Energizers bovenbouw: Taal

Voor de maand februari slechts twee nieuwe energizers rondom taal. Voorlopig even geen taal energizers meer, maar daarvoor komt iets nieuws.. Wat dat is, kun je binnenkort lezen!

Samen zinnen maken:
Er wordt aan het begin van het spel afgesproken op welke manier het spelpapier wordt doorgegeven. Bovenaan het papier wordt door iedereen een lidwoord geschreven: de, het of een. Het papier wordt van bovenaan netjes in een reepje omgevouwen en doorgegeven aan de volgende speler. Op het papier dat iedereen nu voor zich heeft, schrijft hij een bijvoeglijk naamwoord: mooi, rood, dik enz. Weer wordt het papier omgevouwen en doorgegeven aan de volgende. Daarna worden de volgende zinsdelen één voor één opgeschreven: daarna omvouwen en doorgeven. Een naam, een werkwoordsvorm derde persoon enkelvoud met bijpassend voorzetsel, een bijvoeglijk naamwoord, een naam en een plaatsbepaling. Daarna kunnen wat zinnen worden voorgelezen.
Werkvorm: concentratie/rustig

Spoken:
De klas wordt in groepen van 4 verdeeld. De eerste speler neemt een drieletterwoord in gedachten en schrijft daarvan alleen de eerste letter op een papiertje. Hij geeft het papier door aan zijn linkerbuurman, die een letter toevoegt, zodanig dat er geen bestaand woord gevormd wordt, maar bij toevoeging van meer letters, wél.
Voorbeeld:
Speler 1 denkt aan het woord ‘jurk’ en schrijft de letter ‘j’ op.
Speler 2 neemt het woord ‘jas’ in gedachten en schrijft ‘ja’ op.
Speler 3 denkt aan ‘jaar’ en schrijft ‘jaa’ op.
Speler 4 mag nu niet het woord jaar of jaap opschrijven, omdat dit goede woorden zijn. Een andere letter toevoegen is moeilijk. Speler 4 kan nu gaan bluffen en een willekeurige letter opschrijven, bijv. de ‘s’. Speler 5 mag hem dan ‘tillen’. Speler 4 zal dan het woord moeten melden dat begint met ‘jaars’.
Score: wie niets meer weet, wie getild wordt en betrapt is op bluffen, of wie ten onrechte de vorige speler tilt is een kwart spook. Gebeurt dit 2x, dan is hij een half spook, vervolgens een driekwart spook, en uiteindelijk een heel spook en dan doe je niet meer mee.
Werkvorm: actief

Dit waren voorlopig de laatste taal energizers. Binnenkort start een nieuwe rubriek. Meer informatie volgt.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s