Kledingkeuzes in het onderwijs

Vorige maand kwam de nieuwe Juf uit en daar kwam ik een erg interessant artikel tegen over de kledingkeuzes die je maakt in het onderwijs. Want hoe je je kleedt, bepaalt een groot deel van je gezag, of je dat nu wilt of niet. Hieronder daarom het stuk uitgetypt. Het is geschreven door Sheila Faessen en staat in Juf Magazine van het najaar 2013 op bladzijde 19.

Wat doe ik aan vandaag?
Wat doe ik aan vandaag? Misschien denk je er nauwelijks over na. Of je kiest juist iedere dag zorgvuldig je outfit uit. Natuurlijk moet je kleding makkelijk zitten, zijn er iedere dag zo’n dertig jaar ogen op je gericht (dus wel zo fijn als je er een beetje leuk uitziet!) en is de kans dat er verfvingers, snot of lijm op je kleren komt best groot. En dan hebben we het nog niet eens gehad over wat je met je kleding wilt uitstralen.. Kortom: tijd voor een paar tips van stijl- en kledingadviseur Jorinde Versluis.

Uit onderzoek is gebleken dat een eerste indruk voor negentig procent wordt bepaald door non-verbale communicatie en slecht voor tien procent door wat je zegt. Wat je draagt, hoe je staat, je stem en hoe je je gedraagt zijn van groot belang. Als leerkracht is het heel belangrijk dat je je lekker voelt in wat je aanhebt. Maar je goed voelen in je kleding is niet altijd genoeg. Als professional wil je kwaliteit en kundigheid uitstralen en een goede gesprekspartner zijn voor collega’s en ouders. Naar de kinderen wil je duidelijk en toegankelijk overkomen.

Vuistregels
Dat is nogal wat. Hoe doe je dat nou allemaal  precies? Zet o te beginnen je kwaliteiten eens op een rij. Wat maakt jou nou een goede leerkracht? En op welke manier kun je dat uitstralen en vertalen naar je kleding? En op welk moment? Want voor de klas wil je iets anders uitstralen dan op een ouderavond of bij een tienminutengesprek. Een paar vuistregels.

* Zakelijk, maar met mate
Zwart, maar ook antraciet en heel donkerblauw, zorgen voor een zakelijke, autoritaire en dominante uitstraling. Dat kan in bepaalde situaties handig zijn, maar lang niet altijd. Zwart kan bovendien vrij flets en bleek maken. Dus hoe lichter je huid, hoe voorzichtiger je moet zijn met het dragen van zwart. Vervang zwart liever door een grijs- of blauwtint of door bruin. Nog steeds donker en stoer, maar een stuk vriendelijker. Wil je toch graag zwart aan? Combineer zwart dan met een kleur die je heel mooi staat. Al is het maar een detail, zoals shirt of overhemd dat je ergens onder draagt, sieraden of make-up.

* Casual, maar professioneel
Houd je van casual kleding, maar vind je professionele uitstraling ook belangrijk? Kijk dan eens goed hoe je kleuren combineert. Hoe beter je de kleuren van je bovenkleding, onderkleding en schoenen op elkaar afstemt, hoe duidelijker en krachtiger je uitstraling is. Bijvoorbeeld: een zwarte broek met een wit t-shirt en rode gympen is niet alleen casual, maar geeft ook een ‘blokkerig’ beeld omdat je jezelf in drie vlakken hebt opgedeeld. En grijze jeans met een shirt in dezelfde kleur en grijze of roze gympen oogt al veel rustiger. Daardoor zie je er verzorgder en krachtiger uit.

* Belangrijke momenten
Bedenk dat ook het materiaal van je kleding belangrijk is voor de indruk die je achterlaat. Hoe meer katoen en tricot, hoe meer casual je uitstraling is en hoe jonger je overkomt. Voor een belangrijk moment, een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, kan het geen kwaad om een luxer materiaal, zoals wol of een glanzende stof, te dragen.

* Senior
Wat voor materialen geldt, geldt ook voor de vorm van je kleding. Hoe wijder de hals en hoe smaller het boordje, hoe meer casual je eruitziet. Een jasje of vest met kraag kan dus enorm bijdragen aan een meer ‘senior’ uitstraling. Handig voor die informatieavond met vijftig ouders in de zaal.

Met dank aan: Jorinde Versluis van JOR Workshop, http://www.jorworkshop.nl. Jorinde geeft workshops kledingstyling (ook voor leerkrachten) en werkt als personal shopper.

Bron: Juf Magazine

Was dit artikel nuttig? ‘Like’ het onderaan de pagina!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s