Geschiedenis: De visie op het kind in de Middeleeuwen

Tegenwoordig weten we dat pedagogisch handelen erg belangrijk is in de omgang met kinderen. Ook weten we dat ieder kind uniek is en ieder kind meetelt. Maar dat is wel eens anders geweest.

Kinderen telden in de middeleeuwen bijna niet mee. Scholen waren er dus ook bijna niet. De eerste Nederlandse scholen waren kloosterscholen en daar gingen alleen jongens heen. Zij bleven er ook, want ze werden allen uiteindelijk monnik. De Middeleeuwse kloosterlingen hielden zich niet alleen bezig met religie, maar ook met onderwijs en wetenschap. Hun bijdrage aan de ontwikkeling daarvan was erg groot.

De leerlingen, jongeren en volwassenen, kwamen van heinde en verre om lager én voortgezet onderwijs te volgen. Er waren verschillende vakken: lezen, schrijven, Latijn, wiskunde en zingen. Pas na 1200 is er sprake van een schoolgeschiedenis. De scholen stonden in dienst van de kerk. Kinderen én volwassenen leerden er zingen en de gebeden, pas later kwam daar rekenen en schrijven bij. De voorzieningen waren er gebrekkig. Tot de 13e eeuw was er geen papier en de boekdrukkunst werd pas rond 1450 uitgevonden.

Maar op aandringen van de overheid en kerk kwamen er toch steeds meer (soorten) scholen bij. Zo ontstonden de kloosterschool, de begijnenschool, de parochieschool, de domschool en de paleisschool. Voor de kleuters en meisjes waren er de begijnenscholen, en voor kinderen vanaf 10 jaar, die geen kloosterling wilden worden de parochiescholen. Op deze parochiescholen gaven kosters en pastoors (zonder opleiding) les in met name de zangkunst en de catechismus. Priesters werden opgeleid op de dom- of kathedraalscholen (het latere semenarie).

In de steden ontstonden Latijnse scholen als vervolg op de ‘cleyne’ of ‘Duytse’ (oftewel de Nederlandse) scholen. Universiteiten waren er nog niet. Die ontstonden in de 17e eeuw.

Praat je wel eens over het onderwijs van vroeger met de kinderen in je klas? Wellicht is dit een mooi voorzetje om dat eens te gaan doen. Hoe denken de kinderen over het onderwijs van vroeger, hoe denken ze dat dat eruit zag, wat zijn de verschillen tussen onderwijs van nu en onderwijs in de Middeleeuwen?

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s