Levensbeschouwing: Bijbelse personages

De bijbel is één van de belangrijkste en meest indrukwekkende literatuurwerken aller tijden. En in de Bijbel komen veel personages voor, maar er zijn er een aantal die het belangrijkst zijn. Hieronder een kijkje op de belangrijkste bijbelse personages.

Adam & Eva
Volgens de bijbel zijn Adam en Eva de eerste twee mensen op aarde. Uit hen zijn alle mensen voortgekomen die ooit geleefd hebben. Adam en Eva leven in het paradijs totdat Eva een vrucht eet van de boom van ‘inzicht in goed en kwaad’. Door deze handeling maakt zij, en ons daarmee ook, zondig en daarom worden Adam en Eva uit het paradijs gezet.

Abraham
De bijbel kent veel verhalen over mensen die ongehoorzaam zijn aan God. Abraham is hierop een uitzondering, hij volgt God’s bevel op en verlaat hiermee zijn thuis en vertrekt naar een onbekend beloofd land. God beloont hem hiervoor dat zijn nageslacht een groot volk zal worden. Deze belofte komt uit, wanneer Isaak’s zoon Jakob (Isaak is de zoon van Abraham en Jakob dus een kleinzoon) wel 12 zonen voortbrengt die ieder ook 12 stammen oprichten. Deze stammen vormen later het volk dat Israël is. Er zijn vandaag de dag drie wereldreligies die van Abraham afstammen, namelijk het Jodendom, het Christendom en de Islam.

Jezus
Jezus wordt dan wel geboren als zoon van Jozef en Maria, maar eigenlijk is hij een zoon van God. Jezus groeit op in het Romeinse rijk en begint uiteindelijk een beweging die datzelfde rijk omver zal werpen. Volgens het Nieuwe Testament is Jezus de Messias, de aangekondigde verlosser van Israël, wiens dood aan het kruis verlossing van de zonden brengt. Jezus’  boodschap om te zorgen voor de onderdrukten, aardig te zijn voor vreemden en te houden van je vijanden is nog steeds geëvenaard.

Maria
Maria is de meest vereerde vrouw van de Bijbel. Ze wordt op oude leeftijd door mysterieuze omstandigheden zwanger en geeft hierbij het leven aan Jezus. Maria is een bezorgde maar liefhebbende moeder die haar zoon misschien niet altijd begrijpt, maar die hem tot het einde toe steunt.

Mozes
De Tenach beschrijft Mozes als de grootste profeet die ooit geleefd heeft. Mozes, een Israëliet, wordt geboren in een tijd van slavernij en een snelgroeiende bevolking. Hierdoor voelen de Egyptenaren zich bedreigd en de koning beveelt daarom dat alle Israëlitische jongens in de Nijl moeten worden verdronken. De moeder van Mozes is heel bang en besluit Mozes dan maar in een rieten mandje te leggen en deze achter te laten op de rivier de Nijl. De dochter van de Farao vindt Mozes en voedt hem op. Wanneer hij volwassen is, vergeet hij echter nog niet zijn Israëlitische afkomst en brengt hij een Egyptenaar om het leven omdat deze een Israëlitische slaaf slaat. Mozes vlucht weg uit Egypte. Er komt dan een moment dat God aan Mozes verschijnt in een brandende struik en Mozes vertelt dat hij moet terugkeren naar Egypte om de Israëlieten te bevrijden uit de slavernij. Met de hulp van God bevrijdt Mozes de Israëlieten en brengt ze naar de berg van Sinaï waar Mozes de 10 geboden ontvangt van God.

Noach
Omdat Noach en zijn familie ‘de meest rechtvaardige was van zijn generatie’, kiest God hen om de zondvloed te overleven door Noach een ark te laten bouwen. Met deze ark reizen ook vele dierensoorten mee, van elk een mannetje en een vrouwtje, zodat ook zij de overstroming overleven en zich zullen kunnen voortplanten.

Paulus
Paulus heet in het begin van de Bijbelse vertellingen nog Saul, totdat Jezus hem zijn nieuwe naam geeft. In het begin geloofde Paulus dat de christelijke boodschap strookte met de leer van Tenach, tot op het moment dat Jezus aan hem verscheen en hem vertelt dat hij Gods beloofde Messias is. Paulus spendeert vervolgens de rest van zijn leven om het goede nieuws over Jezus’ leer en leven te verbreiden in de Romeinse wereld. Hierom staat hij nu bekend als de persoon die het christendom heeft verbreidt in het mediterrane gebied van destijds.

Bron: wikipedia.

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s