet horen. Even later arriveren de Schouwers in de Kamer, en zij mengen zich vervolgens ook in de strijd. Ook Perkamentus verschijnt ineens, maar wanneer de Schouwers lijken te winnen van de Dooddoeners spreekt Bellatrix van Detta een dodelijke spreuk uit over Sirius Zwarts. Hij valt achterover door het zwarte gordijn om vervolgens niet meer tevoorschijn te komen. Harry begrijpt het niet en gaat achter de vluchtende Bellatrix aan. In het Atrium gebruikt Harry een Onvergeeflijke vloek om zich te wreken op Bellatrix, maar deze is niet krachtig genoeg om haar te doen lijden. De strijd tussen hun twee gaat verder, totdat Bellatrix versterking krijgt van Voldemort, die plots komt opdagen. Met hulp van Perkamentus ontsnapt Harry nipt aan de dood, en nu loopt de strijd tussen hem en Voldemort. Wanneer Voldemort dreigt te verliezen, verdwijnt hij en kruipt hij in het lichaam van Harry. Door de mond van Harry zegt hij dat hij Harry zal moeten vermoorden om hem uit te schakelen. Voldemorts plan is van korte duur, want hij wordt uit Harry’s lichaam verdreven door de intense liefde die Harry bezit en die Voldemort letterlijk pijn doet. De Minister van Toverkunst verschijnt samen met andere tovenaars en eindelijk zien zij met eigen ogen dat Voldemort echt teruggekeerd is. Nadat Voldemort en Bellatrix verdwenen zijn, brengt Perkamentus Harry naar de kamer van het schoolhoofd op Zweinstein. Hijzelf bespreekt met Droebel de gebeurtenissen van die nacht.

Terug op Zweinstein vertelt Perkamentus Harry over de profetie die over hem en Voldemort is uitgesproken. Deze profetie verbindt hen om magische reden en Voldemort was er al een lange tijd op uit om de profetie te pakken te krijgen. Zwamdrift zou vlak voor Harry’s geboorte een voorspelling hebben gedaan over hun tweeën waarin ze zag dat de één niet kan voortleven als de ander niet dood is. De één zou sterven door toedoen van de ander. Dat is de reden waarom Voldemort Harry per se wilde aanvallen, omdat hij dacht dat Harry hem ooit zou gaan vermoorden. Aangezien Voldemort nooit de volledige profetie heeft gehoord, bezorgde hij Harry het litteken zonder te beseffen dat hij Harry meteen een deel van zijn kracht bezorgde en zelf gereduceerd werd tot schim.

Wanneer Harry aan het einde van het jaar terugkomt met de Zweinsteinexpres, wordt hij opgewacht door meneer en mevrouw Wemel, Tops, Dolleman en Lupos. Zij vertellen aan de Duffelingen dat ze met hen te maken krijgen als ze Harry slecht behandelen. Na het gesprek gaat Harry met de Duffelingen naar huis.
Wederom een spannend en leuk boek over de jonge tovenaarsleerling Harry Potter. Dit boek is een mooie aanvulling in de reeks van de voorgaande boeken.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina of op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s