Recensie: J.K. Rowling – Harry Potter en de Gevangene van Azkaban

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban is het derde deel uit de Harry Potter boekenserie en is net als de andere delen geschreven door J.K. Rowling. Let op hieronder staan spoilers van het verhaal.

Het boek begint met Harry die zich opgelaten voelt omdat tante Margot, die een ontzettende hekel aan Harry heeft, komt logeren bij de Duffelings. Hij ziet vreselijk op tegen haar bezoek. Maar dan krijgt hij een brief van school, waarin staat dat de derdejaars van Zweinstein een paar keer per jaar naar het nabije toverdorp Zweinsveld mogen, mits ze hiervoor toestemming krijgen van een ouder of voogd. Harry besluit zijn oom Herman te chanteren door te zeggen dat hij zich alleen maar zal gedragen tijdens het bezoek van tante Margot als oom Herman het formulier ondertekent, en oom Herman lijkt hem inderdaad wel toestemming te willen geven als Harry belooft zich te gedragen. Maar tante Margot laat zich zó laatdunkend uit over Harry en zijn ouders, dat hij de controle over zijn toverkracht verliest. Hij doet haar in zijn woede per ongeluk opzwellen en rent kwaad van huis weg.

Eenmaal weg van huis denkt Harry na over wat hij zojuist gedaan heeft. Hij is ervan overtuigd dat hij van school zal worden gestuurd omdat hij, ook al was het niet zo bedoeld, magie heeft gebruikt en dus de wet heeft overtreden die stelt dat minderjarigen geen magie mogen gebruiken. Terwijl hij hierover piekert heeft hij het gevoel dat hij in de gaten gehouden wordt. Iets zit hem te begluren. Hij schrikt en trekt zijn toverstaf. Doordat hij toverstok uitsteekt, komt de Collectebus, een tovenaarsvervoermiddel, hem ophalen. Deze Collectebus roep je namelijk op door je toverstaf uit te steken. In deze Collectebus ontdekt hij dat Sirius Zwarts, de gevaarlijke ontsnapte gevangene die Harry al op het Dreuzeljournaal had gezien, in werkelijkheid een duistere tovenaar en volgeling van Voldemort is, en uit de tovenaarsgevangenis Azkaban ontsnapt is.

Harry besluit met de bus naar de Lekke Ketel aan de WegisWeg te gaan. Daar aangekomen wordt hij tot zijn verbazing opgewacht door de Minister van Toverkunst, Cornelis Droebel. Harry weet nu helemaal zeker dat hij in de problemen zit, maar tot zijn verrassing is Droebel niet kwaad op Harry. Hij vertelt hem slechts dat zijn tante weer ‘lekgeprikt’ is en haar geheugen gewist is zodat ze zich niets meer van het voorval herinnert. Droebel lacht Harry’s zorgen over zijn ongeoorloofd spreukgebruik weg en vertelt Harry dat hij in de Lekke Ketel kan blijven tot het nieuwe schooljaar zal beginnen. Harry wacht in de Lekke Ketel totdat Ron, zijn familie en Hermelien aankomen. Harry vangt een gesprek op tussen Rons ouders waaruit blijkt dat Sirius Zwarts Harry Potter wil hebben. Harry schrikt er niet heel erg van, omdat hij ervan overtuigd is dat Zweinstein de veiligste plek ter wereld is.

Harry koopt zijn schoolspullen en gaat na een week terug naar Zweinstein. Er is weer een nieuwe leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten, namelijk Remus Lupos. Professor Lupos wordt Harry’s favoriete leraar. Hij leert Harry een Patronus op te roepen om Dementors (de bewakers van Azkaban, die alle vreugde, goede herinneringen, geluk en hoop uit iemand  zuigen tot alleen alle slechte herinneringen nog over zijn) op afstand te houden. Deze Dementors zijn ook op alle toegangspoorten van Zweinstein gestationeerd, om de school te beschermen tegen Sirius Zwarts. Tijdens het schooljaar ziet Harry een paar keer een grote, zwarte hond. Het is hetzelfde duistere wezen dat hij ook al zag toen hij wegliep van huis. Volgens professor Zwamdrift, zijn lerares Waarzeggerij, betreft het de Grim, het ergste voorteken van de dood.

Tijdens zijn bezoek aan Zweinsveld komen Harry, Ron en Hermelien erachter dat Sirius Zwarts een vriend was van Harry’s vader en dat hij James en Lily Potter zou hebben verraden aan Heer Voldemort. Daardoor kon Voldemort beide ouders van Harry vermoorden en kreeg hij ook de kans om Harry te proberen te vermoorden. Als een leerling van Zweinstein in de Ochtendprofeet gelezen heeft dat Sirius Zwarts niet ver van Zweinstein gesignaleerd is, stijgt de spanning in en rond Zweinstein. Als Harry, Hermelien en Ron op een gegeven moment teruglopen van een bezoek aan Hagrid sleurt dezelfde hond die Harry al vaker gezien had Ron mee naar de Beukwilg. Onder de wilg blijkt een geheime gang te zijn en ze lopen daar met zijn allen in om Ron te redden. Aan het eind van de gang komen ze in een huis. Daar ziet Harry dat Sirius Zwarts een faunaat blijtk te zijn, die zich kan veranderen in een hond. Even later komt ook professor Lupos. Hij blijkt aan de kant van Zwarts te staan en dat verbaast Harry, Hermelien en Ron. Daarom denken ze eerst dat Lupos een verrader is, totdat Zwarts en Lupos het uitleggen. Ze leggen uit dat niet Zwarts de ouders van Harry heeft verraden, maar ene Peter Pippeling. Pippeling is ook een faunaat, en een oude vriend van James en Sirius. Hij heeft net gedaan alsof Zwarts hem opgeblazen heeft door zijn wijsvinger af te snijden en dat stukje vinger achter te laten op de plaats van de explosie, zodat iedereen dacht dat dat alles was wat er van hem over was. Vervolgens transformeerde hij zich in een rat en vluchtte. De hele tovenaarsgemeenschap is hierin getrapt. Zwarts heeft dus meer dan 10 jaar in Azkaban vastgezeten voor iets wat hij niet heeft gedaan. Rons rat Schurfie, blijkt Peter Pippeling te zijn.

Lupos en Zwarts toveren Pippeling in zijn normale gedaante terug en eigenlijk willen ze hem vermoorden, maar dat wil Harry niet. Harry wil hem aan de Dementors overleveren, omdat hij niet wil dat de beste vrienden van zijn vader veranderen in moordenaars. Op de terugweg komen zij in het maanlicht van de volle maan terecht en verandert professor Lupos in een weerwolf. Iedereen moet nu vluchten, en Pippeling ontsnapt. Later komen er minstens 100 Dementors om Zwarts gevangen te nemen. Harry verjaagt ze, maar op het eind valt hij net zoals iedereen flauw. Zwarts wordt in Zweinstein gevangen gehouden. Hermelien weet met haar Tijdverdrijver de tijd drie uren terug te zetten en binnen die tijd weten Harry en Hermelien de Hippogrief van Hagrid te redden en Zwarts op de rug van de Hippogrief te laten ontsnappen. Op het einde van het boek neemt Lupos ontslag omdat de ouders niet willen dat een weerwolf lesgeeft aan hun kinderen.

Ook dit deel uit de bekende boekenserie over tovenaarsleerling Harry Potter is weer een uitstekend boek om gezellig in de klas voor te lezen. Het is duidelijk geschreven en onbekende voorwerpen worden goed uitgelegd.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s