Recensie: J.K. Rowling – Harry Potter en de Vuurbeker

Harry Potter en de Vuurbeker is het vierde deel in de Harry Potter boekenserie, geschreven door J.K. Rowling. Let op: onderstaande tekst bevat spoilers!

download (3)

Het verhaal in dit boek begint met een korte beschrijving van Villa Vilijn, het landhuis waar vroeger de Vilijns leefden. Op een dag werden meerdere leden van de familie op hetzelfde moment dood aangetroffen in huis. Hun doodsoorzaak onbekend. De tuinman, Frank, van de Vilijns bleef echter in dienst en ging werken voor de nieuwe eigenaars, die het huis steeds maar kort bewoonden. De meest recente eigenaar liet het huis leegstaan.

Op een zekere nacht wordt Frank wakker en ziet hij vanuit zijn huis een lichtschijnsel op de bovenverdieping van de villa. Hij denkt meteen dat kwajongens er ingebroken hebben, maar eenmaal aangekomen in de villa ontdekt hij de zwakke Voldemort en zijn dienaars Wormstaart en Bartolomeus Krenck Jr. Ze beramen plannen om iemand te vermoorden en zien de villa als de ideale plek om tijdelijk onder te duiken. Frank luistert aanvankelijk ongezien het gesprek af, maar al snel ontdekt Nagini (Voldemorts slang) hem. Frank loopt naar binnen. Hij wil dat Voldemort hem aankijkt als hij tegen hem spreekt en op dat moment volgt de groene lichtflits die Frank doodt. Op datzelfde moment ontwaakt Harry Potter kilometers verder, in de Ligusterlaan, uit een verschrikkelijke nachtmerrie.

Harry maakt zich sindsdien zorgen over zijn droom waarin hij Voldemort en Wormstaart zag. Ook doet zijn litteken weer pijn. Hij schrijft bezorgd een brief naar Sirius Zwarts, die op dat moment ondergedoken leeft sinds de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Tijdens de zomervakantie wordt Harry op een spectaculaire manier opgehaald door Ron, Ron’s vader en twee tweelingbroers. Via het haardrooster komen ze terecht bij Het Nest, waar ook Hermelien op hen wacht. Harry mag mee naar de WK-finale Zwerkbal tussen Ierland en Bulgarije, die start over enkele dagen. In de tussentijd maken Harry en de rest van hun vakantie gebruik om Zwerkbal te spelen en lol te maken. Op de dag van het WK vertelt Arthur Wemel dat ze met een ViaVia naar het WK zullen reizen. Harry, Hermelien en de Wemels raken veilig ter plekke en maken kennis met Ludo Bazuyn en Barto Krenck. Op de camping zien ze duizenden tovenaars, uit alle hoeken van de wereld, een eigen tent opzetten. Aan de overkant van een groot bos ligt het Zwerkbalstadion en dankzij Ludo Bazuyn kunnen Harry, Hermelien en de Wemels de match volgen vanuit de Topbox. Vlak voor aanvang van de wedstrijd merkt Harry een huiself op die verdacht veel op Dobby lijkt. Ze stelt zich voor als Winky, de huiself van de familie Krenck. Winky heeft hoogtevrees, maar zegt dat ze van haar meester in de Topbox moet zitten om een plaats vrij te houden. Barto Krenck is inderdaad ookm aanwezig, samen met Lucius Malfidus en zijn vrouw Narcissa. Na een spannende wedstrijd Zwerkbal weet Ierland te winnen.

Na afloop van het WK duiken ’s nachts de Dooddoeners op op de camping. Ze vallen Dreuzels aan en iedereen vlucht naar het bos. Harry, Ron en Hermelien blijven samen en proberen te bedenken waarom de Dooddoeners weer van zich laten horen. Kort hierop wordt het hele bos plots verlicht door het Duistere Teken dat aan de hemel verschijnt. Ze horen iemand een spreuk uitspreken (‘morsmordre’), maar ze zien niemand. Diverse tovenaars Verschijnselen op dat moment bij Harry, Ron en Hermelien en proberen hun te verlammen. Barend Kannewasser gaat het bos in en vindt daar Winky. Winky wordt gevonden met een toverstok in haar hand. Zij ontkent dat ze het Teken heeft opgeroepen, maar niet iedereen gelooft haar. Op het Ministerie van Toverkunst wordt ze verder ondervraagd. Ze wordt door haar meester Krenck ontslagen en de echte dader die het Teken opgeroepen heeft wordt niet gevonden.

Op Zweinstein wordt dat jaar een internationaal toernooi gehouden tussen drie toverscholen: het Toverschool Toernooi. Daarom komen er enkele leerlingen van de scholen Beauxbatons en Klammfels onder aanvoering van respectievelijk hun schoolhoofden Madame Mallemour en Igor Karkarov naar Zweinstein. De drie toverscholen mogen ieder een meerderjarige kandidaat afvaardigen om drie gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Om mee te doen moeten de leerlingen hun naam in de vuurbeker stoppen. Voor Beauxbatons wordt dat Fleur Delacour, voor Klammfels Viktor Kruml en voor Zweinstein Carlo Kannewasser. Tijdens de bekendmaking gebeurt er echter iets vreemds. Nadat de derde kandidaat bekend is geworden, duidt de Vuurbeker nog een vierde persoon aan: Harry Potter. Binnen de school moet er iemand zijn die per se wil dat Harry meedoet aan het toernooi, waarom is niet bekend. Ron wordt jaloers op Harry vanwege alle aandacht. Ron is er ook van overtuigd dat Harry zelf zijn naam in de beker gedaan heeft en is boos omdat Harry hem niet wil vertellen hoe hij dat als minderjarige leerling voor elkaar heeft gekregen. Het mondt uit in een gigantische ruzie waardoor ze lange tijd niet met elkaar praten.

Voor aanvang van de eerste opdracht vertelt Hagrid Harry dat hij te maken krijgt met draken. Hij blijkt een gouden ei te moeten bemachtigen, maar die wordt beschermd door een nestelende draak. Omdat Harry het oneerlijk vindt dat Carlo niet weet wat hij moet verwachten, vertelt Harry hem van de draken. Via willekeurige trekking krijgt elke kampioen een draak toegewezen. Harry trekt de Hongaarse Hoornstaart en komt als laatste aan de beurt om het tegen de draak op te nemen. Met behulp van een sommeerspreuk roept hij zijn bezem naar zich toe en kan hij de Vuurflits gebruiken om de draak af te leiden. Uiteindelijk bemachtigt hij het gouden ei, net zoals de andere kampioenen. Na afloop van de eerste opdracht krijgen Harry end e andere kampioenen te horen dat het gouden ei hen een tip kan opleveren voor de tweede opdracht, die enkele maanden later moet worden uitgevoerd.

Met Kerstmis vindt traditioneel voor het Toverschool, Toernooi het kerstbal plaats. De leerlingen moeten van professor Anderling leren dansen en ze begint de les met een onwillige Ron. De kampioenen moeten het bal openen en zijn genoodzaakt een partner te zoeken. Harry wil eerst met Cho Chang gaan, maar zij blijkt al bezet. Hermelien gaat ,et Viktor Kruml, maar wil dit eerst niet vertellen aan Harry en Ron. De twee besluiten op het laatste moment Parvati en Padma Patil te vragen voor het bal, omdat iedereen al bezet is. Op het bal wordt Ron jaloers op Viktor, wanneer hij met Hermelien staat te dansen en Harry heeft er moeite mee dat Cho met Carlo danst. Buiten ontdekken Harry en Ron dat Hagrid een halfreus is, wanneer ze per ongeluk een gesprek afluisteren tussen Hagrid en Madame Mallemour. Blijkbaar was Rita Pulpers, een journaliste, ook in de buurt, want een dag later verschijnt er ene vernietigend artikel over Hagrid in de Ochtendprofeet.

Voor de tweede opdracht was het veroverde ei uit de eerste opdracht nodig voor de aanwijzing. Bij het openen van het ei klonk er een oorverdovend gekrijs. Harry kon met geen mogelijkheid bedenken wat hij er mee aan moest. Uiteindelijk krijgt hij van Carlo de top om het te openen in de badkamer van de klassenoudsten. Wanneer Jammerende Jenny hem ook nog verteld dat hij het ei onder water moet openen, kan hij de aanwijzing verstaan. Hij maakt eruit op dat hij langdurig onder water moet verblijven, dus de volgende stap is het vinden van een methode om onder water te ademen. Uiteindelijk helpt Dobby hem met Kieuwwier, een kruid dat de gebruiker een uur lang van kieuwen voorziet. Het blijkt dat Harry Ron moet redden uit het meer, Victor zijn geliefde Hermelien, Fleur haar zusje en Carlo zijn vriendinnetje Cho. Niet alleen het ademen is een probleem, er zitten ook monsters in het meer.

De kampioenen krijgen uitleg over de derde opdracht, die het doorkruisen van een groot doolhof op het Zwerkbalterrein blijkt te zijn. Na afloop van de uitleg wil Viktor Kruml Harry even spreken onder vier ogen nabij het Verboden Bos. Harry vertelt dat hij niets voelt voor Hermelien in tegenstelling tot wat Rita Pulpers verkondigt in de Ochtendprofeet, en stelt hem gerust. Kort daarop merken ze vlakbij meneer Krenck op, die paniekerig tegen zichzelf loopt te praten en compleet krankzinnig lijkt. Hij kraamt wartaal uit, maar wil per se Perkamentus spreken en Harry besluit hem te gaan halen. Als hij met het schoolhoofd terugkeert blijkt dat Krenck is verdwenen en dat Viktor is aangevallen.

Tijdens Waarzeggerij valt Harry in slaap en droomt hij weer over Voldemort en Wormstaart. Die laatste zou gefaald hebben in een bepaalde opdracht, maar krijgt nog een tweede kans. Voldemort spreekt de cruciatusvloek uit over Wormstaart en is vastberaden Harry aan Nagini te voeren. Harry ontwaakt en stapt onmiddellijk naar Perkamentus, maar deze vraagt om even in zijn kantoor te wachten. In de tussentijd ontdekt Harry de Hersenpan in een van de kasten van Perkamentus. Nieuwsgierig bekijkt hij het magische object van dichtbij en wordt er als het ware in opgezogen om vervolgens terecht te komen in een vreemde ruimte, die hij nog nooit eerder had gezien. Harry komt erachter dat hij het proces van Karkarov bijwoont, gevolgd door dat van Ludo Bazuyn. Tenslotte is er een proces waarin enkele Duistere tovenaars, waaronder de zoon van meneer Krenck, schuldig worden bevonden en opgesloten worden in Azkaban. Wanneer Harry weer terug is in het kantoor legt professor Perkamentus uit dat zijn hoofd soms zó vol zit dat hij wat herinneringen aftapt en in de Hersenpan plaatst. Harry en Perkamentus praten wat over de herinneringen van de processen en het feit dat Voldemort sterker lijkt te worden.

Na het zoveelste afbrekende artikel van Rita Pulpers over Harry, proberen hij, Ron en Hermelien uit te vissen hoe Pulpers de gesprekken tussen hen en anderen heeft kunnen opvangen, aangezien ze niet op het terrein van Zweinstein mag komen. Hermelien denkt te weten hoe Pulpers aan de informatie komt en snelt naar de bibliotheek. Ze rept er echter met nog geen woord over tegen Harry en Ron. Bij aanvang van de derde opdracht is Barto Krenck nog steeds afwezig als vijfde jurylid en ook Percy Wemel is er niet om hem te vervangen. De kampioenen met de meeste punten, Harry en Carlo, krijgen een lichte voorsprong op Viktor en Fleur, en ze betreden als eerste het doolhof. Harry en Carlo’s wegen scheiden zich en moeten nu individueel in het midden van het doolhof zien te komen en vervolgens de Toverschool Trofee die daar staat als eerste aan te raken om de meeste punten te behalen. Harry ontdekt vrij weinig obstakels op zijn weg naar de Trofee, maar moet het wel opnemen tegen een Boeman en een Schroeistaartige Skreeft en een betoverde nevel doorkruisen. Even later komt Harry erachter dat Fleur heeft moeten opgeven, vermoedelijk omdat ze door iemand werd aangevallen. Niet veel later hoort hij stemmen van Viktor en Carlo in de buurt. Harry hoort Viktor de Cruciatusvloek uitspreken over Carlo, maar Harry weet Viktor te Verlammen en Carlo te helpen. De twee gaan als enige Kampioenen verder en opnieuw scheiden hun wegen. Harry komt oog in oog te staan met een Sfinx die hem een raadsel voorlegt. Hij weet het op te lossen en snelt over het lange pad naar de trofee. Carlo is hem echter voor en staat op het punt de trofee als eerste aan te raken maar uit het niets duikt achter de heg een reusachtige spin op, die vastberaden lijkt Carlo aan te vallen. Harry schreeuwt een waarschuwing en hij en Carlo weten gezamenlijk de spin met veel moeite te verlammen, maar Harry raakt daarbij gewond aan zijn enkel. Hij zegt tegen Carlo dat die gewonnen heeft en de trofee maar moet gaan pakken omdat hij met zijn gewonde enkel nooit een sprint van Carlo kan winnen. Carlo gaat daar niet mee akkoord, gezien Harry hem net gered heeft van de spin en volgens hem is Harry net zo goed een winnaar. Uiteindelijk besluiten de twee Kampioenen de trofee precies tegelijk aan te raken, zodat ze beiden als winnaars van het Toverschool Toernooi worden erkend. Een moment later belanden Harry en Carlo plotseling op een donker kerkhof met de trofee naast hen. Deze bleek een ViaVia te zijn en de twee denken dat dit onderdeel misschien nog bij het toernooi hoort. Ze houden hun toverstokken in de aanslag, maar in de verte zien ze een kleine, in mantel gehulde man op hen afstappen. Een tweede, hoge stem beveelt om Carlo te doden en na een groene lichtflits zakt Carlo levenloos in elkaar. Harry wordt vervolgens vastgebonden aan het graf van Marten Vilijn en komt erachter dat de man Wormstaart is. Hij schuift een gigantische ketel aan de voet van het graf en doet er een reeks van verschillende ingrediënten in, waaronder een vrijwillig afgestaan lichaamsdeel van een volgeling, gebeente van zijn vader, en bloed van een vijand. Wormstaart legt de kleine, foetusachtige gestalte van Voldemort in de ketel met toverdrank. Voldemort krijgt hierdoor zijn lichaam weer terug en is herrezen.

De herrezen Voldemort legt Harry uit dat hij hem als bloedoffer heeft gebruikt zodat hij nu, net als Harry, de bescherming van diens moeder, Lily Potter, geniet. Het bloed van Harry stroomt nu ook door Voldemorts aderen. Even later wendt Voldemort zich terug naar zijn dienaar en raakt diens Duistere Teken aan, dat staat getatoeëerd op de onderarm van elke Dooddoener. Het duurt niet lang of verschillende Dooddoeners Verschijnselen op het kerkhof om zelf te zien of hun meester inderdaad is herrezen. Voldemort is eerst kwaad omdat sommigen onder hen hem sinds zijn val in de steek hebben gelaten. In de kring ontbreken verscheidene andere Dooddoeners die ofwel niet durfden terug te keren ofwel dit niet wilden. Anderen zitten in Azkaban of hebben andere verplichtingen. Bij dat laatste onthult Voldemort dat er een Dooddoener op Zweinstein is, en dat hij die Dooddoener beschouwt als zijn trouwste volgeling. De andere aanwezige Dooddoeners zweren Voldemort trouw te blijven en hem te steunen in zijn lust naar macht in de toverwereld. Voldemort keert terug naar Harry en daagt hem uit om het tegen hem op te nemen in een eerlijke strijd waarin beiden hun toverstokken mogen gebruiken. Harry beseft dat hij met de aanwezigheid van Dooddoeners geen enkele kans maakt tegen Voldemort maar hij geeft niet zomaar op. Eerst teistert Voldemort Harry met de Cruciatusvloek en de Imperiusvloek, maar Harry weet zich ertegen te verzetten. Hij springt achter het grafsteen van Voldemorts vader en probeert na te denken hoe hij aan Voldemort kan ontsnappen. Harry is ervan overtuigd dat zijn vader ook niet zomaar zou opgeven midden in de strijd en Harry stapt moedig achter de grafsteen vandaan. Hij en Voldemort staan nu oog in oog tegenover elkaar. Harry en Voldemort spreken op hetzelfde moment een spreuk uit, waardoor de spreuken botsen en een omgekeerd spreukeffect ontstaat: Priori Incantatem. Hun voeten komen los van de grond en er verschijnt een gouden kooi van licht rondom hen. De toverstaf van Harry wint het van de toverstaf van Voldemort, doordat hij – in tegenstelling tot Voldemort – zijn hele wezen bij zich draagt. Hoe dat kan en waarom wordt duidelijk in het zesde boek. Doordat Harry’s toverstok wint worden alle spreuken getoond die de staf van Voldemort heeft uitgevoerd, in omgekeerde volgorde. Harry ziet onder meer de rokerige gestalten van Carlo, Frank Braam, Berta Kriel en zijn eigen ouders uit de staf verschijnen. Harry wordt geholpen door de geesten van de mensen die Voldemort vermoord heeft met zijn staf. Daardoor kan Harry zich bevrijden en weet hij de ViaVia te bereiken en samen met het lichaam van Carlo terug te keren naar Zweinstein.

De dood van Carlo wordt al snel opgemerkt en er ontstaat paniek in het Zwerkbalstadion na afloop van de derde opdracht. Harry wordt zonder dat hij het zich goed realiseert meegenomen door professor Dolleman naar zijn kantoor omdat die wil weten wat Harry allemaal heeft meegemaakt. Harry vertelt kort wat er gebeurd is op het kerkhof en plots onthult Dolleman dat hijzelf Harry’s naam in de Vuurbeker heeft gedaan. Harry kan het niet geloven wanneer Dolleman ook nog vertelt dat hij dat deed omdat hij wilde dat Harry de trofee als eerste zou aanraken om vervolgens op het kerkhof terecht te komen. Hij blijkt gedurende heel het schooljaar te hebben geprobeerd Harry te ontdoen van alle gevaren die zijn pad kruisten en heeft uiteindelijk de Toverschool Trofee getransformeerd in een ViaVia. Harry snapt er niets van. Dolleman stond toch aan de goede kan? Dolleman staat op het punt Harry te vermoorden wanneer Perkamentus, Anderling en Sneep plotseling het kantoor binnenvallen en Dolleman met een toverspreuk verlammen. Perkamentus vertelt Harry dat ze het hele schooljaar lang niet te maken hadden met de echte Dwaaloog Dolleman, maar dat iemand zich voordeed als Dolleman door continu Wisseldrank te drinken. Omdat de ‘echte’ Dolleman altijd alleen maar iets drinkt uit zijn eigen heupfles kon de bedrieger zich eenvoudig als Dolleman voordoen. Ze wachten tot de Wisseldrank uitgewerkt is en dienen de man, die de zoon van Barto Krenck blijkt te zijn, de waarheidsdrank Veritaserum toe, waardoor hij het hele verhaal vertelt zoals het werkelijk gebeurde. Krenck Jr. hield de echte Dolleman al die tijd gevangen in een betoverde hutkoffer om zijn haar te kunnen gebruiken voor het prepareren van de Wisseldrank. Het begon allemaal toen Krenck na zijn arrestatie via zijn moeder de mogelijkheid kreeg om weer op vrije voeten te komen. Zij leed namelijk aan een slopende ziekte en mocht haar zoon daarom bezoeken in Azkaban. Zij en haar zoon wisselden van lichaam door Wisseldrank te gebruiken tijdens haar bezoek aan Azkaban. Krenck Sr. wist hiervan en had zijn toestemming gegeven. Toen de moeder uiteindelijk in Azkaban stierf, leek het alsof Krenck Jr. was overleden, terwijl het zijn moeder was die onder zijn naam werd begraven. Krenck Jr. werd thuis door zijn vader onder de Imperiusvloek gehouden zodat hij niet kon ontsnappen, ondanks zijn vrijheid. Krenck Jr. legt uit dat hij dankzij Winky het WK Zwerkbal heeft kunnen bijwonen, alweer met toestemming van zijn vader, maar nog steeds verkerend onder de Imperiusvloek. In de Topbox droeg hij een Onzichtbaarheidsmantel. Van onder die mantel stal hij ongezien de toverstok van Harry, waarmee hij later in het bos het Duistere Teken opriep. Dit deed hij omdat hij de Dooddoeners die Voldemort niet zochten en steunden na zijn val, schrik wilde aanjagen. Later begon Krenck Jr. zich steeds sterker te verzetten tegen de Imperiusvloek zoals bij het WK ook al het geval was. Bij een gesprek tussen Krenck Jr. en Winky thuis luisterde Berta Kriel, een ambtenaar van het Ministerie, stiekem mee. Krenck Jr. ontdekte dit en bracht een Herinneringsslot bij haar aan. Berta Kriel kram later nabij de bossen van Albanië in contact met Wormstaart die haar naar Voldemort bracht omdat ze hem van nuttige informatie kon voorzien over het Toverschool Toernooi. Voldemort zag het Toernooi dus als een manier om Harry te pakken te krijgen. Krenck Sr. ontdekte de plannen, maar werd voor hij er iets aan kon doen thuis opgewacht door Voldemort die hem zelf onder de Imperiusvloek bracht. Maar ook hij begon zich steeds sterker te verzetten tegen de vloek en probeerde naar Zweinstein, naar Perkamentus, te vluchten om hem op de hoogte te brengen, maar later werd hij op het terrein van Zweinstein vermoord door zijn eigen zoon toen Perkamentus op weg was naar het Verboden Bos. Na afloop van de ondervraging van Krenck Jr. slaagt Cornelis Droebel, de Minister van Toverkunst, er zonder overleg in hem aan de Dementors uit te leveren, die hem onmiddellijk de Kus toedienen. Perkamentus vertelt Droebel over de terugkeer van Voldemort, maar dit wil hij niet geloven. Droebel zegt vervolgens zijn vertrouwen in Perkamentus op.

Tijdens de Eindejaarsceremonie spreekt Perkamentus zijn leerlingen toe over het feit dat Voldemort is herrezen en dat nauwe samenwerking noodzakelijk is om verzet te blijven leveren tegen de Duistere kant. In de Zweinstein Express op weg naar huis vertelt Hermelien  dat ze erachter is gekomen hoe Rita Pulpers haar verhalen kon schrijven: ze blijkt een ongeregistreerde Faunaat te zijn in de vorm van een tor. Hermelien heeft haar gevangen in een jampotje, en haar gedwongen een jaar lang niets meer te schrijven voor de Ochtendprofeet.

Dit deel uit de bekende Harry Potter serie is een erg spannend (en dik) boek, maar zeker ook een mooi boek om voor te lezen. Echter is het wel een boek waar je de tijd voor moet hebben om voor te lezen. Het is voor de kinderen ook leuk om zelf de boeken te lezen wanneer zij in groep 6/7/8 zitten.

Was dita artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s