Werkvormen: Discussiëren

Discussiëren is praten over een onderwerp of een stelling. Je kunt het met die stelling eens zijn of oneens zijn. Soms moet je er nog even over nadenken. Het helpt dan om zoveel mogelijk dingen te bedenken waarom jij vindt dat het wel of niet zo is. De redenen wáárom je iets vindt, noem je argumenten. Dat kan soms best wel lastig zijn. Vooral als jouw mening over een onderwerp gevraagd wordt, waar je nog niet zoveel van weet. Maar dit kun je veranderen, want door de meningen van de anderen aan te horen kom je heel veel te weten. Soms blijkt dan het tegenovergestelde van wat je aanvankelijk dacht het geval te zijn. Gelukkig mag je tijdens een discussie altijd je mening herzien en bijstellen.

Discussiëren over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen zijn erg uitdagend. Het is dan zelfs nog belangrijker om je aan de spelregels te houden. Soms kun je een kind bijvoorbeeld laten discussiëren in de rol van bijvoorbeeld ouders of een politicus. Het is voor de kinderen dan een stuk makkelijker om te overdrijven. Daarnaast merken ze dat het gewoon hartstikke leuk is.

In de klas kan het ook helpen de sfeer te verbeteren. In het begin durven kinderen vaak nog niet goed voor hun eigen mening uit te komen. Dit kan tot ruzies leiden. Als er dan een meningsverschil is, dan kan hier ruzie door ontstaan. Door te discussiëren leren de kinderen dat er over ieder onderwerp gepraat kan worden en leren de kinderen op een normale manier met elkaar om te gaan.
http://www.discussierenkunjeleren.nl

Discussiëren is een uitermate handige manier van werken bij bijvoorbeeld levensbeschouwelijke lessen. Hoe denken de kinderen over iets? En kunnen ze zich ook in een ander standpunt verplaatsen?

Was dit een nuttig artikel? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s