Levensbeschouwing: geloven – Boeddhisme

De informatie die hieronder staat over de geloofsovertuigingen heb ik in een meer passende manier gezet voor de kinderen, zodat het voor de kinderen makkelijker te volgen was toen ik erover vertelde. Wat betreft de landen die aangegeven zijn van waar een bepaald geloof te vinden is, deze hebben betrekking op de landen die de kinderen destijds voor de landenmarkt gekozen hadden.

Het gaat hier om korte stukken informatie, gezien de belangrijkste punten eruit genomen om erover te kunnen filosoferen. De kinderen overladen met informatie over verschillende geloofsovertuigingen komt namelijk niet ten goede van het filosoferen. Neem daarom een aantal belangrijke punten als leidraad voor je filosofeer-sessie.

Het Boeddhisme is zowel een filosofie als een religie. Bekend van het boeddhisme zijn de enorme beelden, die soms van goud of ander edelmetaal zijn. De meeste mensen die in het boeddhisme geloven mediteren ook vaak. Gautama Boeddha is de stichter van dit geloof.

Boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming. Velen zien boeddhisme zelfs niet als een religie, omdat het geen goden vereert en persoonlijke spiritualiteit nastreeft. Ze noemen het een ‘traditie’, een ‘leer’ of een ‘levensbeschouwing’ met zedelijke voorschriften voor wie een goed mens wil worden.

Verder spreken de boeddhisten over zes zintuigen: oren, neus, mond, proeven, voelen en de geest. Dat wil dus zeggen dat ze de geest ook als zintuig zien.

Na de dood van de Boeddha breidde het boeddhisme zich uit van Noord-India tot heel veel andere gebieden.

In welke landen geloven ze in het boeddhisme?: IndiaNepalPakistan,BangladeshSri Lanka (69%), MyanmarAfghanistanTadzjikistanOezbekistanTurkmenistanKirgiziëKazachstanThailandLaosCambodjaVietnamMaleisiëIndonesiëChinaTibet,BhutanMongoliëTaiwanJapanNoord-Korea en Zuid-Korea. En ook in Nederland zijn veel mensen met het boeddhisme bezig.
http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Boeddhisme

Wikikids is gekozen omdat de tekst hier al op een redelijk begrijpelijke manier geschreven is voor kinderen.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s