Levensbeschouwing: geloven – overige

De informatie die hieronder staat over de geloofsovertuigingen heb ik in een meer passende manier gezet voor de kinderen, zodat het voor de kinderen makkelijker te volgen was toen ik erover vertelde. Wat betreft de landen die aangegeven zijn van waar een bepaald geloof te vinden is, deze hebben betrekking op de landen die de kinderen destijds voor de landenmarkt gekozen hadden.

Het gaat hier om korte stukken informatie, gezien de belangrijkste punten eruit genomen om erover te kunnen filosoferen. De kinderen overladen met informatie over verschillende geloofsovertuigingen komt namelijk niet ten goede van het filosoferen. Neem daarom een aantal belangrijke punten als leidraad voor je filosofeer-sessie.

Jehova’s Getuigen zijn leden van een aan het protestantisme verwante, fundamentalistische en millennialistische geloofsgemeenschap, die eind 19e eeuw in de Verenigde Staten binnen de adventistische stroming door Charles Taze Russell werd gesticht als de Bijbelonderzoekers. Hun kerkgenootschap heet officieel Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen. Jehova’s Getuigen staan bekend om hun deur-aan-deurpredikingen, waarbij de leden van de beweging hun boodschap, aan de hand van de Bijbel (de Nieuwe-Wereldvertaling) en publicaties van het Wachttorengenootschap, proberen te verspreiden.

Jehova’s getuigen zijn een eindtijdbeweging, dat wil zeggen: zij geloven dat de mensheid zich in de “eindtijd” bevindt, de laatste fase voor het ingrijpen door God met als doel de aarde te zuiveren van alle onrechtvaardige mensen. Men treedt toe tot de gemeenschap door volledige onderdompeling (doop) op (bijna) volwassen leeftijd; Jehova’s getuigen kennen geen kinderdoop. Wereldwijd hangen zo’n 7,5 miljoen Jehova’s getuigen de leerstellingen van het Besturend Lichaam aan, verbonden met ruim 107.000 gemeenten in 236 landen. Hiervan waren er, op 1 september 2010, in België 25.111 leden verdeeld over 375 gemeenten en in Nederland 30.350 leden verdeeld over 395 gemeenten.

Jehova’s getuigen geloven dat zij de enige “ware” of juiste religie aanhangen. Ze verwijzen naar hun doctrinaire corpus als “de waarheid” en noemen lidmaatschap van de beweging “in de waarheid zijn”.

Jehova’s getuigen vieren geen kerkelijke feestdagen omdat deze als van heidense oorsprong worden beschouwd. Ook de meeste andere feestdagen vieren ze niet. Bruiloften worden wel gevierd, met de reden dat Jezus zelf ook deel nam aan zulke feesten.

Roken, drugsgebruik en dronkenschap zijn een grondslag voor uitsluiting. Op matig gebruik van alcohol, koffie en andere (licht) verslavende middelen staan geen sancties. Jehova’s getuigen weigeren bloedtransfusie.

In welke landen geloven ze in het geloof van de Jehova’s Getuigen?: Egypte, Aruba
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jehova’s_getuigen

Wikikids is gekozen omdat de tekst hier al op een redelijk begrijpelijke manier geschreven is voor kinderen.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s