Levensbeschouwing: Bijbelverhalen herkennen

Het kan voor kinderen soms lastig zijn bepaalde bijbelverhalen te herkennen. Hieronder een opdracht om de bijbelverhalen te leren herkennen met de kinderen! Download de bijlage voor de lesbenodigdheden.

Je begint met het laten zien van bepaalde foto’s. Deze foto’s deel je uit in vooraf gemaakte groepjes of je doet het klassikaal. Zolang de kinderen maar eerst zelf gaan bedenken welke foto bij welk bijbelverhaal hoort. Daarna bespreek je dit en geef je een korte uitleg over het betreffende bijbelverhaal. De foto’s zijn afkomstig van mevrouw M. Santegoets van de Pabo in ‘s-Hertogenbosch. Ik heb deze destijds overgenomen in mijn beroepsproduct, en daar komen ze nu uit.

Bijbelverhalen herkennen in foto’s
Foto 1: Ark van Noach: Gen. 6-7
Verhaal: Wereld zou vergaan (zondvloed/overstroming), Noach neemt van elke diersoort 2 dieren  (mannetje en vrouwtje) aan boord van zijn ark. Dit zodat deze dieren zich later nog zouden kunnen voortplanten. 8 personen overleven de zondvloed; Noach, zijn vrouw, 3 zonen (Sem, Cham & Jafet) en hen 3 vrouwen. Zonen zijn stamvaders: Sem (Arabieren), Cham (Europeanen), Jafet (Afrikanen).
foto 1 bijbel

Foto 2: Mozes: Exodus 7, 38
Verhaal: Mozes laat het water van de Rode Zee splijten. Zo konden ze naar het “beloofde land” wandelen. Het “beloofde land” was Israël. God had ze dat beloofd. Dit land werd beloofd aan slaven en Egypte. Moeder van Mozes was bang dat Mozes vermoord zou worden, dus doet hem weg in een mandje in de rivier de Nijl. Mozes is opgevoed door de dochter van de farao. Hij ontdekt dat de slaven eigenlijk zijn volk zijn. Hij wilde hen helpen te ontsnappen, maar dat ging niet. Er volgden overal plagen van dieren die de Egyptenaren heilig achtten. Het water van de Nijl werd nu bloedrood, het kon niet meer gedronken worden. Het volk mocht nog niet weg. Zo ging het nog een tijdje door. Met de laatste plaag, alle oudste zonen van het volk zouden worden vermoord (het Joodse paasfeest). De farao laat ze toch gaan nu. Maar de farao komt terug op zijn besluit en wanneer Mozes het water splitst en het volk tussen het water staat, laat de farao het water terug naar zijn plaats vallen, waardoor het hele volk verdrinkt.
foto 2 bijbel

Foto 3: Jozef: Gen. 38-42
Verhaal: Bij Jozef waren ze met 12’en, hij had 11 broers. Vader van Jozef heet Jacob. Jacob heeft een lange reis gemaakt en moest vluchten voor zijn tweelingbroer. Hij komt terecht bij een oom. Die heeft 2 dochters, Rachel & Lea. Jacob ziet Rachel wel zitten. Maar Rachel is de jongste, dus mag niet als eerste trouwen. Jacob werkt 7 jaar voor zijn oom en mag daarna met Rachel trouwen. Na de huwelijksnacht gaat de sluier af en blijkt dat het Rachel niet is, maar Lea. Na weer 7 jaar werken trouwt Jacob alsnog met Rachel. Jozef is lievelingetje van Jacob. Jacob was de eerstgeborene van Rachel, die eigenlijk onvruchtbaar zou zijn. Lea kreeg uiteindelijk 10 dochters. Broers zijn jaloers omdat Jozef het lievelingetje is. De broers gooien hem later in een put. Jozef ziet daar nog een sterretje, zijn enige hoop. Ruben is de enige zoon die zegt dat ze hem niet dood moeten maken, maar hem als slaaf moeten verkopen. Jozef wordt verkocht aan Potifar. Potifar komt erachter dat Jozef best slim is, en geeft hem beter werk. Potifar heeft ook een vrouw. Die vrouw vind Jozef wel leuk en verleidt hem, maar Jozef gaat hier niet op in. Ook bij de 2e poging niet. Vrouw zegt dat Jozef haar wilde verleiden. Potifar gaat op zoek naar de gevluchte Jozef. Jozef komt in de gevangenis maar werkt zich weer op als een dromenuitlegger. Hij verklaart ook de droom van de farao. Jozef wordt hierdoor onderkoning van Egypte. Broers komen daarheen uiteindelijk maar herkennen Jozef niet, Jozef herkent hen wel. Jozef geeft hen te eten en drinken. Politie houdt de groep aan na hun bezoek. Blijkt dat ze wat gestolen hebben, de gouden beker van de farao. Jongste broertje, Benjamin, moet gevangenis in, de rest mag terug naar huis om de vader te halen. Wanneer deze er ook is, is alles weer goed.
foto 3 bijbel

Foto 4: Kerstverhaal: Mattheüs 1, 18 – 2, 12
Verhaal: Hoofdrollen voor Jozef, Maria, Jezus, de 3 koningen, de os en de ezel. Niet te zien op de foto zijn de engel en de herders. Jezus is zoon van God, maar ook zoon van Maria. Maria is zwanger gemaakt door God. Maar Maria is ook de eeuwige maagd, en Jezus is dus zo ‘erin gevlogen’.
foto 4 bijbel

Foto 5: Jezus loopt over het water:
Verhaal: Jezus loopt over het water. In het bootje zitten de vrienden van Jezus, zijn apostelen. Jezus komt helpen. Met moed kan je alles aan.
foto 5 bijbel

Foto 6: Jezus zegent de kinderen:
Verhaal: Als je niet van kinderen kunt genieten, kun je je er ook niet in inleven.
foto 6 bijbel

Foto 7: Het laatste avondmaal:
Judas had Jezus verraden, terwijl zij eerder eigenlijk bevriend waren. Judas heeft Jezus verraden aan de Romeinen die toen regeerden. Judas was jaloers op Jezus. Jezus geloofde alleen in de god van Israël, en Judas heeft hem hiermee verraden. Men denkt dat Judas een zeeloot was. Toen Jezus begon te roepen dat hij de Koning van de Joden was, dacht Judas dat Jezus de Romeinen eruit zou gooien. Maar na een tijdje meegelopen te hebben met Jezus kwam hij erachter dat hij dat niet ging doen en dus verraadde hij hem. Dit leidde tot Jezus zijn dood.
foto 7 bijbel

Download hier het bijbehorende bestand!

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s