Levensbeschouwing: geloven – Hindoeïsme

De informatie die hieronder staat over de geloofsovertuigingen heb ik in een meer passende manier gezet voor de kinderen, zodat het voor de kinderen makkelijker te volgen was toen ik erover vertelde. Wat betreft de landen die aangegeven zijn van waar een bepaald geloof te vinden is, deze hebben betrekking op de landen die de kinderen destijds voor de landenmarkt gekozen hadden.

Het gaat hier om korte stukken informatie, gezien de belangrijkste punten eruit genomen om erover te kunnen filosoferen. De kinderen overladen met informatie over verschillende geloofsovertuigingen komt namelijk niet ten goede van het filosoferen. Neem daarom een aantal belangrijke punten als leidraad voor je filosofeer-sessie.

Het Hindoeïsme is een bekend geloof, zo’n 15% van de wereldbevolking gelooft in het hindoeïsme. Het hindoeïsme kent verschillende goden. Sommige mensen zeggen dat het hindoeïsme een polytheïstische godsdienst is. Maar hindoes zelf zeggen dat het hindoeïsme gewoon monotheïstisch is. Omdat alle goden zijn ontstaan uit één absolute goddelijkheid.

Het hindoeïsme kent veel oude geschriften die duizenden jaren oud zijn. De oudste zijn de vier Veda’s. Veda betekent ‘weten’. Deze vier veda’s gaan over: samenleving, wetenschappen, geneeskunde, religieuze handelingen. Naast de vier Veda’s wordt er ook veel waarde gehecht aan de Upanishaden. Zowel de Veda’s als de Upanishaden zijn in het Sanskriet geschreven.

Regels:
– Het woord “eerbied” is erg belangrijk in het Hindoeïsme.
– Ze eten geen vlees (vegetariër).
– En zeker geen koeien vlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme.
– De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
– Hij wast zich twee keer per dag om zijn geest en lichaam zuiver en schoon te houden.
– Als je in India bent dan lopen de koeien zomaar op straat.
– Als er een koe voor je auto staat moet net zolang wachten totdat de koe weg is.

In het Hindoeïsme heeft de wereld geen echt begin en ook geen echt einde. Als je dood gaat, geloven de hindoes dat je opnieuw geboren wordt en weer doorleefd. dat noemen ze ook wel wedergeboorte of reïncarnatie. Een hindoepriester (pandiet) fluistert een welkomstwoord in het oor van de baby. Daarna spreekt de vader de ohm-klank uit en wenst de nieuwe hindoe toe: “Je bent geboren onder de mensen, probeer nu als mens te leven.” Na 11 dagen krijgt het kind een naam.

Kastenstelsel
De hindoes hadden een kastenstelsel. Hij is in 1950 afgeschaft, maar sommige mensen gebruiken het nog steeds. Bovenin zitten de priesters, dan de vorsten en ridders, daarna boeren en handelslieden en als laatste de slaven.

Mensen die niet tot een kaste behoren heten paria’s. De mensen die tot de paria’s behoren, zijn onder andere de toeristen en de mensen met de onreine beroepen als schoonmaker, slager, straatveger en lijkverbrander.

In welke landen geloven ze in het hindoeïsme?: Sri Lanka (7%)
http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Hindoeisme

Wikikids is gekozen omdat de tekst hier al op een redelijk begrijpelijke manier geschreven is voor kinderen.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s