Recensie: Roald Dahl – De GVR

Vandaag een recensie over een van de boeken van Roald Dahl, namelijk De GVR.

Het boek gaat over de GVR, ofwel de Grote Vriendelijke Reus. De GVR en Sofie spelen de hoofdrol. Andere personen in het boek zijn andere reuzen en andere mensen. Er spelen namelijk best wat personen in mee. Zo zijn er van reuzen: de vleeslapeter, de bottenkraker, de mensenmepper, de kinderkauwer, de vleeshakker, de schrokschranzer, de meisjesstamper, de bloedbottelaar en de slagersjongen. Van de menselijke personages zijn de Koningin van Engeland, Marie (het kamermeisje van de koningin), meneer Tibbs (de paleisbutler), het hoofd van het leger en het hoofd van de luchtmacht te vinden in het boek.

Sofie is een klein meisje dat in een weeshuis woont. Ze gelooft in spoken en is daarom bang om in slaap te vallen. Op een nacht is ze klaarwakker en schijnt er een straal maanlicht op Sofie. Ze kijkt uit het raam en ze schrikt heel erg, want er staat zomaar een groot wezen aan de overkant. Sofie wil schreeuwen, maar door de schrik lukt het haar niet. Dan ziet het reusachtige wezen Sofie. Hij pakt haar beet en neemt haar mee. Eerst loopt de reus heel hard en daarna lijkt het net of ze vliegen. Wanneer ze bij een grot aangekomen zijn, stoppen ze en Sofie denkt dat de reus haar zal gaan opeten. De GVR praat tegen Sofie en het klinkt een beetje raar. Dan vertelt hij van alles over de andere reuzen. De andere reuzen eten echte mensen op en Sofie vindt dit heel erg. Maar de GVR eet geen mensen. Hij verzameld namelijk dromen. Die bewaart hij in potten zodat hij deze aan kinderen kan geven zodat zij beter kunnen slapen. Sofie vindt dat ze iets moet doen aan die mensenetende reuzen en ze wil naar de Koningin van Engeland gaan om dit te laten stoppen.

Eenmaal in de grot terug zegt Sofie dat ze een plan heeft. Ze wil dromen mengen. Dus gaan ze dromen mengen en doen deze in een pot. De droom is voor de koningin, maar het is een nare droom over reuzen die kinderen opeten. Ook de GVR komt erin voor, maar hij is juist een lieve reus. Dan gaan ze naar de koningin. Eenmaal in de stad gaan ze naar het paleis. De GVR zet Sofie af bij het paleis. De volgende ochtend werd de koningin wakker. Het kamermeisje schrok heel erg toen ze Sofie op de vensterbank bij de koningin zag zitten. Even later komt de GVR en stelt zich voor. Vervolgens wordt er gegeten en de GVR vertelt alles wat hij weet. De koningin roept het hoofd van het leger en het hoofd van de luchtmacht. Samen zouden ze de andere reuzen gaan vangen.

Toen de troepen eraan kwamen werd de vleeslapper wakker. Hij pakte een man, maar Sofie stak haar broche in de voet van de vleeslapper waardoor hij hard begon te schreeuwen van de pijn en de man losliet. Even later werden de reuzen allemaal vastgebonden. Ondertussen waren ze in de stad ook druk bezig met een groot gat te maken waar ze de reuzen in konden stoppen. Toen de helikopters met de reuzen kwamen, konden ze direct in het gat dat de mensen hadden gemaakt. De reuzen werden toen alleen nog maar gevoerd met snoskommers. Nadat er een keertje twee mensen in het gat gevallen waren (en met veel gekraak op waren gegeten), hebben de mensen er een bord bij gezet: “Niet voederen”. Natuurlijk werd de GVR niet gestraft, maar hij wilde wel graag goed leren praten. En Sofie zou hem dat leren.

Een leuk boek voor op de basisschool dus, met een spannend verhaal!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s