Energizers bovenbouw: Taal

Ook in het nieuwe jaar gaan we door met leuke energizers op het gebied van taal. De nieuwe energizers voor de maand januari!

Groeiwoorden:
De eerste speler schrijft een drieletterwoord (bijv. kat) op het  bord. De volgende speler voegt er een letter aan toe en vormt een vierletterwoord (bijv. taak). De volgende speler doet hetzelfde en maakt er een vijfletterswoord van (bijv. kaats). Het spel stopt wanneer de speler die aan de beurt is geen groter woord meer weet te maken. Vervolgens kan een nieuw drieletterwoord op het bord worden geschreven.
Werkvorm: actief

Jane Says:
De kinderen staan achter hun stoel. Jij geeft een commando in het Engels. Je zegt bijv: Jane Says “look at the window”. De kinderen moeten dan naar het raam toe draaien. De kinderen mogen alleen de commando’s opvolgen waar Jane Says voor gezegd wordt. Voeren ze een opdracht uit waar dat niet voor gezegd wordt, dan zijn ze af en moeten ze gaan zitten. Van jou als leerkracht is de bedoeling dat je de kinderen te vlug af bent door de opdrachten met en zonder Jane Says zo snel mogelijk te zeggen. Dit zorgt er ook voor dat de concentratie erbij gehouden moet worden.
Werkvorm: concentratie/rustig

Schrijven en vertellen:
Alle kinderen in de klas krijgen een blanco papiertje. Op het papiertje schrijft elk kind een zelfstandig naamwoord. De blaadjes worden opgehaald en in een doos gedaan. Dan beginnen de kinderen met het schrijven van een verhaal. Om de 1 of 2 minuten leest de leerkracht 1 blaadje met een zelfstandig naamwoord voor. De kinderen moeten dat woord in hun volgende zin die ze schrijven, binnen het verhaal passen. Vervolgens schrijven zij gewoon weer door tot de 2 minuten om zijn. Daarna wordt weer een zelfstandig naamwoord genoemd. Enkele verhalen kunnen aan het einde worden voorgelezen.
Werkvorm: concentratie/rustig

Ook in februari zullen er weer 3 nieuwe energizers gepubliceerd worden! Stay tuned!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s